Χορτάτοι σκύλοι,

πίτες αφάγωτες

και οι φέτες της πραγματικότητας που δεν βλέπεις, αλλά υπομένεις… – εν συντομία: μια μέρα ακόμη στον παράδεισο

Η χθεσινή μέρα ήταν μια μέρα σαν όλες τις αλλες στην Πιερία. Θα μπορούσε να περιγραφεί και ως “another day in paradise”. Μεταξύ πολλών (πραγματικά και ηθελημένα πολλών) άλλων, η χθεσινή ειδησεογραφία περιελάμβανε τα των Γαλάζιων Σημαιών, την έκκληση του Δήμου Κατερίνης προς τον τοπικό εισαγγελέα και πολλά σχετικά με την προετοιμασία του τόπου μας για την επερχόμενη τουριστική σεζόν σε καθεστώς πανδημίας. Θέματα εκ των πραγμάτων αλληλένδετα μεταξύ τους, αλλά άσχετα και ασύνδετα για τον φοβερό και τρομερό πιερικό Τύπο (ή καλύτερα “Τύπο” ή παρα-Τύπο).

Αυτή ακριβώς είναι η υπηρεσία του τοπικού “Τύπου” προς την τοπική εξουσία, την όποια εξουσία, τους όποιους άρχοντες: η πραγματικότητα “κόβεται” σε λεπτές φέτες και οι φέτες αυτές σερβίρονται στο κοινό-πολίτες για να γεμίζει η κοιλιά του με δήθεν πληροφόρηση και οι τσέπες του “Τύπου” με χρήμα. Η βασική δουλειά των λειτουργών του τοπικού “Τύπου” δεν είναι η δημοσιογραφία, αλλά …τα γραφεία Τύπου. Και η ανταμοιβή του δεν προέρχεται από την δήθεν κύρια απασχόληση (δημοσιογραφία), αλλά από το πραγματικά κύριο πάρεργο (γραφεία Τύπου). Η αμοιβή καταβάλλεται με κάθε τρόπο: “μαύρο” χρήμα, παροχές κάθε είδους με αφορμή άλλες ιδιότητες των “δημοσιογράφων” και κυρίως με την αλληλονομιμοποίηση πελατών/αρχόντων και “δημοσιογράφων”. Οι φέτες της πραγματικότητας που δημοσιεύει ο τοπικός “Τύπος” ως δελτίο Τύπου του τάδε άρχοντα και του τάδε φορέα, δημιουργήθηκαν από τον ίδιο τον “Τύπο” και απ’ αυτόν δημοσιεύονται για να είναι και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα αφάγωτη. Και ο πολίτης-αναγνώστης-θεατής-εργάτης του Fb να είναι κι αυτός με την κοιλιά γεμάτη πολλές, ασύνδετες, ακατέργαστες φετούλες της πραγματικότητας, ενώ την πραγματικότητα δεν την γεύεται, αλλά την συναντά παντού γύρω του, αλλά δεν την βλέπει. Την βλέπει, αλλά δεν τολμά να την πιστέψει, απ΄ την παραπλάνηση που έχει ήδη εισπράξει για δεκαετίες.

Χθες, η Πιερία έμαθε για τις Γαλάζιες Σημαίες που κοσμούν φέτος τις παραλίες της που είναι λιγότερες από πέρυσι. Ταυτόχρονα, έμαθε και για την προσφυγή του Δήμου Κατερίνης στον εισαγγελέα προκειμένου να διαπιστωθεί αν και ποια ρύπανση υπάρχει στις παραλίες του. Η δε θαλάσσια ρύπανση είναι εντελώς δημοκρατικό μέγεθος: εδώ δημιουργείται και παντού εξαπλώνεται, δεν περιορίζεται σε ένα περιορισμένο σημείο. Από την άλλη, όπως και η ΕΡΤ επεσήμανε χθες πολλές φορές, η παρουσία Γαλάζιας Σημαίας σε κάποια ακτή “σηματοδοτεί την εξαιρετική ποιότητα των θαλασσίων υδάτων”. Επιπρόσθετα, απέχουμε λιγότερο από εξάμηνο από την πρωτοχρονιάτικη σύσκεψη στο Επιμελητήριο Πιερίας (για τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου μας), στην διάρκεια της οποίας και για πρώτη φορά σε πενήντα χρόνια και σε τέτοιο επίπεδο, οι πλέον ενδιαφερόμενοι και αρμόδιοι (επιχειρηματίες και συνδικαλιστές του τουρισμού και αιρετοί από δήμαρχο ως βουλευτή) διαπίστωσαν ότι η ρύπανση στον Θερμαϊκό είναι σε τέτοιο επίπεδο που απειλεί άμεσα να εξαφανίσει τον όποιο τουρισμό μας στηρίζεται στη θάλασσα. Στην παρατήρηση κάποιου, ότι και το τοπικό Τμήμα Περιβάλλοντος δεν εντοπίζει ότι όλι οι άλλοι, αντέδρασε η αντιπεριφερειάρχης, υποστηρίζοντας τα αναμενόμενα. Συνδέονται όλα τα παραπάνω στοιχεία της καθημερινής τοπικής ειδησεογραφίας ή δεν συνδέονται; Φυσικά και συνδέονται. Και είναι υποχρέωση του Τύπου και κυρίως των δημοσιογράφων -το λέει ο Νόμος και πολλές δικαστικές αποφάσεις και του Αρείου Πάγου- να συλλέγει, να κρίνει, να ελέγχει και κατόπιν να δημοσιεύει υλικό που να ενημερώνει και να πληροφορεί, σωστά και πλήρως, όχι να παραπλανά μόνιμα και αέναα. Ποιος συνέδεσε χθες όλα τα παραπάνω σε ένα ρεπορτάζ, αφού εμφανώς αφορούν το ίδιο θέμα και σφαιρικά έπρεπε να ενημερωθεί ο πολίτης;

Οι εκπρόσωποί μας, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, διέκριναν και επεσήμαναν το πρόβλημα, στις αρχές της χρονιάς. Είναι υποχρέωσή τους να το επιβάλλουν και στους σιτιζόμενους απ’ αυτούς συγγραφείς των δελτίων Τύπου τους/”δημοσιογράφους”. Αν όχι για την καλύτερη ενημέρωση του κόσμου, αλλά για να μην τους εκθέσουν περαιτέρω και καταστούν αφερέγγυοι από τους ίδιους τους εργοδότες τους. Αν βέβαια πιστεύουν αυτό που εξέφρασαν στην σύσκεψη του Επιμελητηρίου…

Η χθεσινή έκκληση του Δήμου Κατερίνης ενέπλεξε στο θέμα “περιβάλλον και ρύπανση-καταστροφή του στην Πιερία” και μια δύναμη πραγματικά αποτελεσματική, όταν το θέλει: την Δικαιοσύνη και την εισαγγελική έρευνα. Σήμερα, επιστρέφοντας στον παραλογισμό της φέτας και της αφάγωτης πίτας, ο Δήμος Κατερίνης εξέδωσε δελτίο Τύπου …για τις Γαλάζιες Σημαίες που τον κοσμούν. ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η τοπική εισαγγελία δεν έχει να επιδείξει αποτελέσματα ανάλογα -έστω- του προβλήματος. Είτε καταγράφοντας παρανομίες και ευθύνες, είτε επιβεβαιώνοντας ότι πχ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει. Τα χαντάκια και τα ρυάκια ρύπανσης του Θερμαϊκού, με γνωστή ή άγνωστη πηγή πρωταγωνιστούν χρόνια στην υποβάθμιση των παραλίων μας και τα δημοσιεύματα-φέτες, τα σκουπίδια και οι παράνομες και απίστευτα αντιαισθητικές αποθέσεις παντός είδους σε κάθε σημείο, η πλήρης αναρχία, δεν έγιναν ποτέ αντικείμενο σοβαρής έρευνάς της. Ή έγιναν και δεν το μάθαμε. Και αυτό είναι εξίσου καταστροφικό και συμβάλλει στο να αποτυπώνεται η πραγματικότητα σε φέτες και όχι ολόκληρη.

Όλα αυτά όμως συνεχίζουν να συμβαίνουν και να καταστρέφουν, κυρίως γιατί φέτες της πραγματικότητας συνεχίζουν να ταΐζουν το πεινασμένο για κάτι θετικό, το διψασμένο για πρόοδο και ανάπτυξη πόπολο της Πιερίας, ενώ πρόοδο και ανάπτυξη γνωρίζουν μόνο οι χορτάτοι σκύλοι και οι αφάγωτες πίτες της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και κορυφαία απόδειξη, το πανεπιστήμιο-πατάτα Ολύμπου/Πιερίων που “χόρτασε” τους πεινασμένους για ανάπτυξη για μια δεκαετία με την βοήθεια και συμμετοχή όλων των αιρετών. Η “πατάτα” τέλειωσε και κανείς δεν το επεσήμανε, κανείς δεν αναρωτήθηκε τι απέγινε το όραμα και οι οραματιστές, τα παχιά λόγια, οι παρουσιάσεις στην Βουλή και οι μεγαλοεξαγγελίες…

Καλή σεζόν.
Καλά κέρδη.

Κι άλλο κακό να μη μας βρει…

 

 


Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
21-05-2020

Δήμος Κατερίνης: Έκτακτη σύσκεψη για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής από όσους αυθαιρετούν &  ρυπαίνουν το περιβάλλον

–          ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΖΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

–          ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΚΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ

Η απαράδεκτη εικόνα της θαλάσσιας περιοχής του Δήμου Κατερίνης κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου από λύματα που προκάλεσαν ρύπανση  βρέθηκε στο επίκεντρο έκτακτης σύσκεψης,  που πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο Κατερίνης,  με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου.

Στη σύσκεψη ο Δήμαρχος επισήμανε ότι ο Δήμος  δεν θα ανεχτεί την αυθαιρεσία και την ασυδοσία εκείνων που αδιαφορούν επί σειρά ετών για την προστασία του περιβάλλοντος και κυρίως της θαλάσσιας περιοχής της Κατερίνης.

Παράλληλα, τόνισε ότι μετά τις καταγγελίες στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Π.Ε. Πιερίας, που έχει την ευθύνη ελέγχων και επιβολής κυρώσεων, ο Δήμος ζητά πλέον την παρέμβαση του Εισαγγελέα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί αυτοψία σε όλα τα ρέματα της περιοχής που εκβάλλουν στο Θερμαϊκό κόλπο.

Επιπλέον, ανέθεσε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κατερίνης, Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και αρμόδιο για θέματα Τουρισμού Γιώργο Νταντάμη, το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να ζητηθεί ο έλεγχος των επιχειρήσεων, καθώς και των  κτηνοτροφικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Αποτελεί κοινή μας δέσμευση», τόνισε ο Δήμαρχος Κατερίνης «η προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και του τουριστικού μας προϊόντος. Σε μια περίοδο που προσπαθούμε όλοι μαζί να απομειώσουμε τις ζημίες στην τουριστική οικονομία από την υγειονομική κρίση, δεν θα ανεχτούμε αυτού του είδους τις ενέργειες από κανέναν».

Συντονισμένες ενέργειες και λήψη μέτρων

«Εδώ και χρόνια όλοι γνωρίζουν αλλά κανένας δεν ξέρει τίποτα. Μια διαρκής ρύπανση και επιβάρυνση που κάθε καλοκαίρι βρίσκεται στο προσκήνιο. Αυτό θα σταματήσει. Με συντονισμένες ενέργειες, συνεχή παρακολούθηση και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής και του τουρισμού μας», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Γιώργος Νταντάμης. «Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας για την τουριστική ανάταξη του δήμου μας και κάποιοι επιχειρούν να την αποδυναμώσουν», κατέληξε ο κ. Νταντάμης.