Παγκόσμια Μέρα ΑμΕΑ

μηνύματα

https://rb.gy/p1hcc6

 

 

 

3 Δεκεμβρίου 2020
Παγκόσμια, Ευρωπαϊκή και Εθνική ημέρα των Αναπήρων.
Περίπου το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ζουν με αναπηρίες. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο.
Σήμερα, στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και του εγκλεισμού, λίγοι μήνες ήταν αρκετοί για να αντιληφθούμε την τεράστια δυσκολία του κοινωνικού αποκλεισμού και της στέρησης της δυνατότητας να κινηθούμε άνετα & γρήγορα παντού. Τα ανάπηρα άτομα αντιμετωπίζουν δυστυχώς αυτές & πολλές ακόμη δυσκολίες, κάθε λεπτό της ημέρας, 365 μέρες το χρόνο.
Χρέος μας, να μπούμε στη θέση τους, να νιώσουμε πως νιώθουν, να αντιληφθούμε καλύτερα τις ανάγκες τους, να βρούμε λύσεις.Ας παλέψουμε από κοινού όλες και όλοι  μαζί, για τον τερματισμό των κοινωνικών διακρίσεων και άρα την πραγματική ένταξη των αναπήρων συμπολιτών μας στις πόλεις μας και στα χωριά μας, σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ νομού Πιερίας
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
&
Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Τα άτομα με ΄΄ιδιαίτερες ικανότητες΄΄ διαθέτουν χαρίσματα και σπουδαία ταλέντα τα οποία ΄΄ ξεδιπλώνουν΄΄ μέσα από τη δημιουργικότητά τους σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πολιτική κ.ά. και αναμφισβήτητα δικαιούνται ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, ελεύθερη πρόσβαση και συµµετοχή  στην κοινωνική, οικονοµική και πολιτική ζωή της χώρας.

Η ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία αποτελεί δείκτη πολιτισμένης και δημοκρατικής κοινωνίας. Με την παροχή μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, τη δημιουργία υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, επαγγελματικής  αποκατάστασης αλλά κυρίως  με την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων, μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ατόμων με ιδιαιτερότητες πάντα με γνώμονα μια αξιοπρεπή και άνετη ζωή.

Έχουμε χρέος να σταθούμε αλληλέγγυοι στα δίκαια αιτήματα και διεκδικήσεις των ατόμων με αναπηρία, ως προοδευμένες, σύγχρονες κοινωνίες.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

 

 

Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
03-12-2020

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου για την Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

 

Η 3η Δεκεμβρίου – παγκόσμια και εθνική ημέρα ατόμων με αναπηρίες, δεν είναι ημέρα γιορτής. Είναι ημέρα αφύπνισης και υπενθύμισης προς όλους μας, για την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών και των ίσων ευκαιριών, με επίκεντρο την ένταξη των ΑμεΑ, στην κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Στον Δήμο Κατερίνης, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο κοινωνικής προστασίας, αποδεικνύουμε καθημερινά από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης, ότι, με σεβασμό στους συνανθρώπους μας, που συμβιώνουν με την αναπηρία σε οποιαδήποτε μορφή, υλοποιούμε έργα και δράσεις με κοινωνικό πρόσημο και με έμφαση στα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Προς την κατεύθυνση αυτή, με στόχο την απρόσκοπτη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες στους χώρους των σχολείων της περιοχής ευθύνης μας, πετύχαμε τη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», προκειμένου να  κατασκευασθούν ράμπες και χώροι υγιεινής για άτομα με αναπηρία στα σχολειά μας.

Επιπλέον, φέτος εγκαταστήσαμε τέσσερα νέα seatrac για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ σε θάλασσες και παραλίες του Δήμου μας, ενώ γενικότερα θέματα προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) στους δημόσιους χώρους, διευκολύνονται, στηρίζονται, μέσα από τη διαμόρφωση και αναβάθμιση των αντίστοιχων υποδομών.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε στο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΗΚΕΔΗΚ, δεύτερη δομή ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, προμηθευτήκαμε νέο σύγχρονο εξοπλισμό και νέο λεωφορείο για τη μεταφορά αναπηρικών αμαξιδίων.

Επίσης, για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», μεριμνούμε για τη διαρκή βελτίωση υποδομών, υπηρεσιών υγείας,  κοινωνικών υποδομών και ταυτόχρονα τη διευκόλυνση της πρόσβασης σ’ αυτές, ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Με κάθε θεμιτό μέσο στηρίζουμε και ενισχύουμε τη λειτουργία του Ειδικού Σχολείου Κατερίνης, των δομών της Μέριμνας Παιδιού, του Γυμνασίου και του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Με ευαισθησία και αλληλεγγύη προς τα άτομα με αναπηρίες, καθημερινά και εμπράκτως συνεχίζουμε και θα είμαστε  κοντά στις ανάγκες τους.