Το ΚΚΕ για τον Επισιτισμό–Τουρισμό

και τα μεγάλα κενά στο σύστημα υγείας

“…να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης όπου το βασικό κριτήριο θα είναι η συνδυασμένη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι η κερδοφορία των λίγων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων…”

 

 

 

Ανακοίνωση Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ:
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της Πιερίας
στον Επισιτισμό – Τουρισμό, για τα μεγάλα κενά στο σύστημα υγείας.

Όπως είναι γνωστό, η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε χιλιάδες επαγγελματίες να βρεθούν αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα. Τα μέχρι τώρα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τις μικροεπιχειρήσεις είναι εξαιρετικά ανεπαρκή. Η αναστολή των βασικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων απλά οδηγεί στη συσσώρευση των υποχρεώσεων αυτών στους αμέσως επόμενους μήνες. Το πρόβλημα θα πολλαπλασιαστεί και από την επίδραση που αντικειμενικά θα έχει στο χώρο η μειωμένη τουριστική κίνηση. Τα αδιέξοδα επιβίωσης που επιβάλλει η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες στον επισιτισμό – τουρισμό, παραμένουν στο ακέραιο.

Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι στον κλάδο δέχονται μία νέα μεγάλη επίθεση από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι όλα τα μέτρα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που στηρίζουν τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όπως η αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, το Δώρο του Πάσχα στις καλένδες κ.α. είναι προσωρινά και ότι θα ανασταλούν με τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα από τις δεσμεύσεις για την προσωρινότητα των μνημονιακών μέτρων, που έγιναν το φάρμακο ενάντια στις «παθογένειες του παρελθόντος» όπως χαρακτηρίστηκαν τα όποια δικαιώματα, γι’ αυτό και διατηρήθηκαν. Η θέση των εργαζομένων θα επιδεινωθεί δραματικά αν δεν οργανωθούν, αν δεν αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Το ΚΚΕ είναι στο πλευρό όλων των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού, των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων, μικρών επιχειρηματιών, των οικογενειακών επιχειρήσεων. Για να διασφαλιστεί εισόδημα σε όλους, για να επαναπροσληφθούν οι εποχικοί εργαζόμενοι, για να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για να απαλλαγούν από τα χρέη και από τις πληρωμές σε φως, νερό, τηλέφωνο, στις τραπεζικές δόσεις, στην εφορία, για να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.

Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, τις διοικήσεις σε δήμους του νομού μας και την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για την πολιτική που ακολουθούν σε σχέση με το σύστημα υγείας και το γεγονός ότι αφήνουν εκτεθειμένο το λαό της περιοχής στο έλεος την ατομικής του ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια απατηλή εικόνα ότι η περιοχή μας είναι προστατευμένη από την πανδημία επειδή είναι τουριστική περιοχή. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν μαζικά κρούσματα επιδημίας είναι πολύ μεγάλος, ενώ τα μέσα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης παραμένουν από ανεπαρκή έως ανύπαρκτα. Οι ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν και έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα σε αυτές από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι σήμερα, ελλείψεις στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, στα Κέντρα Υγείας της Πιερίας και στα ιατρεία των χωριών μας είναι τραγικές, με αποτέλεσμα αυτές οι δομές να αδυνατούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες, πολύ δε περισσότερο τις ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου και μάλιστα σε συνθήκες πανδημίας. Όταν μάλιστα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του Γ.Ν.Κ, των Κέντρων Υγείας και ιατρείων.

Με βάση τα παραπάνω, θέτουμε ως προτεραιότητα μας την ανάδειξη αιτημάτων προς όφελος μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα για τη συνδυασμένη ενίσχυση του συστήματος υγείας, των μέτρων πολιτικής προστασίας, των υποδομών του νομού Πιερίας και στους τρεις δήμους.

Απαιτούμε:

– Με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων των εργαζόμενων στον κλάδο. Να ακυρωθούν οι αντεργατικές ΠΝΠ, να διασφαλιστεί επίδομα ανεργίας για τους ανέργους.

– Φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος για όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους

– Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη.

– Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του χρέους που απομένει σε εφορία και τράπεζες.

– Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου.

– Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια κλπ.

– Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για το διάστημα που διαρκούν τα μετρά χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.

– Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

– Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς του τουρισμού – επισιτισμού.

– Να καλυφθούν τώρα, με διορισμούς μόνιμου προσωπικού, όλα τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό στις δομές της δημόσιας υγείας του νομού, να στελεχωθούν με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες το ΓΝΚ και τα Κέντρα Υγείας. Να επιταχτούν από το κράτος οι ιδιωτικές δομές υγείας.

– Παροχή μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία.

– Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και οχήματα.

– Καμία απόλυση επικουρικού υγειονομικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Το ΚΚΕ αγωνίζεται για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας . Απαιτείται να χαράξουμε πραγματική εναλλακτική πορεία, να προχωρήσουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης όπου το βασικό κριτήριο θα είναι η συνδυασμένη κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών και όχι η κερδοφορία των λίγων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.