70χμ ακτών, μυδοκαλλιέργειες,

αλιευτικά καταφύγια και λιμάνι

ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ – αναφορά της Σκούφα για “Αναβάθμιση σε Λιμεναρχείο του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης”

 

 

 

 

 

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21/11/2020

Μπ. Σκούφα:
«Ένας νομός όπως η Πιερία, με τόσο μεγάλη παραλιακή ζώνη και με το μεγαλύτερο πάρκο μυδοκαλλιέργειας στη χώρα, επιβάλλεται διοικητικά να έχει Λιμεναρχείο και όχι Λιμενικό Τμήμα»

Είναι απορίας άξιο πως ένας νομός, όπως η Πιερία, με 70 και πλέον χιλιόμετρα ακτών, με ένα τεράστιο όγκο εργασιών και ευθυνών, με τρία αλιευτικά καταφύγια και ένα λιμάνι, αλλά και το μεγαλύτερο πάρκο μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, δεν έχει Λιμεναρχείο, αλλά Λιμενικό Τμήμα, το οποίο μάλιστα υπάγεται διοικητικά στη Θεσσαλονίκη! Συνέπεια αυτής της υποβάθμισης, είναι αφενός η ταλαιπωρία των πολιτών για μια σειρά διαδικασιών, για τις οποίες πρέπει να μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, αφετέρου η μη ύπαρξη Λιμεναρχείου στην Πιερία αποτελεί μία ακόμη τροχοπέδη για την ανάπτυξη της περιοχής. Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας, τάσσεται υπέρ της αναβάθμισης τόσο του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης όσο και των Μουδανιών. Η βουλεύτρια  Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, με αναφορά προς τον υπουργό Ναυτιλίας θέτει το θέμα, αναδεικνύοντας παράλληλα τα οφέλη που θα προκύψουν, αλλά και το μέγεθος των δράσεων που καλύπτει το Λιμενικό Τμήμα Σκάλας Κατερίνης, καθιστώντας αναγκαία την αναβάθμισή του.

 ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ: Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΘΕΜΑ: Αναβάθμιση σε Λιμεναρχείο του Γ’ Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης

Η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα καταθέτει Αναφορά κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, για την από 21.10.2020 Επιστολή της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΠΛΣ ΚΜ), προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, με την οποία εξαίρεται η αναγκαιότητα αναβάθμισης των Λιμενικών Τμημάτων Ν. Μουδανιών και Σκάλας Κατερίνης, που σήμερα υπάγονται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

Τονίζεται ότι, με την ακατανόητη υποβάθμισή τους σε Λιμενικά Τμήματα (Λ/Τ) από τον Λιμενικό Καλλικράτη και την μετέπειτα αποδεδειγμένη αναποτελεσματικότητα λειτουργίας τους, μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική προσπάθεια κι ενδιαφέρον για τις δύο αυτές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που εξυπηρετούν δυο από τους μεγαλύτερους Νομούς της, τη στιγμή που αναβαθμίζονται άλλες υπηρεσίες με σαφώς μικρότερη δραστηριότητα, περιοχή αρμοδιότητας και όγκο εργασίας.

Επισημαίνεται ότι ειδικότερα για το Β’ Λ/Τ Ν. Μουδανιών έχουν ήδη ζητηθεί υπηρεσιακές απόψεις, οι οποίες και ήταν θετικές ως προς το αναγκαίο της αναβάθμισής του, αλλά για την αναβάθμιση σε Λιμεναρχείο και του Γ’ Λ/Τ Σκάλας Κατερίνης δεν έχει ακόμη υπάρξει υπηρεσιακό ενδιαφέρον.

Εκτός των παραπάνω, η Πιερία αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, με ακτές μήκους 70 χιλιομέτρων. Τα πρώτα 40 χιλιόμετρα που εκκινούν από την βόρεια Πιερία (από τις εκβολές του ποταμού Αλιάκμονα μέχρι και την Γρίτσα Λιτοχώρου) ανήκουν στη η ζώνη ευθύνης του Γ’ Λ/Τ Σκάλας Κατερίνης και εκτείνεται σε συνολική θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας ίση σχεδόν με την μισή έκταση του Θερμαϊκού Κόλπου, όπου μάλιστα αναπτύσσονται και εποπτεύονται τρία Αλιευτικά Καταφύγια καθώς και ένα Λιμάνι (Κίτρους – Πύδνας). Η διοικητική εξάρτηση του Λιμενικού Τμήματος Σκάλας Κατερίνης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης αποτελεί αναπτυξιακή τροχοπέδη και συνάμα ταλαιπωρεί τους πολίτες της περιοχής στην διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, καθώς υποχρεώνονται να μετακινηθούν προς τη Θεσσαλονίκη:

  • Για την έκδοση άδειας χειριστών ταχύπλοων σκαφών (θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις), τις βεβαιώσεις παραβάσεων, την καταβολή προστίμων κλπ.
  • Για τη λειτουργία του μεγαλύτερου πάρκου μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα (εγκαταστάσεις πάνω από 70 μονάδες και 100 επαγγελματικά σκάφη μυδοκαλλιέργειας).
  • Για τα 3.300 σκάφη, εκ των οποίων τα 300 αφορούν επαγγελματικά παράκτια αλιευτικά και πάνω από 1.000 άδειες αλιείας (καθώς εξυπηρετούνται και μη παράκτιοι νομοί που γειτνιάζουν στην Πιερία).
  • Για τα πέντε (5) τουριστικά επιβατικά – επαγγελματικά πλοία αναψυχής που εξυπηρετούν πάνω από 50.000 τουρίστες.
  • Για τους 18 ναυαγοσωστικούς σταθμούς που εξυπηρετούν πάνω από 100.000 λουόμενους ημερησίως.
  • Για τα σημεία θαλασσίων μέσων αναψυχής και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά μήκος της ακτής.
  • Για τους 350.000 τουρίστες που καταγράφονται στα τουριστικά καταλύματα κάθε είδους – κατηγορίας.

Επισυνάπτεται η στην αρχή μνημονευθείσα, από 21.10.2020 Επιστολή της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΠΛΣ ΚΜ), προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Παρακαλούμε για την απάντησή σας, για τις ενέργειές σας και τη σχετική ενημέρωσή μας αναφορικά προς αυτές.

 

Η καταθέτουσα Βουλεύτρια

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)