Κόλαφος ΣτΕ για Χιονίδη

για την εκπαραθύρωση του Κήπου, το 2017

ερωτηματικά και για την απόφαση της Αποκεντρωμένης που δικαίωσε τότε τον δήμαρχο Κατερίνης και καταργήθηκε με την ίδια απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου

 

Η μάχη που άρχισε τον Δεκέμβριο του 2017, μεταξύ του τότε δημάρχου Κατερίνης και σημερινού βουλευτή Πιερίας της ΝΔ, Σάββα Χιονίδη, και του τότε πρόεδρου της τοπικής κοινότητας Καλλιθέας και ως εκείνη την στιγμή βασικού στελέχους της παράταξης του δημάρχου, Ευάγγελου Κήπου, πήρε –μετά τρία χρόνια- μια εντελώς διαφορετική τροπή, με μια λακωνική, αλλά συντριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με απόφαση που κοινοποιήθηκε πρόσφατα στον δεύτερο, το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση Χιονίδη για διαγραφή του τότε κοινοτάρχη από τον τότε διοικούντα συνδυασμό και την «αντικατάστασή» από συνάδελφό του, αλλά και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας που απέρριψε την προσφυγή Κήπου κατά της τότε απόφασης του δημάρχου Σάββα Χιονίδη.

Κομβικό στοιχείο στην κρίση της τότε απόφασης του για 12 χρόνια δημάρχου Κατερίνης να εκπαραθυρώσει τον Κήπου, ήταν η μη ύπαρξη πρακτικών συνεδρίασης της δημοτικής παράταξης “Πολίτες σε Δράση”. Ο Κήπου το είχε  εντοπίσει ευθύς εξ αρχής και σε -μεγάλο βαθμό- βάσισε σ’ αυτό την πολιτική του αντεπίθεση και την δικαστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του. Και ταυτόχρονα με την πολιτική διαμάχη που δίχασε την τοπική ΝΔ και προκάλεσε και ενδοπαραταξιακό προβληματισμό, προσέφυγε αρχικά στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στην συνέχεια στο ΣτΕ. Η Αποκεντρωμένη απέρριψε πανηγυρικά την προσφυγή του (16.1.2018), αλλά δύο χρόνια μετά τον δικαίωσε το ΣτΕ, εκθέτοντας και την Αποκεντρωμένη και τον τότε δήμαρχο και σημερινό βουλευτή. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Απριλίου 2020 του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, ο Δήμος Κατερίνης δεν έστειλε ποτέ στο δικαστήριο πρακτικό συνεδρίασης της παράταξης ή άλλο έγγραφο, από το οποίο να προκύπτει ότι η απόφαση για διαγραφή του Κήπου πάρθηκε με πλειοψηφία των 2/3 της παράταξης και για το λόγο αυτό αποφασίζει να ακυρώσει και την απόφαση του δημάρχου για τοποθέτηση άλλου αιρετού στην θέση του Κήπου και την προβληματική απόφαση της Αποκεντρωμένης. Μάλιστα, από το κείμενο της απόφασης του ΣτΕ προκύπτει και ότι αντί των εγγράφων που ζητούσε το δικαστήριο από τον Δήμο, ο Δήμος Κατερίνης έστειλε στο δικαστήριο μόνο ένα έγγραφο, στις 31.10.2018, με το οποίο ενημέρωνε ότι η απόφαση για διαγραφή του Κήπου …έχει κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και ότι αντίγραφο της απόφασης διαγραφής …έχει σταλεί στον διαγραμμένο!!!

Η διαμάχη Χιονίδη-Κήπου κορυφώθηκε στα τέλη του 2017, με αφορμή υπόθεση ακινήτου του Δήμου στην παραλιακή Καλλιθέα Κατερίνης, στην οποία ο τότε δήμαρχος ενέπλεξε τον τότε βουλευτή Πιερίας της ΝΔ -και σημερινό δήμαρχο Κατερίνης- Κωνσταντίνο Κουκοδήμο και γνωστό επιχειρηματία της περιοχής που κι αυτή κατέληξε στα δικαστήρια, μετά θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Κήπου, με θητεία ανάλογη και πολλαπλάσια του Χιονίδη στα κοινά και ιστορικό στέλεχος της τοπικής ΝΔ, είναι σήμερα αντιδήμαρχος εκλεγμένος με την δημοτική παράταξη του Κουκοδήμου. Όπως δήλωσε μετά την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, αναμένει από τον πολιτικό άνδρα που τον εκπαράθυρωσε, μια ειλικρινή συγνώμη και μεταμέλεια και γιατί σήμερα είναι μέλος του Κοινοβουλίου. Το ίδιο ελπίζει να συμβεί και με όσους συνυπέγραψαν τότε την εκπαραθύρωσή του.

Στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου-ετήσιο απολογισμό του Σάββα Χιονίδη και της παράταξής του, ο πρώην δήμαρχος απέφυγε να ζητήσει συγνώμη και απλώς ευχήθηκε στον Κήπου, «καλή συνέχεια», ενώ απαντώντας σε –και δημοσιογραφικά λάθος- ερώτηση (για την …αθώωση του Κήπου), απέδωσε την απόφαση του ΣτΕ στο γεγονός ότι δεν στάλθηκε στο δικαστήριο ένα έγγραφο που οδήγησε στην συγκεκριμένη απόφαση. Ο Κήπου απειλεί με αγωγή αποζημίωσης για τις πολλαπλές επιπτώσεις από την εκπαραθύρωσή του, μεταξύ των οποίων και οι εις βάρος του προσβλητικές φήμες που ακολούθησαν την –όπως αποδείχτηκε- αυθαίρετη απομάκρυνση από τα καθήκοντά του. Όπως δήλωσε πρόσφατα, παραμένει εν ενεργεία σντιδήμαρχος και αναμένει να επανέλθει στα καθήκοντά του ή σε νέα που θα ορίσει ο δήμαρχος Κατερίνης, ενώ την ίδια ώρα, από την πλευρά του Κ. Κουκοδήμου δεν έγινε τίποτα γνωστό για τις προθέσεις του και μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ.