LIVE Η ορκωμοσία

του 46ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών

Τζο Μπάϊντεν

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του την ώρα που οι απώλειες από τον Covid 19 ξεπερνούσαν, στις ΗΠΑ, τις 400.000 ανθρώπινες ζωές. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι θάνατοι ήταν 291.557, στον Αμερικανικό Εμφύλιο 214.938 και στον ακήρυχτο πόλεμο του Βιετνάμ, 47.434. Η πανδημία επέλεξε να συνδέσει ακόμη περισσότερο την παρουσία της με την Προεδρία Τραμπ και την ημέρα της αποχώρησής του, τα μεγαλύτερα ποσοστά κρουσμάτων καταγράφονταν στην Πολιτεία με τους Καουμπόηδες για τον Τραμπ: το Τέξας.

Ο 45ος Πρόεδρος έπραξε κάτι πλήρως αντισυστημικό ακριβώς την ώρα της ολοκλήρωσης της θητείας του: πήγε για διακοπές, αντί να πάει στην τελετή της Ορκωμοσίας του 46ου και διαδόχου του. Πριν τον αποχαιρετισμό, είχε δώσει χάρη σε 73 άτομα και είχε απαλείψει τις ποινές σε άλλους 70. Στον κατάλογο αυτό απονομής προεδρικής χάρης συμπεριέλαβε και αρκετά δικά του “λουλούδια” που είχαν υποθέσεις με την Δικαιοσύνη για παραξενιές σε εκστρατείες χρηματοδότησης της υποψηφιότητάς του και μάλιστα με δωρεές από μυστήριες ασιατικές εταιρείες. Κάποια απ’ τα “λουλούδια” είχαν μάλιστα παραδεχτεί την ενοχή τους όταν βρέθηκαν μπροστά σε δικαστή. Χάρη δόθηκε και στον τύπο που έκλεψε το μεγαλύτερο μυστικό της Google, το λογισμικό και την σχεδίαση για την κατασκευή αυτοκινήτου με αυτόματη πλοήγηση μέσω δικτύου. Αλλά η Google είναι βασικό μέρος του Συστήματος και οι Τραμπιστές έχουν ένα ακόμα να λένε…

Στο άμεσο μέλλον έρχεται η παραπομπή του για το ύπατο πολιτικό έγκλημα και μάλιστα εν ενεργεία Προέδρου, την υποκίνηση στάσης κατά του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, του οριζόμενου από Σύνταγμα. Το ίδιο γρήγορα θα αρχίσει και η διαδικασία που ο ίδιος ο Τραμπ και οι στενοί του συνεργάτες προσπαθούν να πείσουν ότι δεν θα υπάρξει, επιμένοντας στο “Αυτό είναι μόνο η αρχή”: η απαλοιφή τους από την αρμόζουσα σε Προεδρία καταγραφή της Ιστορίας. Παρά τις προσπάθειες όλων αυτών των ετερόκλητων γραφικών φανατικών οπαδών τους, καμιά ελπίδα δεν έχουν να καταγράψουν κάτι καλύτερο στην Ιστορία, ο Πρόεδρος και η Διοίκηση που άφησαν τον Ερντογάν να αλωνίζει σε όλα τα γήπεδα και αρκέστηκαν να πραγματοποιήσουν μια πλήρως ιδιωτική επίσκεψη στο Φανάρι και τον Πατριάρχη. Επιλογή που έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα “χαϊδεύεται” από την Αμερική και την ηγεσία της.

Σε ότι αφορά τον 46ο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στην τελετή αναγόρευσής του στο αξίωμα, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για όλα τα θύματα και τους νεκρούς από την -και με φυλετικό πρόσημο- κρατική βία και υποσχέθηκε προσπάθειες να επανέλθει η ενότητα και να μην επαναληφθούν απαράδεκτα γεγονότα. Σε ότι αφορά την σκηνοθεσία της τελετής και τα ευρήματά της… η Lady GaGa και η Jennifer Lopez ήταν αρκούντως αμερικανικά τραγικές, αλλά με βάση τα foreign standards. Ο Garth Brooks έμεινε στα απλά και κλασσικά και στάθηκε καλύτερα. Για το εσωτερικό κοινό… όλα αυτά ήταν βάλσαμο μετά τέσσερα χρόνια με τους χειρότερους ράπερ και την πιο τηλεοπτική οικογένεια-όνομα και μη χωριό.

Κι άλλο κακό να μη μας βρει.-