Κάθε …άδεια για καλό

και τσιμέντο να γίνει (με άδεια)

πάρε μια άδεια να βρίσκεται – η ΔΕΑΔΟ είναι -μετά χρόνια- σε πλήρη λειτουργία, λέει ο αντιπρόεδρος, διακανονισμό κάνει ο πρόεδρος, 5 μήνες “φέσι” οι εργαζόμενοι – προοπτικές πολλές

 

 

 

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας θα εγκρίνει την αίτηση της ΔΕΑΔΟ (μας) να μπορεί να παράγει έτοιμο σκυρόδεμα, αν δεν την έχει εγκρίνει ήδη. Η έλλειψη βεβαιότητας της ΕτΟ για το αν θα συμβεί ή έχει ήδη συμβεί η έγκριση της αίτησης της δημοτικής μας επιχείρησης, οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση του Δήμου και της ΔΕΑΔΟ δεν ανακοίνωσαν τίποτα.

Και ενώ επισήμως ενημέρωση και συζήτηση για το θέμα δεν υπήρξε καμία, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΑΔΟ, Νίκος Λαμπονίκος αποκάλυψε -σε συνέντευξή του- την πρόθεση της διοίκησης να παράξει έτοιμο σκυρόδεμα, σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά της σε τοπικό διαδικτυακό ραδιόφωνο.

 

 

Στη συνέντευξη αυτή, ο κος Λαμπονίκος ισχυρίστηκε ότι -επί λέξη- “έχουμε πάρει απόφαση και ήδη έχουμε ετοιμάσει μια οικονομοτεχνική μελέτη, προκειμένου η ΔΕΔΟ πλέον να μην ασχολείται μόνο με χαλίκια αλλά να ασχολείται και με προϊόντα τσιμέντων”. Τα έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο διηγούνται το ίδιο γεγονός αρκετά διαφορετικά. Σύμφωνα με το ένα απ’ αυτά (την περίληψη τεχνικής μελέτης), η μελέτη έγινε στα μέσα του 2018 (περίοδος δημαρχίας και προεδρίας Δημόπουλου) και καταλήγει στο σκεπτικό ότι η δυνατότητα παρασκευής έτοιμου σκυροδέματος και προϊόντων έτοιμου σκυροδέματος, αναμένεται να έχει οφέλη στην απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, χωρίς σ’ αυτά να συμπεριλαμβάνονται και τα κέρδη για την επιχείρηση. Εκτός κι αν υπονοούνται…

 

 

Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΔΕΑΔΟ αποκάλυψε επίσης ότι η δημοτική μας επιχείρηση είναι έτοιμη να διακανονίσει τα χρέη της σε τράπεζα που εκκρεμούν πολλά χρόνια και αφορούν “μεγάλο χρέος, πολλά λεφτά”, αλλά η διαδικασία καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

Την ύπαρξη της μελέτης της περιόδου Δημόπουλου επιβεβαίωσε στην ΕτΟ και στέλεχος της διοίκησης του Δήμου, το οποίο επεσήμανε ότι, πράγματι, η μελέτη καταρτίστηκε το 2018 και -όπως συμβαίνει με τις ανάλογες διαδικασίες- χρειάστηκε κάποιο χρονικό διάστημα για να εγκριθεί και τώρα που εγκρίθηκε θα αξιοποιηθεί, όταν αυτό καταστεί δυνατό. “Ας υπάρχει μια δυνατότητα, μια άδεια χρήσιμη και θα κρίνουμε πότε και αν θα την χρησιμοποιήσουμε”, σημείωσε εμφατικά το στέλεχος της δημαρχίας, μιλώντας στην ΕτΟ.

Από την συνέντευξη Λαμπονίκου στο τοπικό διαδικτυακό ραδιόφωνο προέκυψε και η αποκάλυψη σημαντικών εξελίξεων που αφορούν το δύσμοιρο ΒΙΟΠΑ μας, το βιοτεχνικό πάρκο που δεν κατάφερε να ελκύσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών για εγκατάσταση εκεί των επιχειρήσεων τους. Αναφορά στο ΒΙΟΠΑ υπάρχει και στην μελέτη της ΔΕΑΔΟ για την παραγωγή έτοιμου σκυροδέματος και προϊόντων του, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες ότι εκεί θα εγκατασταθεί η υποδομή για τον νέο τομέα δράσης της ΔΕΑΔΟ, στην οποία ανήκει το ΒΙΟΠΑ. Έτσι, το μοναδικό σκηνικό της περιοχής της κυριότερης εισόδου του Λιτοχώρου και του Ολύμπου, θα συμπληρωθεί με μια βιοτεχνία τσιμέντου, που συμπληρώνει το ήδη υπάρχον εξωτικό σκηνικό με την χωματερή, τα πεδία ασκήσεων και βολών του στρατού και το αμμορυχείο.

Την θετική γνωμοδότηση για την μελέτη και την διαβίβαση του αιτήματος της ΔΕΑΔΟ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο έκανε το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας ΠΕ Πιερίας, την υπογράφει η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου και στην σχετική φόρμα σημειώνεται ότι δεν έγινε αυτοψία στην περιοχή του έργου για τις ανάγκες της γνωμοδότησης. Επίσης, από το έγγραφο δε προκύπτει αν είναι απαραίτητη ή όχι και η δημόσια διαβούλευση κι αν αυτή έγινε.

 

Σε ότι αφορά την ΔΕΑΔΟ γενικότερα και ειδικότερα, ο αντιπρόεδρός της Νίκος Λαπάτσης ενημέρωσε με post στο Fb ότι η επιχείρηση, μετά από χρόνια, είναι σε πλήρη λειτουργία… Καμία ενημέρωση δεν υπάρχει αν η επιχείρηση λειτουργεί -πλήρως ή μερικώς- επειδή έχει πελάτες και παραγγελίες και αν πράγματι η επιχείριση λειτουργεί, οι προϊστάμενοί της πληρώνονται και αν πράγματι το προσωπικό είναι και πάλι για μήνες απλήρωτο, όπως σχολίασε συνδημότης στο post του αντιπροέδρου…