108η Επέτειος Απελευθέρωσης της Κατερίνης

-σε καιρό πανδημίας-

επετειακά-εορταστικά μηνύματα

 

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

για την 108η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό

 

Η 108η επέτειος απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό που τιμούμε σήμερα και η διαχρονική προσήλωση του λαού μας στις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, καθόρισαν την ίδια την πορεία της πόλης μας.

Υποκλινόμαστε με σεβασμό στους προγόνους μας, οι οποίοι με την αυτοθυσία και τους υπερήφανους αγώνες τους, μας κληροδότησαν την Ελευθερία και την Εθνική αξιοπρέπεια.

Στη σημερινή επέτειο, για επιτακτικούς λόγους δημόσιας υγείας ματαιώθηκαν, όπως ήταν επιβεβλημένο, οι παρελάσεις και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Είμαι όμως ιδιαίτερα χαρούμενος που φέτος, στο Μνημείο του Συνταγματάρχη Σβορώνου – ένα σημείο αναφοράς για την 16η Οκτωβρίου 1912 – ως ένα Αγιοκέρι Μνήμης & Τιμής για όσους πολέμησαν για την απελευθέρωση της Κατερίνης εκπληρώσαμε στοιχειώδες χρέος και με σειρά παρεμβάσεων, δώσαμε επιτέλους στο χώρο την ιστορική υπόσταση, που αξίζει στους ήρωές μας.

Εν όψει των κάθε είδους προκλήσεων του παρόντος και του μέλλοντος, τα μηνύματα των αγώνων τους παραμένουν επίκαιρα και μας εμπνέουν να συνεχίσουμε με ομοψυχία και αρραγή ενότητα να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο, για τα παιδιά μας, για όλους μας.

108 χρόνια Ελεύθερη πόλη. Χρόνια πολλά στην Κατερίνη μας. Χρόνια πολλά στη Μακεδονία.

 

Κώστας Κουκοδήμος

Δήμαρχος Κατερίνης

 


 

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2020

 Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου

Οι εθνικές μνήμες δεν ξεθωριάζουν.

Αντιθέτως, τα χρώματα της νίκης και του αγώνα ξεπερνούν κάθε φθορά που φέρνει ο χρόνος.

Μια τέτοια μνήμη, μας γυρίζει και φέτος 108 χρόνια πίσω, στο νικηφόρο ξημέρωμα της 16ης Οκτωβρίου 1912. Το χάραμα εκείνο, έμελλε να είναι η απαρχή μιας νέας εποχής για την πόλη της Κατερίνης και όλης της Πιερικής γης.

Μετά από αιματηρή μάχη του Ελληνικού στρατού με τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες υποχώρησαν μπροστά στη γενναιοψυχία και την αυταπάρνηση των Ελληνικών δυνάμεων, ο διοικητής της ελληνικής μεραρχίας δίνει διαταγή στο 21ο σύνταγμα, να ξεκινήσει τη λαμπρή πορεία του προς την πόλη της Κατερίνης.

Το ημερολόγιο έγραφε 16 Οκτωβρίου 1912 και το περήφανο ελληνικό φρόνημα έγραφε μία νέα φωτεινή σελίδα στην ιστορία του νεότερου Ελληνικού Έθνους.

Στις 7.30 το πρωί, οι κάτοικοι της πόλης μας υποδέχονται πανηγυρικά τον απελευθερωτή στρατό, ανεμίζοντας τις ελληνικές σημαίες.

Η ένδοξη πορεία εκείνης της ημέρας σηματοδότησε την πορεία της πόλης μας στο φως. Στην ευημερία, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη, μακριά από το σκοταδισμό και την υποταγή.

Η μέρα αυτή δεν μπορεί παρά να είναι για όλους εμάς σύμβολο Πορείας, σύμβολο νίκης.

Σύμβολο νίκης κατά οποιουδήποτε δυνάστη, πορεία νικηφόρα, προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Σήμερα η Κατερίνη γιορτάζει και θυμάται.

Θυμάται και τιμά το αίμα και τη θυσία των προγόνων.

Γιορτάζει την Απελευθέρωση των εδαφών, των σωμάτων, των ψυχών.

Σ`αυτή τη γιορτή ας συμμετέχουμε όλοι.

Με πίστη στη μνήμη των ηρώων του χθες.

Με όρκο στη συνέχιση της θυσίας τους, Αύριο και Πάντα!

 


 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ
(16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912)

 

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 108 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τον τουρκικό ζυγό. Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να προσφέρουν σε όλους εμάς τους μεταγενέστερους τα πιο πολύτιμα αγαθά, Ελευθερία κι Εθνική Ανεξαρτησία.

Τιμώντας όλους αυτούς τους αγωνιστές σήμερα, δεν εκφράζουμε μόνο το σεβασμό μας και την ευγνωμοσύνη μας για την θυσία τους, αλλά και συντηρούμε στη μνήμη μας την ιστορική αλήθεια που πρέπει να μας οδηγεί ως έθνος, με ενότητα και αλληλεγγύη, στο διαρκή αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία κι Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στις μέρες μας δυστυχώς, βιώνουμε καταστάσεις συνεχών προκλήσεων από τη γείτονα χώρα, που μας προβληματίζουν και δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό μας. Γι αυτό κι έχει ιδιαίτερη σημασία να αντιληφθούμε όλοι μας το μεγαλείο της γενναιότητας και της αυτοθυσίας όσων έπεσαν μαχόμενοι για τις Μεγάλες Αξίες και Ιδανικά.

Χρονιά πολλά στην πόλη μας!

 

 Ελισσάβετ (Μπέττυ ) Σκούφα
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία)

 

 


 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για την 108η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό
και την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Υποκλινόμαστε μπροστά στους ελευθερωτές της πόλης μας, που μας χάρισαν το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας. Φέτος, τιμούμε την 108η Επέτειο Απελευθέρωσης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό και ελεύθεροι τιμούμε την αυτοθυσία τους και τη βαθιά πίστη τους σε αξίες και ιδανικά. Υπερήφανοι και συγκινημένοι και  για τους αγώνες και τις νίκες που πέτυχαν οι πρόγονοί μας, που θυσίασαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία, ας αποτίσουμε με τον πρέποντα σεβασμό  φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς Ήρωες.

Οι Έλληνες οφείλουμε να γνωρίζουμε και να διηγούμαστε την ιστορία των ηρωικών μαχών των προγόνων μας, να εξυμνούμε την πίστη τους στην ελευθερία, την προσήλωσή τους στα ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας  και  στο αίσθημα της εθνικής ομοψυχίας.

Έχουμε χρέος να εξάρουμε την υπέρμετρη αγάπη για την πατρίδα για την οποία πολέμησαν με αυτοθυσία και γενναιότητα, για την προάσπιση της ελευθερίας, να αξιοποιήσουμε τα ιστορικά διδάγματα και ως οδηγό να πορευτούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις σημερινές προκλήσεις.

 

Χρόνια Πολλά

  

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

 


 

 

ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΝΤΑΜΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ 108Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 

Φέτος, συμπληρώνονται 108 χρόνια από την απελευθέρωση της Κατερίνης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό μας κορμό. Χάρη στις ικανότητες, την ανδρεία και την αυτοθυσία των προγόνων μας απολαμβάνουμε το προνόμιο της ελευθερίας. Ήταν οι άνθρωποι που αφήνοντας στην άκρη το «εγώ», προέταξαν το «εμείς» και κέρδισαν για όλους εμάς μια ελεύθερη πατρίδα.

Τους αξίζει τιμή και δόξα, η οποία μπορεί φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, να μην αποδοθεί με τον πιο λαμπρό τρόπο που τους αρμόζει, ωστόσο δεν μειώνει σε καμία περίπτωση της αξία της προσφοράς τους αλλά και το πόσο ευγνώμονες νιώθουμε απέναντί τους.

Και, πράγματι, μέρος αυτής της ευγνωμοσύνης μας απέναντι στη μνήμη των ηρώων μας, εκφράζεται σήμερα με τη βελτίωση της εικόνας του μνημείου του αείμνηστου Συνταγματάρχη Σβορώνου, που ο τόπος μας του οφείλει τόσα πολλά.

Στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, οφείλουμε να δίνουμε καθημερινό αγώνα για τις ανθρώπινες αξίες και τον τόπο μας μιμούμενοι το λαμπρό παράδειγμα των ηρώων μας.

Χρόνια πολλά Κατερίνη.

Χρόνια Πολλά σε όλους.

Γιώργος Δ. Νταντάμης
Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης

 

 


 

Θανάσης Λιακόπουλος:
Μήνυμα για τα 108 χρόνια της Απελευθέρωσης της Κατερίνης Μας.
Έχουν περάσει 108 χρόνια από την ημέρα που η Κατερίνη μας άρχισε να αναπνέει ελεύθερα, από τον Τούρκικο ζυγό. 16 Οκτωβρίου 1912 είναι η ημέρα που παραμένει ανεξίτηλα στις μνήμες μας. Είναι η ημέρα που οι πρόγονοί μας, θυσιάστηκαν για να έχουμε ΕΜΕΙΣ ένα μέλλον ελεύθερο.
Αυτή την θυσία τους πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, ώστε να γνωρίζουν πως χωρίς πατριωτισμό και αυταπάρνηση δεν κατακτάται η αξιοπρέπεια και η Ελευθερία.
Οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα όλα αυτά τα χρόνια στην Κατερίνη στον εορτασμό της επετείου, φέτος θα είναι περιορισμένες. Αυτό δεν μας πτοεί, αλλά μας θέτει προ των ευθυνών μας.
Ανεξάρτητα από τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά δεν αφήνουμε να ξεχαστεί η ένδοξη ιστορία μας.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να θυμόμαστε το μεγαλείο των ηρώων μας.
Χρόνια πολλά στην πόλη μας.
Χρόνια πολλά σε όλους.
Θανάσης Γ. Λιακόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικού Συνδυασμού “Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα”
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

 

 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Σύμφωνα με το αρ. 4636/02-10-2020, έγγραφο, του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι εκδηλώσεις, για τον εορτασμό της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα, θα πραγματοποιηθούν, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020.

Στην Κατερίνη, οι φετινές εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν, με τον πρέποντα σεβασμό, υπό  την αυστηρή, όμως,  τήρηση των υγειονομικών διατάξεων, λόγω των έκτακτων μέτρων, που έχουν ληφθεί, για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Η τέλεση, της Δοξολογίας και της επιμνημόσυνης δέησης, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως, θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις (υποχρεωτική  χρήση μάσκας και επιβεβλημένη  τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων) και  αντιστοίχως οι καταθέσεις στεφάνων θα πραγματοποιηθούν  με περιορισμένο αριθμό ατόμων και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις, για λόγους δημόσιας υγείας, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός στο χώρο πέριξ των μνημείου.