Τα Τέμπη θα μείνουν κλειστά

συντήρηση, καθυστερήσεις

και …επικαιροποιήσεις συνεχίζονται

 

 

 

 

 

Όταν ανακοινώθηκε, θα διαρκούσε περίπου έξι μήνες. Η πρώτη καθυστέρηση ήταν η αναβολή της έναρξης του έργου, προκειμένου να μην προκαλέσει προβλήματα στην καλοκαιρινή-τουριστική σαιζόν. Τελικά, το κλείσιμο των Τεμπών για την συντήρηση της παλιάς γέφυρας άρχισε το φθινόπωρο του 2019 και δεν θα διαρκούσε ένα χρόνο. Διήρκεσε τελικά ένα χρόνο. Και τον Νοέμβριο του 2020 ανακοινώθηκε ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν στα τέλη του Ιανουαρίου 2021, οπότε και θα δινόταν και πάλι η δυνατότητα παράκαμψης της εθνικής και των τούνελ στα σύνορα Θεσσαλίας-Μακεδονίας. Τώρα ανακοινώνεται μία ακόμη μικρή καθυστέρηση. Όλο αυτό το διάστημα, καμία διευκόλυνση-έκπτωση δεν δόθηκε από την εταιρεία του αυτοκινητόδρομου-πρώην εθνική οδό σε όσους μετακινούνταν σε ελάχιστη απόσταση με το μέγιστο αντίτιμο. Ακόμη κι αν εξαιρέσει κανείς τα διαστήματα των πανδημικών lockdown και της απαγόρευσης μετακινήσεων, οι επιπτώσεις στις περιοχές στα δύο άκρα της κοιλάδας των Τεμπών ήταν και είναι σημαντικότατες, ειδικά σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας. Ο μόνος -σε Πιερία και Λάρισα- που ζήτησε διευκολύνσεις για τους κατοίκους της περιοχής και είπε την απαγορευμένη λέξη “δωρεάν μετακίνηση –των δημοτών μέσα από τις σήραγγες, όσο διαρκεί η συντήρηση της γέφυρας του Πηνειού-, ήταν ο πρώην δήμαρχος Τεμπών και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Κολλάτος. Καμία τέτοια εξέλιξη δεν υπήρξε και πιθανώς δεν πρόκειται να υπάρξει, ακόμη κι αν αύριο απελευθερωθούν όλες οι μετακινήσεις.

Χθες, 20.1.2021, η “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” ανακοίνωσε μία ακόμη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των έργων και παράταση τους κλεισίματος των Τεμπών. Την απέδωσε σε καθυστερήσεις που οφείλονται στην κακοκαιρία και τις χαμηλές θερμοκρασίες και την καθυστερημένη μεταφορά υλικών από το εξωτερικό, λόγω της πανδημίας. Είναι η πρώτη σε μια σειρά ανακοινώσεων αναβολών που δεν περιέχει πρόβλεψη για την ολοκλήρωση. Απλώς, περιγράφεται ως “το συντομότερο δυνατόν”…

 

ΑΥΡΙΟ:
ποιος στην Πιερία
είπε πρόσφατα μια ακόμη πιο απαγορευμένη λέξη
που κανείς δεν άκουσε και τίποτα δεν άλλαξε

 

 

 

20.01.2021

 Επικαιροποίηση χρονοδιαγράμματος παράδοσης γέφυρας Πηνειού στα Τέμπη

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου αναβάθμισης της παλαιάς γέφυρας Πηνειού στην περιοχή των Τεμπών, όπως είχαμε ενημερώσει και με σχετικό δελτίο τύπου τον Οκτώβριο 2020, προβλέπεται ολοκλήρωση των εργασιών την 31.01.2021.

Ωστόσο και πέραν της δεδομένης βούλησης και επιθυμίας μας για απρόσκοπτη και εντός χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση των εργασιών, θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση λίγων εβδομάδων στην παράδοση του έργου, κυρίως λόγω παραγόντων όπως:

α) οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της περιόδου αυτής, που καθιστούν απαγορευτική την ολοκλήρωση των τελευταίων απομενουσών εργασιών (όπως σκυροδέτηση πεζοδρομίων, μονώσεις, ασφαλτόστρωση κλπ)και

β) η καθυστέρηση παραλαβής υλικών/εξοπλισμού από εργοστάσια του εξωτερικού λόγω της πανδημίας.

Λυπούμαστε για την όχληση που θα επιφέρει η αναγκαστική αυτή παράταση μικρής χρονικής διάρκειας, είμαστε εντούτοις πεπεισμένοι πως το επίπεδο ασφάλειας και η ποιότητα κατασκευής της «νέας» παλαιάς γέφυρας Πηνειού θα ανταμείψει τους οδηγούς και τους κατοίκους της περιοχής για την υπομονή που επέδειξαν καθ’ όλη την περίοδο ανακατασκευής και αναβάθμισης της γέφυρας. Αντιστοίχως θα παραταθεί και η διάρκεια χρήσης καρτών ελεύθερης διέλευσης διοδίων για τους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους κι ευχαριστούμε για την κατανόησή τους.

Λόγω των πολλών αστάθμητων και απρόβλεπτων παραγόντων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο εργολάβος του έργου καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών έως σήμερα, δεν είναι εφικτή προς το παρόν η ανακοίνωση της ακριβούς ημερομηνίας ολοκλήρωσης των εργασιών και παράδοσης στην κυκλοφορία της γέφυρας Πηνειού, η οποία ωστόσο θα γνωστοποιηθεί με νεότερη ανακοίνωσή μας το συντομότερο δυνατόν.