Για να μην πει κανείς

ότι κανείς δεν είπε τίποτα

Αξιότιμον κον πρόεδρον του Δημοτικού Συμβουλίου, ενταύθα

 

 

 

 

Κε πρόεδρε,

ο μήνας έχει 13.

Οπότε, συμπληρώνονται σήμερα τρεις μήνες από την μέρα που εφαρμόστηκε το lock down για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Είμαστε ήδη στην περίοδο της επιστροφής στην προ πανδημίας κανονικότητα.

Πολλά ειπώθηκαν για την περίοδο που παρήλθε, σε ό,τι αφορά την αυτο-διοίκησή μας και τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πολλοί παραπονέθηκαν, αλλά προσήλθαν στις ιδιάζουσες διαδικασίες.

Δυστυχώς ή ευτυχώς πολλά θέματα -και αποφάσεις, τελικά- χρήζουν μεγαλύτερης και πληρέστερης ενημέρωσης.

Το επιβεβαιώνει και η σχετική ΠΝΠ που ορίζει ότι η ενημέρωση για τα αποτελέσματα των δια περιφοράς συνεδριάσεων θα γίνει στην πρώτη κανονική συνεδρίαση. Και μόνο αυτό να περιλαμβάνει η πρώτη ζωντανή συνεδρίαση, μισή ώρα θα καταναλωθεί μόνο γι’ αυτό, τουλάχιστον. Την κατάσταση του τοπικού τουρισμού να συζητήσει το σώμα, μισή ώρα την θέλει.

Όπως ξέρετε, υπήρξαν και σημαντικότερα θέματα και προβληματισμοί στο τρίμηνο που πέρασε. Πχ μόνο τα όσα εξέθεσε στην γνωστή συνέντευξή του ο κυβερνητικός εταίρος-πρόεδρος της ΔΕΥΑΔΟΛ, θα απαιτήσουν ένα ακόμη ημίωρο συζήτησης.

Με λίγα λόγια, ενημέρωση μας λείπει μπόλικη και προβλήματα υπάρχουν πολλά και άλλες τόσες αποφάσεις της διοίκησης που απαιτούν ενημέρωση. Και συζήτηση.

Πρόσφατα, ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, νομικός και δικηγόρος, Θεόδωρος Τόνας, σχολίασε περί της ουσίας και του τύπου του Νόμου. Του Νόμου που ορίζει μία τουλάχιστον συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανά μήνα. Κι αυτό είναι το ελάχιστο που ορίζει ο Νόμος, χωρίς να ορίζει το ανώτατο όριο. Κι αυτό είναι η ουσία: δεν μπορεί να μην γίνει καμία σ’ ένα μήνα και μπορούν να γίνουν σ’ ένα μήνα όσες χρειαστούν. Ήδη, έγινε μια κατεπείγουσα συνεδρίαση. Καλό θα είναι να γίνουν δύο ακόμη συνεδριάσεις, μέσα στον Ιούνιο.

Μία συνεδρίαση, με ένα-δυο επείγοντα θέματα και χρόνο για τα εκτός ημερησίας και τα θέματα του πανδημικού τριμήνου και μία δεύτερη ως το τέλος του μήνα με κανονικότερη ημερήσια διάταξη, είναι η επιλογή που αρμόζει στην κατάσταση. Το να κληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει με ημερήσια 15-20 θεμάτων και τα εκτός ημερησίας του πανδημικού τριμήνου, είναι επιλογή που δηλώνει πίστη στον τύπο και όχι την ουσία. Επιλογή που εμπιστεύεται την κόπωση και την πίεση του χρόνου, ως πανάκεια όλων των δημοκρατικών ελλειμμάτων. Όσοι διαλέξουν αυτή την συνταγή, γνωρίζουν ταυτόχρονα ότι διαψεύδουν πολλές υποσχέσεις τους που τους έλυσαν τα χέρια, μεταξύ 13ης Μαρτίου και 13ης Ιουνίου.

Τέλος, επειδή ακριβώς μεσολάβησαν όσα μεσολάβησαν και έρχονται ακόμη σημαντικότερα, θα πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοί μας να είναι επιτέλους όλοι παρόντες. Υποχρεώσεις ή και καθήκοντα και δουλειές δεν πρέπει να είναι αποδεκτή δικαιολογία. Η ανάδειξή τους σε εκπροσώπους μας προηγήθηκε όλων των άλλων κι αυτό δεν είναι πάρεργο, αλλά ούτε και οι μέρες μας είναι εύκολες και άνετες.