Μάχη Μαυρίδου-Λιακόπουλου

(για την καλύτερη έκθεση ιδεών επιπέδου Β' Λυκείου,

με θέμα “Ήρθε και φέτο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος”)

 

 

Επ’ ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας, όλοι, από τοπικό σύμβουλο ως Περιφερειάρχη και βουλευτές, δημοσίευσαν και ποστάρισαν “το μακρύ τους και το κοντό τους”. Κατόπιν επισταμένης ολοήμερης έρευνας και επιστράτευση της μνήμης και της λογικής, η ΕτΟ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο ανακοινώσεις για την μέρα που θα ‘πρεπε όλοι οι αιρετοί μας να σιωπούν και να αυτοτιμωρούνται δημόσια -γιατί ακόμη κι αυτοί που κάνουν ή επιδιώκουν κάτι, κάνουν ελάχιστα σε σχέση με τα επιβαλλόμενα-, συναγωνίζονται για το φετινό βραβείο έκθεσης επιπέδου Β’ Λυκείου (τουλάχιστον): η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, και ο επικεφαλής δημοτικής παράταξης του Δήμου Κατερίνης, Θανάσης Λιακόπουλος. Η πρώτη τιμά ανελλιπώς την σημερινή Ημέρα κάθε χρόνο με την σχετική ανακοίνωση, αλλά οι πραγματικές της επιδόσεις υπέρ του Περιβάλλοντος ακόμα αναζητούνται, ενώ ο δεύτερος είναι γνωστός και για τις αμετακίνητες θέσεις του στο θέμα των ανεμογεννητριών στα Πιερία και τους Πέντε Πύργους. Κοινό σημείο των δύο κειμένων: οι διαπιστώσεις των συγγραφέων τους αφορούν τα έυκολα μεγλά λόγια για το Περιβάλλον, αλλά ΚΑΝΕΝΑ συγκεκριμένο πρόβλημα της Πιερίας. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, στέλνει στον εισαγγελέα φάκελο-αναφορά για θέματα ρύπανσης, πιθανώς γιατί είναι άγνωστα στον εισαγγελέα και πρέπει να ενημερωθεί… Οι λοιπές ομοιότητες των δύο κειμένων σίγουρα δνε οφείλονται σε αντιγραφή, αλλά στην ταυτότητα απόψεων, αξιολογήσεων, τακτικών και προσήλωσης στο κούφιο, το ξύλινο, το υποκριτικό, την πλήρη εμπιστοσύνη στην προβολή και διαφήμιση του ευτελούς και του κατσστροφικού, ως αξιόλογου και Πολιτικής.

Απολαύστε τις σημερινές τους ανακοινώσεις-μαθητικές εκθέσεις και -αν θέλετε- στείλτε μας την βαθμολογία σας, προκειμένου να αναδείξουμε τον φετινό νικητή. Και του χρόνου -με υγεία, πάνω απ΄ όλα…-.

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5η Ιουνίου,  ορίστηκε από τον ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η σχέση μας με το περιβάλλον είναι αμφίδρομη, γι΄αυτό με έργα και δράσεις σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, οφείλουμε να συνδράμουμε με ευθύνη για την προστασία του.

Το περιβάλλον δεν μας ανήκει. Είναι ένας πλούτος που δανειστήκαμε από τις προηγούμενες γενιές και έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε για τις επόμενες, με συντονισμό και εφαρμογή  ενεργειών, για τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, την επιβολή αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την υλοποίηση  έργων υποδομών για τη θωράκιση και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, την καθιέρωση της ανακύκλωσης, την ορθολογική  διαχείριση των αποβλήτων και των υδατικών πόρων, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.ά..

Με γνώμονα την καλή ποιότητα της ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών, ας χαράξουμε μια αναπτυξιακή πολιτική συμβατή με την προστασία του περιβάλλοντος, που θα μας υπενθυμίζει καθημερινά ότι η διαφύλαξη του πλανήτη που μας «φιλοξενεί» αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή μας.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου


 

 

Θανάσης ΛιακόπουλοςΠαγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

 
 

Η 5η Ιουνίου έχει οριστεί από το 1972 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Είναι η ημέρα που μας υπενθυμίζει με εμφαντικό τρόπο την υποχρέωσή μας για διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Είναι η ημέρα που όλοι οφείλουμε να καταθέσουμε τη δέσμευση μας πως θα ενεργήσουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η περιβαλλοντική διάσταση και ισορροπία σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας μελλοντικά.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος διατάραξε την ισορροπία στη σχέση του με τη φύση. Εκτίμησε λαθεμένα ότι οι φυσικοί πόροι είναι ανεξάντλητοι και ότι οι επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον είναι αμελητέες. Αυτή η κοντόφθαλμη προσέγγιση είχε ως συνέπεια την εξάντληση των φυσικών πόρων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος ακόμα και τις ανεπανόρθωτες οικολογικές καταστροφές.  

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που ζούμε έντονα τα τελευταία χρόνια κάνει επιτακτική την ανάγκη ενεργοποίησης και δράσης από όλους και όλες, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Η αφύπνιση της περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και τα κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος, μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί πολύτιμη αξία που μας έχει παραδοθεί για να την παραδώσουμε κι εμείς αλώβητη στις επόμενες γενιές.

 

Θανάσης Γ. Λιακόπουλος

Επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»

Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης