Τι κάνατε από το 2017 ως σήμερα

για να μην πλημμυρίζει η Πιερία;

τα ερωτήματα πληθαίνουν, ενώ η Αντιπεριφέρεια καθαρίζει τον παράπλευρο της ΠΑΘΕ , συνεχίζει τις σωστικές εργασίες, είναι σε επιφυλακή και -πιθανώς- συνεχίζει τις ετήσιες σπατάλες για να μην κάνει ένα σχεδιασμένο, ολοκληρωμένο έργο

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Με ερώτησή τους προς την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο Χρήστος Παπαστεργίου, επικεφαλής της παράταξης “Πράξεις για την Μακεδονία”  κι ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, ζητούν να ενημερωθούν για το τι έπραξε η Αντιπεριφέρεια Πιερίας για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ενότητας, από το 2017 ως σήμερα και ενώ η Πιερία βρίσκεται -επί τρία χρόνια- σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Η ερώτηση αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ και των ερωτηματικών που θέτει εδώ και καιρό η ΕτΟ και έρχεται να προστεθεί στις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών για τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά κυρίως για τις επιλογές της Περιφέρειας/Αντιπεριφέρειας και την εμμονή τους στα μικρά αποσπασματικά έργα και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στον σχεδιασμό και υλοποίηση συνολικού αντιπλημμυρικής προστασίας. Η παράταξη ρωτάει επίσης να ενημερωθεί για το αν υπήρξαν καταστροφές ικανές να στηρίξουν το ήδη υπαρκτό αίτημα της Περιφέρειας για ανανέωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν περαιτέρω οι παράξενες επιλογές της Περιφέρειας/Αντιπεριφέρειας.

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πράξεις για τη Μακεδονία: Ερώτηση για τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στην Πιερία.

 

Ερώτηση προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με αφορμή τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα κατέθεσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας, Χρήστος Τζιουβάρας, και ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου.

Τα αντίστοιχα φαινόμενα της περυσινής χρονιάς, αλλά και εκείνα προηγούμενων ετών υποδεικνύουν πλέον περιοχές της Πιερίας που είναι ευάλωτες στις έντονες καιρικές συνθήκες. Ως εκ τούτου, για την παράταξη «Πράξεις για τη Μακεδονία» θεωρείται δεδομένο ότι η Αντιπεριφέρεια πρέπει να έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, να σχεδιαστούν και να δρομολογηθούν προς μελέτη και εκτέλεση τα έργα εκείνα που είναι απαραίτητα για την θωράκιση της Περιφερειακής Ενότητας, και κατ’ επέκταση την προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών, των πολιτιστικών χώρων, των έργων υποδομής αλλά και του περιβάλλοντος.

Το γεγονός αυτό καθίσταται ακόμα πιο επιτακτικό μετά τις θεομηνίες του Νοεμβρίου του 2017, όποτε και η Πιερία έχει τεθεί σε συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης.

………………………………………………………………….

 

  1. Χρήστος Τζιουβάρας, Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας
  2. Χρήστος Παπαστεργίου, Επικεφαλής Παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία»

9 Δεκεμβρίου 2020

Προς: Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Θέμα: Ερώτηση, σύμφωνα με την παρ.1 άρθρου 16 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ., σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Π.Ε. Πιερίας, και με αφορμή τις πρόσφατες θεομηνίες.

 

Αξιότιμη κα. Αντιπεριφερειάρχης

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής 6 – ξημερώματα Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου προκλήθηκαν ζημιές σε διάφορα μέρη της Πιερίας και κυρίως στον Δήμο Κατερίνης και την Δ.Ε. Δίου, του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης κατέθεσε αίτημα προς την Π.Ε. Πιερίας προκειμένου να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου με σκοπό την ενεργοποίηση των σχετικών μηχανισμών αποκατάστασης των ζημιών, ενώ σε ανάλογες ενέργειες προέβη και ο Δήμος Δίου – Ολύμπου.

Είναι οι ίδιες περιοχές που επλήγησαν και από τις θεομηνίες της περυσινής χρονιάς, ενώ από αντίστοιχα φαινόμενα προηγούμενων ετών είναι πλέον γνωστές οι περιοχές της Π.Ε. Πιερίας (Δ.Ε. Δίου, Παραλία Κατερίνης, Ολυμπιακή Ακτή, Πέλεκας, Πλαταμώνας κ.α.) οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα.

Σε δημοσίευμά σας επισημαίνεται ότι έχετε προβεί σε αίτημα με σκοπό την επικαιροποίηση της υπ΄ αριθμ . ΚΡΞ / 488947 (3554) / 20 ΝΟΕ 2017 (ΑΔΑ: ΩΧΚ57ΛΛ-Ξ42) απόφασης κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Ερωτάσθε,

1) Εάν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα πληρούν τις προϋποθέσεις κήρυξης – παράτασης υπαγωγής της Π.Ε. Πιερίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και

2) Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί τουλάχιστον από το 2017 που «τρέχει» το καθεστώς έκτακτης ανάγκης της Π.Ε. Πιερίας, ώστε σε συνεργασία με τους οικείους δήμους να προχωρήσετε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης, ειδικά δε για τις πιο ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές.

 

Με εκτίμηση.