Την νύχτα που άντεξαν οι θεσμοί

των ΗΠΑ

την 20η Ιανουαρίου 2021, η 6η Ιανουαρίου 2021 θα καταγραφεί ως η δεύτερη και χειρότερη “7η Δεκεμβρίου 1941” της χώρας, ίσως και του κόσμου

 

 

 

συνεχής ροή

 

Στις 4 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 (9μμ της 6ης Ιανουαρίου 2021, τοπική ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ) ο πλανήτης γνώριζε ότι ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν κλεισμένος στο δωμάτιό του στον Λευκό Οίκο, μη έχοντας στη διάθεσή του το Tweeter του και τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποίησε σε όλη την διάρκεια της θητείας του. Οι Πενς και Πομπέο παραιτήθηκαν λίγο μετά την απαγόρευση εισόδου στο Λευκό Οίκο στον προσωπάρχη του ενός και αμέσως μετά άρχισε ο μακρύς χορός των παραιτήσεων των στενότερων συνεργατών του, με σημαντικότερες αυτές των συμβούλων εθνικής ασφάλειας. Ο προβληματισμός για το αν υπήρξαν ηθελημένα κενά στην ασφάλεια του Καπιτωλίου και του σώματος της Γερουσίας είχε αρχίσει μόλις μια περιεκτική εικόνα της εισβολής του χειρότερου αμερικανικού όχλου στο κτίριο-σπίτι του Αμερικανικού Πολιτεύματος έγινε γνωστή στην κυβέρνηση, την διοίκηση και τα ΜΜΕ. Τα κενά που είχαν ήδη εντοπιστεί ήταν μια ακόμη λεπτομέρεια που επέσπευσε τις παραιτήσεις των πλέον ευαίσθητων συνεργατών του Προέδρου στους πλέον ευαίσθητους τομείς του αμερικανικού κράτους, αλλά ο Πρόεδρος δεν άλλαξε πορεία: παρέμεινε κλεισμένος στο δωμάτιό του, ενώ τα ρεπορτάζ περιέγραφαν ότι “ήταν θυμωμένος όσο ποτέ”. Οι δηλώσεις Μπάϊντεν που τον καθιστούσαν υπεύθυνο και του ζητούσαν να στείλει τον όχλο σπίτι του ήταν ένα απ΄αυτά που κρατούσαν τον Τραμπ θυμωμένο όσο ποτέ, συν οι παρομοιώσεις της εισβολής στο Καπιτώλιο με κατορθώματα του Χίτλερ, παρομοίωση που έκαναν πολλοί σ’ όλο τον πλανήτη, αναλυτές, πολιτικοί και ηγέτες αιωνίων συμμάχων και σημαντικών κρατών της υφηλίου. Ο Μπάϊντεν είχε ξεκαθαρίσει πρώτος απ’ όλους ότι υπήρξε μια “εξέγερση κατά του Συντάγματος”.

Στις 8μμ ώρα Ουάσινγκτον-4πμ ώρα Ελλάδας, η συνεδρίαση της Γερουσίας που είχε διακοπεί από γεγονότα πρωτοφανή και για την Αμερική και για τον πλανήτη άρχιζε ξανά, αφού οι δυνάμεις  ασφαλείας, τοπικές και ομοσπονδιακές επανέφεραν την τάξη και έλεγχαν την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Και στην συνεδρίαση και από όλες τις μεριές του κόσμου και από τα πλέον υψηλά χείλη έρχονταν μηνύματα που περιέγραφαν ένα διπλό ατόπημα: μια απαράδεκτη εξέγερση που στράφηκε κατά της καρδιάς της Αμερικανικής Δημοκρατίας και τον εν ενεργεία Πρόεδρο που την προκάλεσε, την πυροδότησε και πιθανώς την είχε οργανώσει κι ο βαθμός της διοργάνωσης θα προέκυπτε τις επόμενες ώρες. Λίγες μέρες πριν, ο χειρότερος αμερικανός πρόεδρος, όπως τον περιέγραφε ήδη για δύο ώρες ο αμερικανικός Τύπος, είχε λάβει το τελευταίο δημόσιο μήνυμα παραίτησης, με τη μορφή της διαρροής του τηλεφωνήματός του προς τον κυβερνήτη τον οποίο διαπιστωμένα πίεζε για πάνω από μια ώρα να του βρει τις ψήφους της νίκης που δεν ήρθε ποτέ. Πιθανότατα, την μέρα εκείνη ο Τραμπ επέλεξε να πάει ως το τέλος, ελπίζοντας ότι ως να λειτουργήσει το σύστημα της διοίκησης στην Αμερική, κάτι θα συνέβαινε και θα τον έσωζε. Το μόνο που μένει να αποκαλυφθεί από την Ιστορία είναι γιατί ο Τραμπ έφτασε να κλειδωθεί στο δωμάτιό του εγκαταλελειμμένος απ’ όλους, παρά να παραιτηθεί, ενώ όλες του οι θεωρίες τρέλας είχαν καταρρεύσει με τον χειρότερο τρόπο.

 

Στις 5.30πμ ώρα  Ελλάδας, πολλοί ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο και επικεφαλής οργανισμών, όπως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, είχαν κάνει δηλώσεις, έστω και “νερόβραστες”. Όπως αυτή του κου Στόλτενμπεργκ ότι “οι εικόνες στην Ουάσινγκτον είναι σοκαριστικές”… Ο μόνος ηγέτης μεγάλης δύναμης που δεν τοποθετήθηκε με κανέναν τρόπο παρέμενε ο Πούτιν. Η Κίνα δεν αναμενόταν να πάρει θέση σε κάτι που είναι ακόμα σε εξέλιξη και αφορά τον Τραμπ, ειδικά έναν Τραμπ κλεισμένο στο δωμάτιό του…

 

Στις 7πμ ώρα Ελλάδας, Κογκρέσο και Γερουσία συνέχιζαν την διερεύνηση των ενστάσεων στα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ πολλές ενστάσεις αποσύρθηκαν αφού δεν υποβλήθηκαν τελικά, λόγω απόσυρσης της υποστήριξης αυτών που τις είχαν καταθέσει.

 

Μετά τις 3 τα ξημερώματα -ώρα Αμερικής- ο Τραμπ δήλωσε ότι εγγυάται μια ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου.

Η ολονύχτια -και μια από τις ιστορικότερες ήδη- συνεδρίαση του Κογκρέσου ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αμερική, επιβεβαιώνοντας την νίκη του Τζο Μπάϊντεν, αλλά -κυρίως- την απομόνωση του απερχόμενου Τραμπ και από το κόμμα του. Ο Πρόεδρος που βαρύνεται πια με την πολιτική κατηγορία ότι υποκίνησε εξέγερση κατά του Πολιτεύματος, οχυρώνεται πίσω από την διαβεβαίωση μιας ομαλής μετάβασης στις 20 Ιανουαρίου 2021, ενώ ο προβληματισμός αν πρέπει να καθαιρεθεί λόγω ανικανότητας να υπηρετεί τα καθήκοντά του κερδίζει έδαφος με χαρακτηριστική αμερικανική ταχύτητα. Η καταμέτρηση των απωλειών σε ανθρώπινο επίπεδο καταγράφει ήδη τέσσερις νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, ενώ τα ξημερώματα έγιναν γνωστές και εξεγέρσεις σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ που καταπνίγηκαν από την αποτυχία και τον εσωτερικό και ον διεθνή αντίκτυπο των γεγονότων στο Καπιτώλιο.