Αντιπαράθεση με δελτία (Τύπου)

Κιάφα-Σαμαρά

για την δια ζώσης συνεδρίαση ή την τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου – Κιάφας: εφαρμόζονται τα μέτρα μόνο στον Δήμο μας;

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη έγινε σήμερα -για μία ακόμη φορά- πεδίο αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά μεταξύ του επικεφαλής της “Προοπτικής”, Πέτρου Κιάφα, και του προέδρου του σώματος, Κωνσταντίνου Σαμαρά.

Με σημερινό δελτίο Τύπου, ο Κιάφας επανέρχεται στην πρότασή του το σώμα να συνεδριάσει δια ζώσης, κεκλεισμένων των θυρών και με εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, όπως έγινε ήδη δύο φορές πρόσφατα και πριν την επιβολή των ιδιαίτερων μέτρων και στην Πιερία, επικαλούμενος την προφανή παράβλεψη των μέτρων αυτών σε πρόσφατη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας, υπό τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και την αντιπεριφερειάρχη, Σοφία Μαυρίδου.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Αγαπητοί συνδημότες,

Πριν 4 ημέρες πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφερειακής ενότητας Πιερίας συνάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Αντρέα Λυκουρέντζου με την κ. Μαυριδού , τους βουλευτές του νομού, τους τρεις δημάρχους της Πιερίας ,τον αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας.

Αν και η κατάσταση και στη χώρα μας είναι δύσκολη λόγω κορονοϊού είναι , ωστόσο, αναγκαίες αυτές οι συναντήσεις για να συνεχίσει να λειτουργεί η αυτοδιοίκηση και κατ’ επέκταση το κράτος.

Ακριβώς σε αυτό το σκεπτικό στηριζόμενοι αναρωτιόμαστε γιατί το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου Ολύμπου στις 28 Σεπτεμβρίου γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

Γιατί δε θα μπορούσαμε να είμαστε στην αίθουσα μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι για να συζητήσουμε δια ζώσης τόσα θέματα που έχουν προκύψει αφού πλέον συνεδριάζουμε  σπάνια.

Η αίθουσα , δήμαρχε, είναι δυο φορές μεγαλύτερη από την αίθουσα της περιφέρειας στην οποία λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα συγκεντρωθήκατε  τουλάχιστον 20 άτομα.

Ζητάμε το ΔΣ της Δευτέρας να γίνει κανονικά στην αίθουσα τηρώντας όλοι τις προβλεπόμενες αποστάσεις και όλα τα μέτρα που η περίσταση απαιτεί.

Άλλωστε με την εγκύκλιο που στάλθηκε στη ΚΕΔΕ από το Υπουργείο Εσωτερικών διευκρινίζεται ότι κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού τα συλλογικά όργανα των δήμων (δημοτικό συμβούλιο, οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής, δημοτική επιτροπή διαβούλευσης, συμβούλια κοινότητας), συνεδριάζουν είτε δια ζώσης κεκλεισμένων των θυρών, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε δια περιφοράς

 

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής Συνδυασμού ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το Δήμο-Δημότη

 

 

 

 

 

Στο αναμενόμενο ερώτημα Κιάφα, απάντησε -μερικές ώρες αργότερα- ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας, επικαλούμενος σχετική πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αποδίδοντας σ’ αυτή την επιλογή του να γίνει η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, αλλά παραβλέποντας τα σχετικά με την σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, στην οποία έλαβε μέρος και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη απάντηση είναι η πρώτη με δελτίο Τύπου του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου μας και το γεγονός ότι ο Κιάφας, με το δελτίο του, απευθύνθηκε κυριολεκτικά στον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, είναι προφανές ότι απάντηση στο ερώτημα περι της σύσκεψης στην Αντιπεριφέρεια… δεν υπάρχει. Παρ’ όλα αυτά, η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, ενώ στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης έχουν συσσωρευτεί ήδη πολλά και σημαντικά θέματα της τρέχουσας καθημερινότητας που και λίγα δεν είναι και -πιθανώς- καμία ενασχόληση μ’ αυτά δεν θα έχουν οι αιρετοί μας, διοίκησης και αντιπολίτευσης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ενδιαφέρον διάβασα το δελτίο τύπου του κ. Πέτρου Κιάφα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Προοπτική για το Δήμο-Δημότη” , όπου προτείνει την διά ζώσης διεξαγωγή της επόμενης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου, αντί μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως έχει προγραμματιστεί.

Στο δελτίο τύπου αναφέρεται η υπ’ αρ. 60249/22-09-2020 εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα “Συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου και λοιπών συλλογικών οργάνων των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού”.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στη δεύτερη παράγραφο αυτής της εγκυκλίου, στην οποία αναφέρεται: “Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά τη δια ζώσης, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων, κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί ότι αυτή λαμβάνει χώρα υπό την επιφύλαξη τυχόν ειδικότερων υγειονομικών μέτρων αναφορικά με τις συναθροίσεις σε δημόσιους κλειστούς χώρους, είτε σε συγκεκριμένες περιοχές είτε στο σύνολο της χώρας.”

Καθώς η Πιερία την ημέρα που στάλθηκε η πρόσκληση βρισκόταν σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων, το οποίο, με χθεσινή ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, επεκτάθηκε έως τις 4 Οκτωβρίου 2020, θεωρούμε αυτονόητη τη συμμόρφωση του Δημοτικού Συμβουλίου στις σχετικές εγκυκλίους, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των προσώπων, που θα συμμετείχαν δια ζώσης στη συνεδρίαση, των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους. Υπενθυμίζουμε παράλληλα, πως οι συνεδριάσεις των 7μελων Οικονομικών Επιτροπών πραγματοποιούνται διά ζώσης, κεκλεισμένων των θυρών.

Άλλωστε σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας ψηφιακά μέσα, όπως η ηλεκτρονική πλατφόρμα e:Presence του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα οποία διασφαλίζουν την ασφαλή διεξαγωγή συνεδριάσεων και χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα και διαδραστικότητα.

Μέχρι να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας, ή όταν οι επιστήμονες κρίνουν ότι είναι ασφαλής η διά ζώσης διεξαγωγή συνεδριάσεων, αξιοποιούμε κάθε ενδεδειγμένο ψηφιακό μέσο για να συνεχίσει η άρτια λειτουργία του Δήμου και να παραμείνουμε ασφαλείς.

Κωνσταντίνος Σαμαράς

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δίου-Ολύμπου