Μηνύματα

για την επέτειο του ΟΧΙ

(του ΟΧΙ στο φασισμό και στην υποδούλωση σ΄ αυτόν) – 80 χρόνια μετά

 

 

 

 

Το μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου
για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ογδόντα χρόνια από το ηρωικό «ΟΧΙ» του 1940, καλούμαστε φέτος να τιμήσουμε τους ήρωες που υπερασπίστηκαν την πατρίδα και έπεσαν πολεμώντας το ναζισμό, αναγνωρίζοντας παράλληλα τους ήρωες του σήμερα∙ τους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν καθημερινά προκλήσεις από την υγειονομική κρίση.

Την ίδια στιγμή, πιο επίκαιρο από ποτέ, το «ΟΧΙ» του 2020, το λέμε και πάλι ενάντια στο φασισμό, σε μια χρονική περίοδο, ιδιαίτερα φορτισμένη, λόγω των αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, περίοδο, στην οποία οφείλουμε ως λαός να δείξουμε εγρήγορση και ενότητα.

Οι Έλληνες αποδεικνύουμε διαχρονικά πως, ενωμένοι, είμαστε σε θέση να ξεπερνούμε κάθε εμπόδιο. Με ομοψυχία, δύναμη, αυτοπεποίθηση και κυρίως ψυχραιμία, στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον.

Χρόνια πολλά!

Βαγγέλης Γερολιόλιος
Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου

 


 

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Μήνυμα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

“Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι, ΟΧΙ θα ξαναέλεγε.”

Σήμερα, 80 χρόνια μετά την έναρξη της εθνικής εποποιίας του ’40, τα λόγια του Καβάφη μοιάζουν να διαπερνούν κάθε ρανίδα του αίματος και της υπερηφάνειας των απανταχού Ελλήνων.

Η μνήμη ξεφυλλίζει τις ολόλαμπρες σελίδες που έγραψε η Ιστορία στο Αλβανικό μέτωπο και ανατρέχει στα ματωμένα βουνά της Πίνδου, όπου υπογράφηκε η πολυτιμότερη υποθήκη για τις επόμενες γενιές: προάσπιση της  εθνικής ανεξαρτησίας, αγώνας και προσήλωση στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Βαρύτατη είναι η υποχρέωση όλων μας απέναντι στην ανεκτίμητη Εθνική μας κληρονομιά. Μακριά από τη φρίκη του πολέμου προβάλλει το υπέρτατο Χρέος μας:

Μόνο με Εθνική Ενότητα και ανεξίτηλη Ιστορική μνήμη θα διαφυλάξουμε την ιερή πατρίδα.

Ο Ελληνικός λαός, στη μακραίωνη ιστορία του έχει αποδείξει πως μπορεί να φωτίσει με τους αγώνες του, την ενότητα και τη γενναιοψυχία του, τα μεγαλύτερα σκοτάδια.

Και αυτό το Φως να το μεταλαμπαδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας την Ελληνική Ψυχή παράδειγμα προς μίμηση.

Φέτος, που η σκιά της πανδημίας πέφτει βαριά πάνω μας, είναι επιτακτική ανάγκη να ενστερνιστούμε το δίδαγμα των ηρώων του ’40 και να μην οπισθοχωρήσουμε.

Η έπαρση της σημαίας μας, το ιερό πανί με το Σταυρό στη μέση, ας γίνει ο συγκινητικός συμβολισμός της ημέρας.

Ας σημάνει την έπαρση του φρονήματος. Την έπαρση της Ελπίδας.

Τώρα είναι η πιο σωστή στιγμή. Είναι η στιγμή της Ελλάδας, των ανθρώπων της, του πολιτισμού της, των ποιητών της:

”Του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει: Ελευθερία!

Έλληνες μες στα σκοτεινά δείχνουν το δρόμο: Ελευθερία!”

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!

 


 

MHNYMA ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Σήμερα τιμούμε μία από τις σημαντικότερες επετείους της πατρίδας μας. Την επέτειο  του ΟΧΙ.

Τη λέξη που με δύναμη ψυχής βροντοφώναξαν όλοι οι Έλληνες ενάντια στον ξένο εισβολέα. Η 28η Οκτώβρη 1940 συμβολίζει την εθνική μας υπερηφάνεια και αντίσταση, όχι μόνο σε κάθε μορφή υποταγής αλλά και ενάντια στο φασισμό και στο ναζισμό.

 Οι Έλληνες με σθένος και ηρωισμό πολέμησαν ενάντια στον εχθρό και τον νίκησαν. Δεν επέτρεψαν παρά τις αντίξοες συνθήκες και όλες τις κακουχίες την ήττα.

Αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας.

80 χρόνια μετά, κρατούμε άσβεστη στη μνήμη μας την αυτοθυσία όλων αυτών των ηρώων. Των γενναίων αγωνιστών κι αγωνιστριών, της ιστορίας της Εθνικής μας Αντίστασης. Του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και όλων των άλλων ομάδων αντίστασης, απέναντι στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Το μήνυμα της ημέρας αυτής είναι διαχρονικό. Με ομοψυχία, αλληλεγγύη και συλλογικότητα ο Ελληνικός Λαός παραμένει στις επάλξεις, κι είναι έτοιμος να αγωνιστεί ενάντια σε κάθε μορφή βίας, αυταρχισμού και φασισμού, διεκδικώντας αδιάκοπα Ελευθερία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Εθνική Ανεξαρτησία.

 

Μπέττυ Σκούφα

Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία)

 


 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

 

Η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, αποτελεί ημέρα τιμής, διδακτικής μνήμης και λαμπρό σταθμό στην ιστορία του ελληνικού έθνους.

Το ηρωικό «ΟΧΙ» επιβεβαίωσε το θάρρος, την αδάμαστη θέληση, την  εθνική αλληλεγγύη, την αυταπάρνηση, γενναιότητα και υπερηφάνεια που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό λαό.

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα του ΄΄ ΌΧΙ΄΄, που πρέπει να αποτελέσει φάρο και  οδηγό για τη διασφάλιση της ταυτότητας του έθνους μας, για την προάσπιση της πατρίδας μας.

Ας εμπνευστούμε από τα μηνύματα των προγόνων μας, ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και με πνεύμα ενότητας να προσπαθήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να δώσουμε τις μάχες μας ενάντια στις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας.

Ας υψώσουμε την ελληνική σημαία, αποδίδοντας έτσι τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του  έπους του ’40, που ύψωσαν το ανάστημά τους, απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό, υπερασπιζόμενοι  τις  αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

Χρόνια Πολλά!

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

 


 

Αθήνα, 28.10.2020

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου:

Σήμερα συμπληρώνονται 80 χρόνια από το Έπος του ‘40. Τότε οι Έλληνες ενωμένοι πολέμησαν τον φασισμό με τα όπλα. Ογδόντα χρόνια μετά, τον νίκησαν με κύρια δύναμη το κράτος δικαίου και την ισχύ της δημοκρατίας μας, στέλνοντας τους νοσταλγούς του φασισμού και του ναζισμού στη φυλακή. Σήμερα, η χώρα μας αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε πριν από 80 χρόνια. Απαιτείται, όμως, να επιστρατεύσουμε τις ίδιες αρετές που έκαναν την Ελλάδα μεγάλη και τότε: Την εθνική ενότητα, το υψηλό φρόνημα, την αίσθηση αλληλεγγύης όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία επέτρεψαν στην Ελλάδα να γράψει το δικό της Έπος πριν από 80 χρόνια, χρειάζεται να τα επιστρατεύσουμε και τώρα, για να αντιμετωπίσουμε τις διπλές προκλήσεις της αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τη μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να βρεθώ εδώ στη Σούδα και να συνομιλήσω με το πλήρωμα του υποβρυχίου «ΚΑΤΣΩΝΗΣ». Εκ μέρους όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τους μετέφερα την ευγνωμοσύνη μας, τις θερμές μας ευχαριστίες για τον μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, τον οποίον απέδειξαν έμπρακτα τους τελευταίους δύο μήνες. Τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες που υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σας διαβεβαιώνω ότι το κάνουν με απόλυτο επαγγελματισμό.

Θέλω αυτές τις στιγμές και καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να θυμηθούμε λίγο τα λόγια του Γιώργου Θεοτοκά, ο οποίος πριν από 80 χρόνια, γράφοντας για την 28η Οκτωβρίου, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ενεργοποίηση του Ελληνικού φιλότιμου και από αυτό το πρωτοφανές αίσθημα εθνικής ενότητας. Καθώς αντιμετωπίζουμε άλλες προκλήσεις ας θυμηθούμε ξανά αυτά τα λόγια. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι με αίσθημα ενότητας, υψηλής ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης και συλλογικότητας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση και να βγούμε και πάλι νικητές.

Χρόνια πολλά σε όλες και σε όλους.

 


Η 28η Οκτωβρίου, 80 χρόνια μετά, εξακολουθεί να παραμένει ορόσημο στην ιστορία των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, και εθνική ανεξαρτησία.
Το παλλαϊκό ΟΧΙ των Ελλήνων στο φασισμό του Μουσολίνι και στο ναζισμό του Χίτλερ, η συνέχειά του με το έπος της εθνικής αντίστασης, το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, και τις άλλες πατριωτικές οργανώσεις, μας κάνουν περήφανους για τις ρίζες μας.
Και μας παροτρύνουν να θυμόμαστε και να τιμούμε τους νέους με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες, και που έδωσαν τα πάντα, ακόμα και τη ζωή τους, για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά.
Αλλά και να μη ξεχνάμε ότι η ιστορία του τόπου δεν είχε μόνο αυτούς αλλά κι εκείνους που μήδισαν, πρόδωσαν την πατρίδα, εν ονόματι μιας κάλπικης εθνικοφροσύνης, έγιναν με το αζημίωτο συνεργάτες του κατακτητή, και οπλίστηκαν απ’ αυτόν για να πολεμήσουν όσους αντιστέκονταν.
Να μη τα ξεχνάμε, όχι για να αναμοχλεύουμε το διχασμό. Το αντίθετο: Για να σφυρηλατήσουμε μια στέρεη λαϊκή και πατριωτική ενότητα.
Γιατί σήμερα, που η πατρίδα μας αντιμετωπίζει νέους κινδύνους, και η εθνική μας κυριαρχία βρίσκεται υπό το κράτος νέων απειλών, το ΟΧΙ του ’40 αποτελεί κίνητρο μιας νέας πατριωτικής ενότητας, για να προασπίσουμε αυτά για τα οποία οι πατεράδες και οι παππούδες μας έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα.
Την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ειρήνη.
Αλέξης Τσίπρας
πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

28/10/2020

Δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

 

Για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα τιμούμε τον ηρωικό αγώνα των προγόνων μας, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, για την Πατρίδα, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Ογδόντα χρόνια μετά, το Έπος του ’40 και ο αγώνας των Ελλήνων απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας δείχνει το δρόμο, πως με πίστη, ενότητα και εθνική ομοψυχία οι Έλληνες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία, κάθε πρόκληση, κάθε απειλή, να κερδίσουμε κάθε μάχη. Αυτό θα κάνουμε και τώρα! Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες! Χρόνια πολλά Ελλάδα!».

 


 

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Οι αρχές και τα ιδανικά της 28ης Οκτωβρίου διαχρονικά εμπνέουν και φωτίζουν τον απανταχού ελληνισμό, καθώς υπενθυμίζουν τους ανεξάντλητους αγώνες του ελληνικού έθνους για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Επιπλέον, η εποποιία του ΟΧΙ συνιστά κορυφαία στιγμή ηρωισμού και αυτοθυσίας, που ενισχύει το αίσθημα της εθνικής ασφάλειας, ενδυναμώνει το πατριωτικό φρόνημα, ενώ δίνει σε όλους μας, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα διδάγματα ενότητας, αφύπνισης και συστράτευσης για την αντιμετώπιση κάθε απειλής.

Σήμερα και εμείς καλούμαστε παράλληλα με την απόδοση της οφειλόμενης τιμής σε όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους στις δυνάμεις του ολοκληρωτισμού και της βίας, να αξιοποιήσουμε τις παρακαταθήκες της γενιάς του ΄40, να επικαιροποιήσουμε τα ανώτερα εθνικά μηνύματα της εποχής και να πετύχουμε την ανάταξη της Πατρίδας μας.

Μπορεί η φετινή επέτειος να εορτάζεται όχι σε δρόμους και πλατείες, αλλά υπό την σκιά της υγειονομικής κρίσης  να επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητά μας. Ωστόσο, αυτό δεν μας εμποδίζει να τιμήσουμε την επέτειο, με τις σημαίες μας να κυματίζουν ψηλά. Ταυτόχρονα, με τη σκέψη μας στα οράματα της νέας γενιάς, στην οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για ένα μέλλον που να της αξίζει.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

 


ΜΗΝΥΜΑ
ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΝΤΑΜΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το ηρωϊκό «ΟΧΙ» του 1940, που βγήκε αβίαστα από τη θαρραλέα ψυχή των Ελλήνων, δεν ήταν μόνο μια απάντηση σ’ ένα δύσκολο ερώτημα αλλά ένα σύνθημα, μια στάση ζωής.

Ελευθερία, με όποιο τίμημα.

Είναι γνωστά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν και το θάρρος με το οποίο οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν τις βιαιότητες για να μας χαρίσουν τη νίκη της ελευθερίας.

Στις σημερινές έντονες προκλήσεις, η Ελλάδα  διατηρεί ζωντανή τη μνήμη του «ΌΧΙ». Η Ελευθερία, η Ειρήνη, η Δημοκρατία για εμάς τους Έλληνες είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες.

Η σκέψη μας σήμερα βρίσκεται δίπλα σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που βιώνουμε. Στους γιατρούς,  τους νοσηλευτές και το προσωπικό που δίνουν τη μάχη ενάντια στην πανδημία, αλλά και στους σύγχρονους ήρωές μας που βρίσκονται στον Έβρο και το Αιγαίο.

Ας υψώσουμε περήφανα τη γαλανόλευκη τιμώντας την ένδοξη ιστορία μας.

Γιώργος Δ. Νταντάμης
Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης

 


 

Ιστορική υποχρέωση η καθημερινή και χωρίς εκπτώσεις  μάχη κατά του Φασισμού
και για  υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας

Συμπληρώνονται 80 χρόνια από το ηρωικό έπος που έγραψε ο ελληνικός λαός  το 1940 με το παλλαϊκό ΟΧΙ και την αντίστασή του κατά των κατακτητών και του Φασισμού. Αντίσταση που ξεκίνησε από τα Βουνά της Ηπείρου  κατά των Ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων του Μουσολίνι και συνεχίστηκε με την ηρωική αντίσταση κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής.

Ο ελληνικός λαός πριν από 80 χρόνια, αγνόησε στρατιωτικούς και  οικονομικούς συσχετισμούς, αγνόησε γεωστρατηγικά και πολιτικά παιχνίδια και αγωνίστηκε , θυσιάστηκε για την υπεράσπιση της εθνικής ακεραιότητας , αγωνίστηκε και θυσιάστηκε  κατά του ποιο κτηνώδους προσώπου του ιμπεριαλισμού, του φασισμού και του ναζισμού.

Σήμερα 80 χρόνια από το ηρωικό έπος, από την έναρξη της αντίστασης, τιμούμε τη αντίσταση, τιμούμε τους αγωνιστές, τις θυσίες  του ελληνικού λαού, υπερασπιζόμενοι την ιστορική μνήμη, αντιστεκόμενοι στην συστηματική παραχάραξη της ιστορίας.

Σήμερα 80 χρόνια μετά θεωρούμε ότι η καλύτερη τιμή στους αγώνες και θυσίες του ελληνικού λαού είναι η καθημερινή και χωρίς εκπτώσεις μάχη κατά του Φασισμού που πάει να σηκώσει κεφάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη, μάχη κατά των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αιτιών που τον γεννούν.

Η μάχη του ελληνικού λαού κατά του Φασισμού, του ιμπεριαλισμού, οι αδικαίωτοι πόθοι για λαϊκή κυριαρχία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη, η τραγική κατάληξη των θυσιών χιλιάδων αγωνιστών, δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως οι λαοί δεν μπορούν να περιμένουν την δικαίωση τους από “προστάτες”, από ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς και θεσμούς , αλλά να στηρίζονται μόνο στην δική τους δύναμη και στο δίκαιο του αγώνα τους.

Λαϊκή Ενότητα
Το Γραφείο Τύπου 28.10.2020