Φώντα, “φάγαμε πόρτα”…

από Μενδώνη και Cosmote

και το Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου θα μείνει χωρίς wi-fi ενώ αποκτούν πάμπολλοι άλλοι χώροι σε όλη την χώρα

 

 

Όπως μας πληροφόρησε ρεπορτάζ του Περικλή Χατζηγιάννη (όχι της ΕτΟ), το Δίον δεν συγκαταλέγεται στους αρχαιολογικούς τόπους που θα αποκτήσουν δωρεάν παροχή wi-fi. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει και καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και της Cosmote… Πιθανώς, ο βουλευτής Πιερίας που είχε αναλάβει την υποστήριξη του αιτήματος θα αναζητήσει απαντήσεις κι εξηγήσεις, στην Αθήνα. Ως τότε… μένουμε  με μόνη εξήγηση το γεγονός ότι η αείμνηστη Μελίνα είχε δείξει ειλικρινές ενδιαφέρον για την Ιερή Πόλη των Μακεδόνων, τις ανασκαφές, την δημιουργία Μουσείου. Και διάφορα άλλα που φημολογούνται και δεν μπορούν να εξακριβωθούν. Εκτός κι αν το αποδείξουν οι πράξεις και τα γεγονότα, αφού εκκρεμεί και η αντιπλημμυρική προστασία του χώρου.

ΥΓ: το ρεπορτάζ της ΕτΟ από το Υπουργείο Πολιτισμού -στο οποίο απευθύνθηκε άμεσα για απαντήσεις- θέλει το πρόγραμμα για το δωρεάν wi-fi να διαχειρίζεται κυρίως η Cosmote, με το Υπουργείο να επιβλέπει τα δέοντα της πρακτικής εφαρμογής σε αρχαιολογικούς και άλλους ευαίσθητους χώρους. Οπότε, η προσπάθεια του βουλευτή που το υποστήριξε ήδη ή όσων προσέλθουν στον αγώνα για δωρεάν wi-fi εκεί πρέπει να εστιαστεί και -ως στόχος- το ιδιωτικό επιχειρείν ταιριάζει στους υπέρμαχους του νεοφιλελευθερισμού και για να δούμε στον συγκεκριμένο τομέα τα καζάντια τους… 

 

Το Υπουργείο Πολιτισμού μεροληπτεί  

 ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΕΚΤΟΣ WiFi

  Διαφαίνεται στη φιλοσοφία του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) ότι οι αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος χώροι της Πιερίας, ιδιαίτερα το αρχαίο Δίον, δεν αποτελούν σημαντικής αξίας μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Πώς να εξηγηθεί άλλωστε η πρόσφατη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού με την COSMOTE, με την οποία υλοποιήθηκε σχετικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν WiFi σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της χώρας (εκτός των αρχαιολογικών χώρων της Πιερίας). Μια καθόλα αξιόλογη πρωτοβουλία που στοχεύει στην ανάδειξη της Ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού με τις δυνατότητες και τη δύναμη της σύγχρονης τεχνολογίας.

Στην ανακοίνωση της συνεργασίας, επισημαίνεται: «Με την επέκταση του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη, έχουν επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συνολικά 25 σημεία υψηλού πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.» Άρα για το υπουργείο, η Πιερία δεν διαθέτει χώρους υψηλού πολιτιστικού-ιστορικού ενδιαφέροντος.

Όπως επίσης πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, η ελεύθερη πρόσβαση σε ευρυζωνικό δίκτυο στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να αναζητούν εύκολα πληροφορίες για τα μνημεία, να μοιράζονται την εμπειρία τους μέσω Ίντερνετ και κοινωνικών δικτύων, αλλά και στους αρμόδιους πολιτιστικούς φορείς να αναπτύσσουν νέους τρόπους ξενάγησης και φιλοξενίας του κοινού.

Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που ήδη διαθέτουν δωρεάν WiFi είναι: Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου και Αρχαιολογικό Μουσείο στη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικός χώρος Κνωσού, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Δελφών, Αρχαία Επίδαυρος, Ακρόπολη και Μουσείο Μυκηνών, Σπιναλόγκα, Αρχαία Κόρινθος, Αρχαιολογικός χώρος Δήλου, Αρχαιολογικός χώρος Ακρωτηρίου Θήρας.

Οι νέοι αρχαιολογικοί χώροι που θα διαθέτουν σύντομα δωρεάν WiFi είναι οι: Αρχαία Ολυμπία, Ακρόπολη Λίνδου, Αρχαιολογικός χώρος Σουνίου, Βασιλικοί Τάφοι Αιγών (Βεργίνα) και νέο Μουσείο Βεργίνας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαία Δωδώνη, Αρχαιολογικός Χώρος Αρχαίας Νεμέας, Μιστράς, Αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ελεύθερνας, Κάστρο Παλαμηδίου, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Δίον, Κάστρο Πλαταμώνα, Πύδνα, Λείβηθρα, υπομονή. Ίσως κάποια στιγμή οι αρμόδιοι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, με την ίσως επίσης παρότρυνση των τοπικών φορέων, θα τύχετε τον αναλογούντα σεβασμό.

Σχόλιο: Περικλής Χατζηγιάννης