Έβγαλαν όλοι,

έβγαλε κι ο Δήμος μας

ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (στο γνωστό μοντέλο της έκθεσης ιδεών μαθητών Λυκείου…)

Μεταξύ των πολλών που δημοσίευσαν χθες ανακοίνωση για την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συμπεριλαμβάνεται κι ο Δήμος μας.

Η ανακοίνωση κινείται στο συνηθισμένο παιδαριώδες επίπεδο των αιρετών της ΝΔ του νομού Πιερίας και -παρά την υπενθύμιση της σημασίας της οικολογικής συμπεριφοράς και διακυβέρνησης- υπενθυμίζει ότι η προστασία του περιβάλλοντος “είναι υπόθεση όλων μας”. Σε ότι αφορά την ευθύνη του Δήμου και της δημαρχίας στην συνεισφορά τους στην προστασία του περιβάλλοντος -που είναι ευθύνη όλων μας και κυρίως της αυτοδιοίκησης και του κράτους- στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Δίου-Ολύμπου υπενθυμίζει

  • την σωστότερη και πιο οργανωμένη αποκομιδή των απορριμμάτων και
  • το επόμενο βήμα του [“καλύτερη οργάνωση της ανακύκλωσης με τον ορισμό εκ νέου σημείων συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, ηλεκτρικές συσκευές, ρούχα)”].

Η μέχρι τώρα προσπάθεια ανακύκλωσης στον Δήμο μας υλοποιείται με την εθελοντική ανακύκλωση όσων επιλέξουν να την κάνουν, με την βοήθεια ελάχιστων σημείων απόθεσης των ανακυκλούμενων υλικών. Τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν καταλήγουν σε ιδιώτες που ανέλαβαν το μέρος της διαδικασίας “μετά τον κάδο”. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στα έργα που καθυστερούν για την χρήση του δεύτερου κυττάρου του αρχαίου ΧΥΤΑ μας, ούτε κάποια που αφορά τον βιολογικό καθαρισμό, ούτε το παραμικρό για το μέλλον της ΔΕΑΔΟ και ποιο θα είναι το οικολογικό -και το αισθητικό- αποτύπωμα από την διαιώνιση της εκμετάλλευσης φυσικών πόρων που πλουτίζει ιδιώτες, αλά όχι την ΔΕΑΔΟ και τον Δήμο. Πολύ περισσότερο, λείπει εντελώς η όποια αναφορά που θα συνέδεε την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα (Περιβάλλοντος) με τον Όλυμπο και όλα του τα χαρακτηριστικά… αλλά και τα μεγάλα προβλήματα που τον πλήττουν ήδη, όπως και ολόκληρο τον πλανήτη. Υπάρχει όμως χρόνος να συμπεριληφθούν όλα στην ανακοίνωση της επόμενης χρονιάς και μπορεί να υπάρξει χρόνος να ασχοληθούν οι επόμενες γενιές και με τον Όλυμπο και με τα προβλήματα του Περιβάλλοντος.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση του Δήμου Δίου-Ολύμπου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος