Της μεθόδευσης

η αναβολή και η ήττα έπονται

και αυτών, η πλήρης έκθεση όσων τέτοιες επιλογές κάνουν

 

 

 

 

 

Για τρίτη -και φαρμακερή- φορά θα έρθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της έγκρισης ή μη της παράτασης μίσθωσης του δημοτικού “Νερόμυλου” στο Λιτόχωρο, μετά τις δύο προηγούμενες προσπάθειες της διοίκησης να συζητηθεί το θέμα και να εγκριθεί η απόρριψη του αιτήματος.

Όπως ήδη έχει δημοσιεύσει η ΕτΟ, η πρώτη προσπάθεια ήταν μια ολοφάνερη μεθόδευση να “περάσει” το θέμα πριν κανείς αντιληφθεί και πολλά για την υπόθεση, σε μια συνεδρίαση δια -τηλεφωνικής- περιφοράς και χωρίς να έχει ο ενοικιαστής την ευκαιρία να εκθέσει τις απόψεις και τα επιχειρήματά του στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόπειρα της διοίκησης τερματίστηκε με εξώδικο και το θέμα αποσύρθηκε και επανήλθε στην πρόσφατη συνεδρίαση, στις 21.12.2020, συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχε και νομικός σύμβουλος του ενοικιαστή.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των στελεχών της διοικούσας παράταξης και του ίδιου του δημάρχου, η διοίκηση οδηγήθηκε σε μια ήττα που αφήνει πολλά ερωτηματικά και σίγουρα μετατρέπει σε παλιό ανέκδοτο την προεκλογική εξαγγελία του δημάρχου για “ισονομία, ισότητα και νοικοκύρεμα του Δήμου”. Και ο ίδιος ο Βαγγέλης Γερολιόλιος και οι συνεργάτες του, “οχυρώθηκαν” πίσω από την γνωμάτευση της νομικής συμβούλου του Δήμου και τελικά κατάφεραν μόνο μια θλιβερή υποχώρηση, στην οποία συστρατεύθηκαν και δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Δημόπουλου, ψηφίζοντας αντίθετα με τον επικεφαλής και συναδέλφους τους. Η γνωμάτευση της νομικής συμβούλου δεν επικράτησε έναντι του συνηγόρου του ενοικιαστή αλλά και των δημοτικών συμβούλων-νομικών και η διοίκηση επιστράτευσε κάθε είδους επιχείρημα, ακόμα και σκανδαλοθηρικά στοιχεία, τα οποία παρέμειναν τέτοια, αφού οι διακινητές τους δεν τόλμησαν ούτε να τα τεκμηριώσουν, ούτε να τα ανακαλέσουν. Η …νομική άμιλλα δεν απέδωσε το παραμικρό, αφού η νομική σύμβουλος δεν μετείχε στην τηλεδιάσκεψη, ούτε και ο συνάδελφός της που πρόσφατα στελέχωσε το μονοπρόσωπο τμήμα του Δήμου. Στο τέλος, η μάχη δόθηκε για την εξασφάλιση της αναβολής, αφήνοντας ένα κύριο ερώτημα να πλανάται αναπάντητο, ως την επανάληψη της συζήτησης, στις 30.12.2020: αν η νομική άποψη/γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου ήταν τόσο καίρια, τεκμηριωμένη και σωστά ερμηνεύουσα τον Νόμο… γιατί η διοίκηση κατέβαλλε τόσο μεγάλη προσπάθεια να πείσει την μειοψηφία-μέρος της αντιπολίτευσης να συνταχθεί με την απόφασή της; Δεν αρκεί η επίκληση του Νόμου και της νομικά σωστής θέσης; Προσπαθούσε η διοίκηση να αποτρέψει την αντιπολίτευση από μια λάθος επιλογή που δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, αφού αρκούσαν οι ψήφοι της για να ψηφίσει το -κατά την διοίκηση- σωστό;

Όπως εντόπισε αμέσως η ΕτΟ, στην συζήτηση αυτή υπήρξαν κι εντάσεις και αντεγκλήσεις και ένταση, aλλά και η σπάνια πρακτική της έκκλησης προς την αντιπολίτευση από έμπειρο αυτοδιοικητικό που -καθ’ ομολογία του- στο παρελθόν βρέθηκε ως και υπόλογος, επιλέγοντας να ψηφίσει αντίθετα από την νομική εισήγηση. Αλλά για να ψηφίσει σωστά αυτή την φορά …ζήτησε την ανθρωπιστική βοήθεια της αντιπολίτευσης, έκκληση που έκανε … ”κοιτώντας στα μάτια” τους συμβούλους της αντίθεσης άποψης!!! Επίσης, η νύξη του Πέτρου Κιάφα περί ισονομίας και ισοπολιτείας, έμεινε -ουσιαστικά και πολλαπλώς- αναπάντητη και από την διοίκηση και από τον πρόεδρο του σώματος.

 

 

 

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο χειρισμός του συγκεκριμένου θέματος επηρέασε και το δεύτερο παρόμοιο που συζητήθηκε στην ίδια συνεδρίαση. Η επιλογή του ενοικιαστή να ζητήσει παράταση της μίσθωσης για ένα μόνο χρόνο και λόγω πανδημίας, “έλυσε τα χέρια” όλων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αλλά μάλλον πρόσκαιρα. Αξίζει να δείτε το βίντεο και με την συζήτηση αυτή και το πως η έκβαση της μιας συζήτησης για το ένα θέμα, επηρέασε και θα επηρεάσει και στο μέλλον, το άλλο θέμα.