Δέσμευση για φτηνότερα ενοίκια

τμημάτων παλαιού αιγιαλού

απέσπασε η Σκούφα από τον υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

 

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

Την δέσμευση του Υφυπουργού για ευνοϊκότερη ρύθμιση στις εκμισθώσεις τμημάτων παλαιού αιγιαλού, απέσπασε η βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ε. Σκούφα

Την δέσμευση του Υφυπουργού Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, ότι η ΕΤΑΔ θα εξετάσει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις εκμισθώσεις τμημάτων παλαιού αιγιαλού και συγκεκριμένα στην Ολυμπιακή Ακτή, δηλαδή σε φθηνότερες τιμές από τις αρχικές, απέσπασε η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ελισσάβετ (Μπέτττυ) Σκούφα, κατά τη σημερινή (10/07/2020) συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε και η οποία αφορούσε τις τιμές ενοικίασης του δημόσιου χώρου ΒΚ 316 για τους επαγγελματίες της Ολυμπιακής Ακτής του δήμου Κατερίνης.

🔸 Παράλογα υψηλές τιμές σε μηδενική τουριστική περίοδο

Η ερώτηση της κα Σκούφα προέκυψε έπειτα από συνάντηση που είχε πραγματοποιήσει με τους επαγγελματίες της Ολυμπιακής Ακτής πριν από λίγο καιρό, οι οποίοι την ενημέρωσαν για τις παράλογα υψηλές τιμές ενοικίασης που ζητούσε η ΕΤΑΔ καθώς τους καλούσε να πληρώσουν για κάθε τετραγωνικό μέτρο δημόσιας έκτασης που καταλαμβάνουν μπροστά από τα καταστήματα τους ως 38 ευρώ, τη στιγμή που σε άλλες παραλιακές περιοχές της Πιερίας η τιμή κυμαίνεται από 10 ως 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Μετά την παρέμβαση της βουλεύτριας Πιερίας ο υφυπουργός ανέφερε πως η ΕΤΑΔ εξετάζει ευνοϊκότερη ρύθμιση για όλο το 2020 για τις εκμισθώσεις τμημάτων παλαιού αιγιαλού.

🔸 Εκρηκτικό μείγμα κάθετης πτώσης του τουρισμού

Όπως υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος η τουριστική περίοδος είναι ακόμη πιο σύντομη ή και μηδενική λόγω κορωνοϊού, και σε συνδυασμό με δύο αστοχότατες ενέργειες του Υπουργείου Τουρισμού, που έκλεισε δύο φορές τις περιοχές στα βόρεια σύνορα της χώρας στο «και πέντε», συγκεκριμένα στον Προμαχώνα και τους Ευζώνους, δημιουργώντας ατελείωτο αλαλούμ και ταλαιπωρία στους εν δυνάμει οδικούς επισκέπτες του νομού και της περιοχής, και τεράστια δυσφήμιση της χώρας στους Βαλκάνιους επισκέπτες της, δυσφήμιση με ανυπολόγιστες συνέπειες, δημιουργήθηκε ένα εκρηκτικό μείγμα κοκτέιλ κάθετης πτώσης του τουρισμού.

Την στιγμή που οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για πληρότητα μάξιμουμ στο 20%, με αντίστοιχη κατακόρυφη μείωση του τζίρου, δεν είναι δυνατόν μέσα σε τέτοιες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας η ΕΤΑΔ να ζητά από τους επιχειρηματίες της Ολυμπιακής Ακτής εξωφρενικά ποσά ενοικίασης προκειμένου οι επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν την «ομορότητα» με τον αιγιαλό, όπου τοποθετούν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους ομπρελοκαθίσματα.

🔸 Απογοήτευση από τους επιχειρηματίες – πολλοί δεν άνοιξαν καν

«Την στιγμή που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η ροή των επισκεπτών, τουριστών προς την περιοχή των παραλιών του νομού Πιερίας, την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες αγωνιούν για την οικονομική τους επιβίωση, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις για την λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Ενώ έχουν ήδη παρέλθει οι μήνες Μάιος και Ιούνιος 2020, βρισκόμαστε πλέον στα μέσα σχεδόν του Ιούλη, δηλαδή δυόμιση πλήρεις τουριστικοί μήνες ανεκμετάλλευτοι, παρόλα αυτά οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων καλά κρατούν.

Οι επιχειρήσεις είναι απολύτως απογοητευμένες και πολλές από τις τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη επιλέξει να μην λειτουργήσουν καθόλου κατά τη φετινή χρονιά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική τους επιβίωση μέχρι του χρόνου και ιδίως με ό,τι αυτό σημαίνει για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έλπιζαν να εργαστούν κατά την θερινή σεζόν, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν για το υπόλοιπο της χρονιάς και μέχρι την επόμενη τουριστική σεζόν, το επόμενο καλοκαίρι.

Μπροστά σε αυτό το αποτρεπτικό κλίμα, οι επιχειρηματίες ειδικότερα της Ολυμπιακής Ακτής βρίσκονται απελπισμένοι με τη συγκεκριμένη υπερβολή», τόνισε η κα Σκούφα και πρόσθεσε πως στόχος για φέτος δεν είναι δυστυχώς το κέρδος, αλλά η επιβίωση των επιχειρήσεων και η συγκράτηση της ανεργίας, η οποία όμως θα επιτευχθεί μόνο με την πλήρη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και την στήριξή τους.