Αναγκαιότητα η αντεπίθεση

επέτειος του Γοργοπόταμου

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ-παράρτημα Κατερίνης

 

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ(παράρτημα Κατερίνης)
για την Επέτειο της Ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου

 

Η 25η Νοεμβρίου 1942, μέρα της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου από την Εθνική μας Αντίσταση, με βασικό συντελεστή το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ήταν η πρώτη μεγάλης εμβέλειας αντιστασιακή πράξη σε όλη την κατεχόμενη από τη χιτλερική Γερμανία Ευρώπη και έστειλε το μήνυμα πως οι ναζί κατακτητές δεν είναι ανίκητοι. Θα την τιμούμε πάντα στη χώρα μας ως μια επιχείρηση με ιδιαίτερο συμβολισμό που δείχνει ότι όταν οι λαοί συνειδητοποιούν τη δύναμή τους και αποφασίζουν να δράσουν και να αντισταθούν, τίποτα δε μπορεί να τους σταματήσει!

Ο Γοργοπόταμος έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ίδια στιγμή που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν το λαό μας σε αδράνεια απέναντι στον κατακτητή. Κι αυτό δε μπορεί να παραχαραχθεί και να διαστρεβλωθεί με την καθοδηγούμενη και «χρυσοπληρωμένη» προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ κλπ, που τυφλωμένοι από το αντικομμουνιστικό μένος τους συκοφαντούν όλη την ιστορία του εργατικού, του λαϊκού κινήματος με πρωτοστάτη το ΚΚΕ και ιδιαίτερα τις κορυφαίες στιγμές του στη δεκαετία 1940-1950 γιατί αυτές αποτελούν παρακαταθήκη, πηγή δύναμης στη λαϊκή πάλη στις σύγχρονες συνθήκες για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Δεν μπορεί να αποκρύβεται το γεγονός ότι στη χώρα μας καθοδηγητικός νους, ψυχή και ραχοκοκαλιά του ΕΑΜικού κινήματος, του αγώνα ενάντια στη φασιστική κατοχή για την απελευθέρωση, ήταν το τιμημένο κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές. Το ΚΚΕ που, «όταν όλα τά ;σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», από την πρώτη στιγμή, σήκωσε το λάβαρο και σάλπισε τη φωνή της Αντίστασης και μπήκε το ίδιο μπροστά για να οργανωθεί η πάλη για την απελευθέρωση της χώρας.

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, σήμερα, για το λαό μας συμβολίζει, επίσης, την αντίσταση και αντεπίθεση που προβάλλει ως αναγκαιότητα για την ανατροπή της βάρβαρης αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής και την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αλλά και για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές Ενώσεις -ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ- που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς και τελικά για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης.

Η κυβέρνηση, με τη στήριξη ουσιαστικά και των άλλων αστικών κομμάτων, όπως άλλωστε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τη σφοδρή αντεργατική, αντιλαϊκή επίθεση γιατί θέλει να αντιμετωπίσει τη βαθιά καπιταλιστική οικονομική κρίση σε όφελος του κεφαλαίου. Όλα τα αντεργατικά μέτρα που πήρε στην πρώτη πανδημία με τις ΠΝΠ αλλά συνεχίζει και τώρα, είναι μέτρα μόνιμα και αποτελούν το περιεχόμενο της πολιτικής έντασης της εκμετάλλευσης, ενίσχυσης των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των κερδών τους. Με πρόσχημα την πανδημία τσακίζουν με τα αντεργατικά μέτρα τους εργαζόμενους για να σώσουν τους επιχειρηματίες από την κρίση. Και τους δίνουν επίσης δισεκατομμύρια με επιδοτήσεις.

Η διέξοδος για το λαό από καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές εξωραϊσμού του σάπιου συστήματος, αλλά μόνο με την ανατροπή του. Ο καπιταλισμός μοιάζει ανίκητος αλλά δεν είναι. Τον υπονομεύουν οι κρίσεις του, οι αντιθέσεις του και μπορεί να ανατραπεί.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σήμερα συνεχίζουμε τους αγώνες με νέα πείρα και τα διδάγματα εκείνου του Επικού ηρωικού αγώνα που έγραψε ο λαός μας με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜικες οργανώσεις. Παλεύουμε με το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, το αντιφασιστικό-αντιμπεριαλιστικό κίνημα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας.

 

  ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ(παράρτημα Κατερίνης)