Τις είχαμε,

τις χάσαμε

κι όπως πάμε δεν θα τις αποκτήσουμε σύντομα με τους αιρετούς να αλληλοκατηγορούνται, αλλά να μην εμφανίζουν όλα τα στοιχεία του θέματος που ΔΕΝ είναι τα καθαρά νερά

 

 

 

 

 

 

Μετά τον καβγά που έστησαν στο Fb οι δύο Αστέριοι του Δημοτικού Συμβουλίου μας, η διοίκηση του Δήμου Δίου-Ολύμπου εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για το θέμα των Γαλάζιων Σημαιών που είχαμε και δεν έχουμε, επισημαίνοντας ότι η απώλεια και των τελευταίων Σημαιών που μας είχαν απομείνει είναι “αποτέλεσμα της ολιγωρίας της προηγούμενης διοίκησης” και ότι “Όλα τα υπόλοιπα για το θέμα είναι λαϊκισμός ή άγνοια”.

 

Δελτίο τύπου

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, μετά από ελέγχους που διενήργησε στις ακτές του Δήμου μας, το 2018 και το 2019 προχώρησε στην απόσυρσή τους καθώς, από αμέλεια,  διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε:  παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, παροχή υπηρεσιών προς ΑΜΕΑ, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του.  Βέβαια, να σημειώσουμε, πως η  ποιότητα των υδάτων κολύμβησης ήταν και παραμένει εξαιρετική, σύμφωνα με τις μετρήσεις που διενεργούνται στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα από τους αρμόδιους φορείς.

Συγκεκριμένα το 2018 αποσύρθηκαν 4 γαλάζιες σημαίες (Λεπτοκαρυά,  Πλάκα Λιτοχώρου, Πλαταμώνα και Σκοτίνα), όπου σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Δήμου το 2018, η απώλειά τους οφειλόταν στα ακραία καιρικά φαινόμενα του Νοεμβρίου 2017, τα οποία προξένησαν σημαντικές καταστροφές στις υποδομές του Δήμου Δίου-Ολύμπου και 2 το 2019 (Ν. Πόροι και Παντελεήμονας).

Έτσι σήμερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση, ο Δήμος μας, με περίπου 40 χλμ ακτογραμμής και εξαιρετική ποιότητα νερών,  να στερείται γαλάζιων σημαιών, αποτέλεσμα της ολιγωρίας της προηγούμενης διοίκησης.

Πρόθεση και στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψήφιων ακτών του Δήμου μας με βάση όλα τα υποχρεωτικά και προαιρετικά κριτήρια που το πρόγραμμα του FEE (Foundation for Environmental Education – Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) «Γαλάζια Σημαία» για τις ακτές και τις μαρίνες, ορίζει και την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου για τη βράβευση των ακτών μας το 2021. 

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, για την υποψηφιότητα της κάθε ακτής για την απόκτηση γαλάζιας σημαίας θα πρέπει να προηγηθεί ένα έτος κατά το οποίο η υποψήφια ακτή θα πληροί στο ακέραιο τα κριτήρια βράβευσης και αφού αυτά ελεγχθούν από την αρμόδια επιτροπή,  το επόμενο έτος δύναται να βραβευθεί και να δοθεί σε αυτή η γαλάζια σημαία.

Είμαστε σίγουροι και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το καλοκαίρι του 2021, με την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, οι  γαλάζιες σημαίες να κυματίζουν ξανά στις ακτές του Δήμου Δίου-Ολύμπου, προσελκύοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αναβαθμίζοντας και διαφημίζοντας το εξαιρετικό τουριστικό προϊόν της περιοχής μας.

Όλα τα υπόλοιπα για το θέμα είναι λαϊκισμός ή άγνοια.

“Όλα τα υπόλοιπα” είναι η εμμονή του ενός Αστέριου (Χονδρόπουλου, πρώην δημάρχου Ανατολικού Ολύμπου και σημερινό δημοτικό σύμβουλο με την παράταξη του Κ. Δημόπουλου) ότι η σημερινή διοίκηση δεν έπραξε όσα θα μπορούσε για να είχαν επανέλθει ήδη οι Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές μας (κλικ εδώ). Η αλήθεια είναι ότι η Γαλάζια Σημαία απονέμεται με βάση τις επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς και αφού μια Γαλάζια Σημαία αποσυρθεί με οποιοδήποτε τρόπο, από την επόμενη μέρα ξεκινά μια διαδικασία επανελέγχου που -αν βεβαιώσει ότι τα κριτήρια πληρούνται, μετά τις ανάλογες ενέργειες του ενδιαφερόμενου- η Γαλάζια Σημαία επανέρχεται, αφού μεσολαβήσει ένας χρόνος σωστής λειτουργίας της οργανωμένης ακτής, δηλαδή για την επόμενη χρονιά. Οπότε, θα μπορούσαμε από το 2019 να έχουμε εξασφαλίσει τις Γαλάζιες Σημαίες του 2021. Σημαντικό στοιχείο για μια ειλικρινή συζήτηση για τις Γαλάζιες Σημαίες είναι και το ποια χαρακτηριστικά, ποια κριτήρια -τουλάχιστον 33, υποχρεωτικά και προαιρετικά ανάλογα με την ακτή- πρέπει να πληροί μια οργανωμένη ακτή για να αποκτήσει το ποθητό γαλάζιο τρόπαιο. Ενδεικτικά, δείτε ποιες πληροφορίες πρέπει να περιέχει ο Πίνακας Ανακοινώσεων που πρέπει να συνοδεύει την Γαλάζια Σημαία στην ακτή, σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά:

 

Στον Πίνακα Ανακοινώσεων τοποθετούνται:

  • Το ιστορικό και τα Κριτήρια του Προγράμματος τα οποία περιέχονται στο τρίπτυχο φυλλάδιο της ΕΕΠΦ που αποστέλλεται στους διαχειριστές των ακτών. Το φυλλάδιο είναι μεγέθους Α4 και τοποθετείται στον Πίνακα Ανακοινώσεων ανοικτό, και από τις δύο πλευρές, σε οριζόντια θέση.
  • Η Αφίσα του Προγράμματος η οποία επίσης αποστέλλεται στους διαχειριστές των ακτών. Οι διαστάσεις της είναι: 50 εκ. πλάτος x 70 εκ. ύψος και παρουσιάζει όλες τις βραβευμένες ακτές και μαρίνες της χώρας για τη συγκεκριμένη χρονιά.
  • Ο Κώδικας Συμπεριφοράς, ο οποίος περιέχεται στην αίτηση υποψηφιότητας στα ελληνικά και αγγλικά. Μπορεί να τοποθετηθεί στον Πίνακα ανακοινώσεων σε μέγεθος Α4 ή σε ξεχωριστή πινακίδα, πάνω στην ακτή
  • Το ιστορικό και τα Κριτήρια του Προγράμματος “Green Key” (ελληνικά & αγγλικά). Το φυλλάδιο είναι μεγέθους Α4 και τοποθετείται στον Πίνακα Ανακοινώσεων ανοικτό, και από τις δύο πλευρές, σε οριζόντια θέση.
  • Οι τίτλοι και οι ημερομηνίες πραγματοποίησης των πέντε εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τις οποίες προγραμματίζει να διοργανώσει η αιτούσα αρχή, σε μέγεθος Α4. Το έντυπο θα πρέπει να ανανεώνεται με φωτογραφικό υλικό σε όσες από τις περιβαλλοντικές δραστηριότητες έχουν πραγματοποιηθεί.
  • Το ωράριο του ναυαγοσώστη ή του υπεύθυνου ατόμου για τα ναυαγοσωστικά εφόδια σε μέγεθος μισό Α4 αλλά με έντονα γράμματα.
  • Η πινακίδα με το όνομα της ακτής και του υπεύθυνου διαχείρισης της ακτής καθώς και με τον αριθμό τηλεφώνου όπου οφείλει να είναι διαθέσιμος, η οποία αποστέλλεται από την ΕΕΠΦ και συμπληρώνεται από τον Διαχειριστή. Οι διαστάσεις της είναι 24 εκ. πλάτος x 34 εκ. ύψος. Τα στοιχεία που συμπληρώνονται πρέπει να είναι ανεξίτηλα, διαφορετικά η πινακίδα να ανανεώνεται τακτικά.
  • Πληροφορίες για τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος της συγκεκριμένης ακτής και της γύρω περιοχής, σε μέγεθος Α4, κατά προτίμηση με φωτογραφία τους.
  • Σχεδιάγραμμα της ακτής. Το σχεδιάγραμμα πρέπει να είναι έγχρωμο, καλαίσθητο και εύκολα κατανοητό από το κοινό. Πρέπει να περιέχει και να εντοπίζει όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να παρουσιάζονται με τη χρήση μικροσχημάτων (pictograms), με το σχετικό επεξηγηματικό υπόμνημα, στα Ελληνικά και Αγγλικά. Το σχεδιάγραμμα, σε μέγεθος τουλάχιστον Α3 οριζόντιο ώστε να είναι απολύτως ευανάγνωστο, θα αναγράφει την κλίμακα και τον προσανατολισμό.
  • Τα Αποτελέσματα Ελέγχου Νερών Κολύμβησης σε μέγεθος Α4 και το επεξηγηματικό έντυπο των αποτελεσμάτων
  • Οδηγίες για την ασφαλή κολύμβηση των λουομένων, σε μέγεθος Α4.
  • Άδεια παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας (χρειάζονται μόνον ο αριθμός αδείας, ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία – σε μισό Α4).
  • Οι ενδείξεις με pictograms της ύπαρξης στην ακτή Τηλεφώνου, Πρώτων Βοηθειών, Ναυαγοσωστικών Εφοδίων, WC, Ντους, Δοχείων Ανακύκλωσης, Προσβάσεων και WC για ΑΜΕΑ κ.α. εξυπηρετήσεων, πρέπει να τοποθετηθούν στον Πίνακα Ανακοινώσεων, αλλά οπωσδήποτε και σε ξεχωριστές πινακίδες με βελάκια κατεύθυνσης πάνω στην ακτή, που θα βοηθούν τον επισκέπτη να εντοπίσει εύκολα τις υπηρεσίες αυτές.

Επιπλέον στον Πίνακα Ανακοινώσεων οφείλουν να τοποθετηθούν:

  • Επεξήγηση του συστήματος σημαιών που χρησιμοποιεί ο ναυαγοσώστης
  • Ώρες λειτουργίας των σταθμών Πρώτων Βοηθειών
  • Επείγοντα τηλέφωνα για την αστυνομία, τις Πρώτες Βοήθειες (ασθενοφόρο), για το Λιμεναρχείο και τα κάθε είδους τηλέφωνα επειγόντων περιστατικών π.χ. έκτακτο περιστατικό τοξικών ή πετρελαιοειδών στη θάλασσα.

Η νέα διοίκηση του Δήμου μας δηλώνει ότι είναι σίγουρη και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να έχουμε Γαλάζιες Σημαίες το καλοκαίρι του 2021. Ανανέωσε την διαβαθμιδική σύμβαση για το -ένα- SeaTrac και αύξησε τον ήδη “φουσκωμένο” προϋπολογισμό της, προσθέτοντας -πιθανώς- χημικές τουαλέτες και διάφορα άλλα. Στην τελευταία διετία Δημόπουλου, “άνθιζαν” και “ευδοκιμούσαν” οι εθελοντικές οργανώσεις. Επειδή πράγματι ο λαϊκισμός και η άγνοια -όλων των πλευρών- κάνουν πάρτυ σε κάθε συζήτηση για τις Γαλάζιες Σημαίες, επιβάλλεται πλέον μια ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας για το θέμα, μόλις επανέλθει στις κανονικές συνεδριάσεις. Για να ξέρουμε από το φετινό καλοκαίρι, αν και πόσες Σημαίες θα έχουμε το 2021. Επιβεβλημένη είναι και η συμμετοχή των άκρως ενδιαφερόμενων ιδιωτών γιατί κι αυτοί μπορούν, με ενέργειές τους, να διεκδικήσουν Γαλάζια Σημαία. Και για την “δική” τους παραλία αυτόνομα και αναλαμβάνοντας από κοινού μια παραλία κοινού τους ενδιαφέροντος. Καλό θα είναι να ενημερωθούν κι αυτοί και οι αιρετοί πλήρως, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιος και ποιοι θα λαϊκίσουν και ποιος και ποιοι θα έχουν άγνοια για το θέμα. Οπότε ας μην ξεχάσουν και το βασικό κριτήριο για τις Γαλάζιες Σημαίες, αν και αριθμείται ως δεύτερο στον σχετικό κατάλογο(κλικ εδώ).

Ολοκληρώνοντας αυτό το ρεπορτάζ περί άγνοιας και λαϊκισμού, … κε δήμαρχε, γράφετε με ψευδώνυμο ή η άγνοια και ο λαϊκισμός τρέφονται από εθελοντές ενημερωτές, “δημοσιογράφους” και λοιπές παρα-ομάδες;