“Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων”

από τις 6μμ, η Πιερία

και τρεις ακόμη γειτονικοί νομοί στους οποίους ο COVID “καλπάζει” – ανακοινώσεις από την Αθήνα και ύπνος βαθύς των τοπικών Αρχών

 

 

 

Από τις 6μμ της 10ης.9.2020, η Πιερία, η Πέλλα, η Ημαθία και το Κιλκίς βρίσκονται “σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων” κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, ενώ -όπως αποδεικνύουν τυχαία παράλληλα γεγονότα- οι τοπικές αρχές του νομού μας έμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή στο σκοτάδι και -ταυτόχρονα- με την επιβολή των νέων μέτρων τους επιβλήθηκε αφωνία και πλήρη συμμόρφωση.

Με αφορμή και την έλευση ασυνόδευτων ανηλίκων από το δήθεν και κατεστραμμένο ΚΥΤ της Μόριας Λέσβου, στην παραλία του Παντελεήμονα, αποδείχτηκε με δημόσιες δηλώσεις και δελτίο Τύπου του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλη Γερολιόλιου, ότι καμία ενημέρωση και -πολύ περισσότερο- συνεννόηση δεν υπήρξε μεταξύ των αρμόδιων αρχών και της κυβέρνησης και των τοπικών φορέων διοίκησης, ως και την στιγμή που “ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, και κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας”, ανακοίνωναν -μόνο σε ΜΜΕ της Αθήνας- το ιδιότυπο “lockdown χωρίς lockdown” που επιβλήθηκε ήδη σε τέσσερις νομούς, μεταξύ των οποίων κι η Πιερία.

Ενδεικτικό και αποδεικτικό της κατάστασης είναι -μεταξύ άλλων- και η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΠΣ Πιερίας, στις 21.36 της 10ης.9.2020, η οποία ενημέρωσε για τα εξής:

 

ΕΠΣ Πιερίας – Έκτακτη Ανακοίνωση.

Μετάθεση της έναρξης των Τοπικών Πρωταθλημάτων.

Νέα Έφεσος, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

 

Η Ε.Ε. της ΕΠΣ Πιερίας σε έκτακτη – δια περιφοράς, συνεδρίαση της σήμερα Πέμπτη 10/09/2020 και κατόπιν της προ ολίγων ωρών απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία θέτει και την Πιερία σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων

“…για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19…”,

Αποφάσισε,

την ΜΕΤΑΘΕΣΗ της έναρξης των τοπικών Πρωταθλημάτων της, για όσο διαρκέσουν οι ειδικοί περιοριστικοί όροι της Ελληνικής Πολιτείας.

Παρακαλούνται όλα τα Σωματεία της δυνάμεως της, για οποιαδήποτε δραστηριότητα τους κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, να συμμορφώνονται πλήρως προς τις υποδείξεις των υπευθύνων της δημόσιας Υγείας.

 

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΣ Πιερίας

 

    Ο Πρόεδρος                           Ο Γενικός Γραμματέας

Αστέριος Κ. Τόκας                    Δημήτριος Β. Τσακνάκης

 

Όσον αφορά τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τις επιπτώσεις των μέτρων σε καθημερινές δραστηριότητες, με κύρια το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα, είναι προφανές ότι οι επιλογές είναι δύο: ή το άνοιγμαα θα αναβληθεί ή η κυβέρνηση και το αρμόδιο τμήμα της θα επιλέξει να μην το αναβάλει, για πολλούς πρακτικούς λόγους, όπως ο συγχρονισμός των σχολείων των τεσσάρων νομών με τα υπόλοιπα της χώρας. Στο επικοινωνιακό επίπεδο, η επιβεβλημένη αναβολή του ανοίγματος των σχολείων σε όλη την χώρα θα αποφευχθεί ως να καταστεί απολύτως επιβεβλημένη και οι αρμόδιοι θα επαναλάβουν για πολλοστή φορά την προσφιλή τους τακτική, να “τρέχουν” πίσω από τις εξελίξεις και να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα, αφού ο μισός στόχος έχει ήδη χαθεί. Όσοι διαφωνούν με τις εκτιμήσεις αυτές, καλό θα κάνουν -στον εαυτό τους- να εξηγήσουν -στον εαυτό τους- πως σήμερα αποφασίζεται η αναβολή έναρξης του τοπικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, αλλά τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την Δευτέρα 14.9.2020… Όσον αφορά την ποιότητα της …επίσημης ενημέρωσης, ακόμη και την ώρα ανακοίνωσης των σημερινών αυστηρότερων μέτρων γιια την Πιερία, στους σχετικούς χάρτες ο νομός είναι μεταξύ γαλάζιου και μπλε και στο “50+”.

 

ΟΛΑ τα παραπάνω και η ολοένα και γεωμετρικότερη αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή μας -και σε τρεις γειτονικούς νομούς, οπότε και στην Θεσσαλονίκη- επιβάλλουν την πλήρη συμμόρφωση στα μέτρα που επιβλήθηκαν, χωρίς καμία εξαίρεση και με πλήρη ευλάβεια. Στις αποφάσεις των αρμοδίων εντάσσεται και η εντολή να τεθούν τα νοσοκομεία των τεσσάρων νομών «σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας».

Δείτε τα στο δημοσίευμα του naftemporiki.gr που ακολουθεί:

 

Ειδικά περιοριστικά μέτρα σε Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς λόγω Covid-19

Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 18:20 UPDΑΤΕ:19:50

 

Περιοριστικά μέτρα στις Π.Ε. Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς αποφασίστηκαν σήμερα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου ελήφθησαν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί και με τα χθεσινά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, και κατόπιν εισήγησης και σύμφωνης γνώμης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και, συγκεκριμένα, για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου Covid-19, στις τέσσερις αυτές περιοχές θα ισχύουν τα εξής:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 της επομένης.

Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Στις εν λόγω περιοχές μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ. για εντατικοποίηση των ελέγχων και για την πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.

Τα περιοριστικά αυτά μέτρα ισχύουν για 14 ημέρες, από αύριο Παρασκευή και ώρα 06:00 έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 06:00.

Το υπουργείο Υγείας

Ήδη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έδωσε εντολή στους διοικητές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη, και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρη Τσαλικάκη, να θέσουν τα Νοσοκομεία των Νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να ενταθούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια και τις ΚΟΜΥ του Οργανισμού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Νωρίτερα το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή του γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου, του γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπου και αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή, έπειτα από τη γνωστή συρροή κρουσμάτων.