Πόσες δυνατότητες μας στερεί

αυτό το κενό;

τοπικοί σύλλογοι πολλοί, όλων των ειδών – λείπει όμως ο κεντρικός σύλλογος μιας βασικής κοινωνικής δραστηριότητας

 

 

 

 

Η αυριανή, πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου μας είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί θα παρουσιάσει σε όσους ενδιαφέρονται το πνεύμα της νέας διοίκησης σε ότι αφορά την διαβούλευση με τους δημότες και τους φορείς τους και τα όποια σχέδια που η δημαρχία προγραμματίζει να υλοποιήσει. Είναι σημαντική, κυρίως γιατί καταγράφει επίσημα ένα μεγάλο κενό.

Στα μέλη της Επιτροπής και στους αποδέκτες της πρόσκλησης για την αυριανή συνεδρίαση συγκαταλέγονται ελάχιστοι φορείς-σύλλογοι επαγγελματιών, εμπόρων και εκπροσώπων της αγοράς και της οικονομίας και υπερτερούν φορείς με πολιτιστική δράση και δραστηριότητα. Αυτό δεν οφείλεται στην όποια διάθεση της διοίκησης να επιβάλλει διακρίσεις, αλλά στην πραγματικότητα. Χρόνια πολλά μετά την ενοποίηση των Δήμων και την δημιουργία και του Δήμου Δίου-Ολύμπου, οι κοινωνικές δομές μας παρέμειναν στο παρελθόν και -στην ουσία- στην κατάσταση που επικρατούσε στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Είναι πιθανό να μην απαντάται το πρόβλημα αυτό μόνο στην περιοχή μας, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να διαιωνίζεται ένα πρόβλημα που δημιουργεί δυσκολίες ακόμη και στα βασικά, όπως πχ ο καθορισμός ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων. Το κενό πάντα συμφέρει τα μικροσυμφέροντα και τις προσωποπαγείς επιδιώξεις, την ασυδοσία, την διατήρηση “φέουδων” στην κοινωνική ζωή και την πολιτική της Αυτοδιοίκησης και τα όσα τρέφει η πλήρης ανυπαρξία της οργάνωσης της κοινωνίας, σε ζωτικούς τομείς.

Η πανδημία και η πρωτόγνωρη κατάσταση που δημιουργεί -κυρίως στο επιχειρείν- είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συμπληρωθεί το κενό. Η ευθύνη δεν μπορεί να είναι κανενός άλλου, παρά των μελών της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, από το μικρομάγαζο ως τον μικρομεσαίο έμπορο, τον επαγγελματία, τον έμπορο, τον επιχειρηματία του τουρισμού, του επισιτισμού, της διασκέδασης, των υπηρεσιών, όλων. Κι αμέσως μετά να δούμε γιατί η Πιερία είναι -στην ουσία- η Κατερίνη, πως οι άρχοντές μας με έδρα εκεί μιλάνε για ανάπτυξη και διάφορα άλλα νεφελώδη που όλα έχουν να κάνουν με Όλυμπο και τις παραλίες της νότιας Πιερίας, αλλά η νότια Πιερία δεν έχει καν εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Πιερίας…

 

 

 

epdiav14720