Χθες η ερώτηση (ΣΥΡΙΖΑ),

στις 20.3 η πρόταση (ΕΒΕΠ)

σήμερα η απόφαση (10.11.2020)

 

 

 

 

 

10/11/2020

Ερώτηση 58 βουλευτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς  τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τα σούπερ-μάρκετ εν μέσω πανδημίας

Περιορισμούς στην λειτουργία των σούπερ-μάρκετ ώστε να μην διαθέτουν διαρκή αγαθά ζητούν με ερώτησή τους, που κατατέθηκε με  πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, και του αναπληρωτή τομεάρχη Ανάπτυξης, Χάρη Μαμουλάκη, 58βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, ενώ τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά έως τις 30 Νοεμβρίου, τα σούπερ-μάρκετ θα συνεχίσουν την λειτουργία τους, με διευρυμένα μάλιστα ωράρια.  Ενώ μαζί με την κάλυψη των επιβεβλημένων αναγκών του γενικού πληθυσμού σε τρόφιμα κλπ. τα σούπερ-μάρκετ θα πουλάνε και διαρκή αγαθά όμως βιβλία, είδη ρουχισμού, ηλεκτρικές συσκευές κοκ. δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώλησή ανάλογων προϊόντων.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η επίδραση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας είχαν ασύμμετρες επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς του εμπορίου, με τις επιχειρήσεις ένδυσης και βιβλίου να είναι από τις πρώτες πληγωμένες. Ενώ οι τάσεις ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με το ψηφιακό χάσμα μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων ομίλων στην εμπορία τελικών καταναλωτικών αγαθών, έχει ως αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι σημαντικά μεγαλύτερες για τις πιο μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Κατόπιν αυτών, οι βουλευτές ρωτάνε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων αν σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς στην λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων ώστε να μην διαθέτουν διαρκή αγαθά και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να περιοριστούν οι τάσεις συγκεντροποίησης του εμπορίου σε λίγους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν παρατηρηθεί με ιδιαίτερη ένταση κατά την περίοδο της πανδημίας.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

 

Αθήνα, 9Νοεμβρίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τονκ. Υπουργό

Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τα σούπερ-μάρκετ εν μέσω πανδημίας»

Με την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία των πολιτών και τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στις 5 Νοεμβρίου ορίστηκε ότι τα εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής θα παραμείνουν κλειστά από τις 7 έως τις 30 Νοεμβρίου. Κατά τηνίδια χρονική περίοδοτα σούπερ-μάρκετ θα συνεχίσουν να λειτουργούν, με διευρυμένα μάλιστα ωράρια, για τηνκάλυψη των βασικών αναγκών των πολιτών σε είδη πρώτης ανάγκης. Ωστόσο μαζί με την κάλυψη των επιβεβλημένων αναγκών του γενικού πληθυσμού σε τρόφιμα κλπ. τα σούπερ-μάρκετ θα πουλάνε και διαρκή αγαθά όμως βιβλία, είδη ρουχισμού, ηλεκτρικές συσκευές κοκ. δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις που έχουν ως βασική τους δραστηριότητα την πώλησή ανάλογων προϊόντων.

            Με επιστολή της στις 5 Νοεμβρίου προς τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης  η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ)ζήτησε την επιβολή περιορισμών για τα προϊόντα που μπορούν να πουλάνε τα σούπερ-μάρκετ για όσο συνεχίζονται οι γενικοί περιορισμοί από την άσκηση ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας. Στην επιστολή της η ΕΣΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο η πανδημία να αποτελέσει όχημα έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ του λιανικού εμπορίου και των υπεραγορών τροφίμων.

            Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία η επίδραση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας και των αντίστοιχων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας είχαν ασύμμετρες επιπτώσεις σε διαφορετικούς τομείς του εμπορίου, με τις επιχειρήσεις ένδυσης και βιβλίου να είναι από τις πρώτες πληγωμένες. Οι δε τάσεις ενίσχυσης του ηλεκτρονικού εμπορίου σε συνδυασμό με το ψηφιακό χάσμα μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεγάλων ομίλων στην εμπορία τελικών καταναλωτικών αγαθών,έχει ως αποτέλεσμα οι επιπτώσεις να είναι σημαντικά μεγαλύτερες για τις πιο μικρές εμπορικές επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ερωτάται οκ.Υπουργός:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να επιβάλει περιορισμούς στην λειτουργία των υπεραγορών τροφίμων ώστε να μην διαθέτουν διαρκή αγαθά δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμό προς τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που τελούν σε αναστολή λειτουργίας;
  • Τιμέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να περιοριστούν οι τάσεις συγκεντροποίησης του εμπορίου σε λίγους, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους,που έχουν παρατηρηθεί με ιδιαίτερη ένταση κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αθανασίου Νάσος
Αναγνωστοπούλου Σια
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτριος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Νατάσα
Γκιόλας Ιωάννης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γεώργιος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος

 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ: Περιορισμοί στην πώληση βιομηχανικών προϊόντων, που δεν είναι είδη πρώτης ανάγκης, από τις υπεραγορές τροφίμων (super market)

Ακόμη μία δικαίωση του αγώνα του Επιμελητηρίου Πιερίας υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστά η σημερινή ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ.71608/2020 (ΦΕΚ Β’ 4946/10.11.2020), σύμφωνα με την οποία οι υπεραγορές τροφίμων (super market) θα διαθέτουν μόνο τρόφιμα και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, μέχρι τη λήξη της υποχρεωτικής αργίας στις 30-11-2020.

Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος των εξειδικευμένων καταστημάτων του λιανεμπορίου που πλήττεται βαρύτατα λόγω της υποχρεωτικής αργίας.

Το Επιμελητήριο Πιερίας υπήρξε ίσως ο πρώτος φορέας που επεσήμανε έγκαιρα αυτή τη στρέβλωση και εξέφρασε την άμεση ανάγκη της αποκατάστασης του υγιούς ανταγωνισμού με την από 20-03-2020 επιστολή του προέδρου του κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης είναι η απαγόρευση στις υπεραγορές τροφίμων (super market), κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα εξής προϊόντα υπό τους κατωτέρω ΚΑΔ:

  • Ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περιφερειακές μονάδες υπολογιστών και λογισμικού (ΚΑΔ 47.41)
  • Τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (ΚΑΔ 47.42)
  • Εξοπλισμό ήχου και εικόνας (ΚΑΔ 43)
  • Κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (ΚΑΔ 47.51)
  • Χαλιά, κιλίμια και επενδύσεις δαπέδου κα τοίχου (ΚΑΔ 47.53)
  • Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές (ΚΑΔ 47.54)
  • Έπιπλα, φωτιστικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), σκουπών και βουρτσών για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37 & ΚΑΔ 47.59)
  • Βιβλία (ΚΑΔ 47.61)
  • Παιχνίδια (ΚΑΔ 47.65)
  • Ενδύματα με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43) (ΚΑΔ 47.71)
  • Υποδήματα και δερμάτινα είδη (ΚΑΔ 47.72)

Το Επιμελητήριο Πιερίας, συνεπής αρωγός της επιχειρηματικότητας και του υγιούς ανταγωνισμού, δεσμεύεται να συνεχίσει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, τον αγώνα  για την κατά το δυνατόν ομαλότερη και υγιέστερη λειτουργία της αγοράς, ιδιαίτερα σήμερα που οι περιστάσεις κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι.

 

 

Σούπερ μάρκετ: Τέλος ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιχνίδια και βιβλία όσο υπάρχει lockdown