Έχουμε μαζί μας 45 βουλευτές

και πιθανώς όλη την αντιπολίτευση

τώρα που ξέρουμε όλοι τι ακριβώς κάνει ο 4685/2020 πρέπει να καταργήσουμε τις καταστροφικές διατάξεις του – στον τόπο μας, πρώτος το διαπίστωσε και το πρότεινε ένας προβεβλημένος αιρετός μας

 

 

 

 

 

 

Μπορεί ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λιτοχώρου να αναρωτιέται ακόμη και σήμερα με βάση ποιον νόμο μπορεί -ακόμη και μια εταιρεία με ελάχιστο κεφάλαιο- να δεσμεύσει 800 στρέμματα για την δημιουργία πάρκου φωτοβολταϊκών, αλλά ο νόμος είναι γνωστός τοις πάσι, εδώ και πολύ καιρό. Τόσο καιρό που σχετικές αιτήσεις προς την ΡΑΕ επαναδιατυπώθηκαν, ακριβώς για να εκμεταλλευτούν τον παράξενο αυτό νόμο.

Μπορεί και ο δήμαρχος μας να μην ανέφερε το παραμικρό στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που φιλοξένησε την απορία του κου Κυριακάκη, για τον νόμο που ο συνεργάτης του πρότεινε ήδη να αλλάξει με την κινητοποίηση όλων μας. Ο δήμαρχος γνωρίζει πολύ καλά και το νόμο και πότε άλλαξε και από ποια κυβέρνηση. Όσον για τον υπουργό… τον υποδέχτηκε και τον ξενάγησε στον τόπο μας, την περίοδο που ο νόμος διαφημιζόταν με επισκέψεις στον Όλυμπο και “ζαχαρωνόταν” με δηλώσεις του υπουργού περί τους δάσους που έχει στην καρδιά του και το πόσο η κυβέρνηση και ο ίδιος θα προστατέψουν το περιβάλλον…

Ο νόμος αυτός είναι ο 4685/2020 και χαρακτηρίστηκε απ΄ όλους της αντιπολίτευσης και όλους τους εμπλεκόμενους σε θέματα περιβάλλοντος (από πανεπιστήμια ως περιβαλλοντικές οργανώσεις) ως “περιβαλλοντοκτόνος”. Μόνο η ΝΔ και τα στελέχη της (και στην Πιερία) δεν είδαν και δεν ασχολήθηκαν με τις αντιδράσεις αυτές. Μια από τις άμεσες και δραματικές αλλαγές που έφερε ο 4685/2020 αφορά και τους Φορέων Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών/Προστατευόμενων Περιοχών. Και την θετική γνωμοδότησή τους που πριν τον 4685/2020 ήταν απαραίτητη για την αδειοδότηση δραστηριοτήτων και έργων στις περιοχές τους.

Στις 11.2.2021, 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και πολλοί πρώην υπουργοί, κατέθεσαν ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο για όλα τα παραπάνω. Η απάντηση θα είναι σίγουρα σημαντική και ενδεικτική των προθέσεων της κυβέρνησης που δηλώνει για τον εαυτό της και τον πρωθυπουργό που θέλει να είναι “ο πιο ‘πράσινος’ της Ευρώπης”… Αλλά δημιουργεί και εγκρίνει περιβαλλοντικά εγκλήματα σαν τον 4685/2020. Για τον οποίο ο δίκαιος και ειλικρινής κος Κυριακάκης αναρωτιέται αν πράγματι υπάρχει ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ.

Υπάρχει, κε πρόεδρε.

Και εφαρμόζεται.

Από την κυβέρνηση.

Που δεν ακούει καμία αντίρρηση και καμία αντίθετη άποψη.

Οπότε, αν πράγματι πιστεύετε ότι ο 4685/2020 πρέπει ν’ αλλάξει, περιμένουμε άμεσα να ζητήσετε την βοήθεια των αιρετών του νομού και της Περιφέρειας, των επιστημόνων και των ειδικών. Γνωστοποιείστε τις αντιρρήσεις σας στην κυβέρνηση. Με το βάρος της υπογραφής σας, την υπογραφή του απόστρατου με προσφορά δεκαετιών στην εφαρμογή του νόμου και του δικαίου, του πλέον νομοταγούς και ουδόλως αντιδρώντα κατά των Αρχών. Και -κυρίως- ζητήστε την βοήθεια των πολιτών.

Συντάξτε κείμενο και ας συγκεντρώσουμε υπογραφές.

Αναλογικά και ηλεκτρονικά.

Στον Δήμο μας και στην Πιερία.
Στην Μακεδονία και στην Ελλάδα.

Είμαστε τυχεροί που εσείς τραβήξατε μπροστά, κε πρόεδρε.

 

 

Αθήνα,  11 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Θέμα: Προβλήματα από τον νόμο 4685/2020 με την κατάργηση και συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης

Ο νόμος 4685/2020 κατήργησε στην πράξη τους νεοσύστατους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) ανακόπτοντας μια ιδιαίτερα προοδευτική πορεία αποκέντρωσης στην προστασία του περιβάλλοντος με τη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια καταξιωμένων επιστημόνων, καθώς και μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ο νόμος 4519/2019, ο οποίος ίδρυσε τους νέους φορείς, κινήθηκε στα πλαίσια των δεσμεύσεων και προτάσεων της ΕΕ, ενσωμάτωσε δημοκρατικά την εκπροσώπηση της τοπικής κοινωνίας, αποκέντρωσε αρμοδιότητες και ενίσχυσε στην πράξη την προστασία των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή ανέδειξαν την αντιπεριβαλλοντική διάσταση του νόμου, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ταυτόχρονα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από δεκάδες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Περισσότερα από 120 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες, φορείς προστατευόμενων περιοχών, εργαζόμενοι στους φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα, κόμματα της αντιπολίτευσης, φορείς δικαστικών και άλλοι εξέφρασαν αντιρρήσεις.

Στη συνέχεια, με Ερώτηση 58 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησε ο εν λόγω νόμος. Ωστόσο, κανένα πρόβλημα δεν επιλύθηκε. Αντίθετα, τα προβλήματα διογκώθηκαν και διευρύνθηκαν. Κατά το διάστημα λειτουργίας τους δημιουργήθηκαν τετελεσμένα. Αυτά ουδέποτε λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος παρά τις επίμονες, και κάποιες φορές δραματικές, επισημάνσεις των διοικήσεων των Φορέων Διαχείρισης.

Οι νεοσύστατοι ΦΔΠΠ, στην διάρκεια λειτουργίας τους δημιούργησαν οικονομικές υποχρεώσεις τις οποίες όμως, αδυνατούν να καλύψουν, καθώς ουδέποτε ολοκληρώθηκε η λειτουργική τους αυτοτέλεια και ουδέποτε έλαβαν την κρατική επιχορήγηση με τα κονδύλια που προβλέπονται στον ιδρυτικό τους νόμο 4519/2019. Οι πιστωτές ζητούν την εξόφλησή τους και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια βρίσκονται εκτεθειμένοι, χωρίς να φέρουν την οποιαδήποτε ευθύνη για την κατάσταση που έχουν περιέλθει.

Το επιστημονικό προσωπικό των ΦΔ σε συνεργασία με τα Δ.Σ τους σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε αυτή του ΦΔ Νότιας Πελοποννήσου και Κυθήρων, εκπόνησε εκ των έσω και με ίδιες δυνάμεις, προτάσεις ένταξης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την Ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και διαχειριστικών δομών περιοχών Natura 2000 & την Εφαρμογή της διαχείρισης Οικοτόπων, Ειδών και Περιοχών Natura 2000 με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης και την προστασία. Αυτή η αξιέπαινη πρωτοβουλία ωστόσο, αν δεν έχει την απαιτούμενη συνέχεια ώστε να παράξει τα αποτελέσματα για τα οποία υποβλήθηκε, τότε χάνεται πολύτιμος χρόνος για την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.

Οι ΦΔ, στο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας τους, έχουν ήδη γνωμοδοτήσει για θέματα αρμοδιότητάς τους και χωρικής τους ευθύνης. Οι γνωμοδοτήσεις αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη καθώς έγιναν νομίμως και επιστημονικά τεκμηριωμένα.

  • Επειδή οι Φορείς Διαχείρισης συστάθηκαν νόμιμα και λειτούργησαν αποτελεσματικά, δημοκρατικά και αποκεντρωμένα,
  • Επειδή στα πλαίσια λειτουργίας τους και στον χρόνο αυτό δημιουργήθηκαν τετελεσμένα τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη και να διευθετηθούν,
  • Επειδή καταργείται στην πράξη ο ουσιαστικός έλεγχος στη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης αναπτυξιακών έργων και επενδύσεων εντός των προστατευόμενων περιοχών,
  • Επειδή εγκαθιδρύεται ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης των προστατευόμενων περιοχών απουσία της τοπικής κοινωνίας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το θέμα των εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί από τα νομίμως υφιστάμενα διοικητικά συμβούλια;
  2. Με ποιους τρόπους θα αξιοποιηθεί το έργο που έχει ήδη παραχθεί στον σύντομο χρόνο λειτουργίας τους;
  3. Δεσμεύεστε να λάβετε υπόψη σας τις γνωμοδοτήσεις που έχουν εκδώσει οι ΦΔ μέχρι τώρα;
  4. Εντέλει, θεωρείτε ότι η κατάργηση των ΦΔ ήταν σωστή επιλογή ή σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αυτόνομη λειτουργία τους επαναφέροντας τον νόμο 4519/2019;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Φάμελλος Σωκράτης

 Αβραμάκης Ελευθέριος

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κων/νος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κων/νος

Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαρία-Ελίζα (Μαριλίζα)

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φίλης Νικόλαος

Χαρίτου Δημήτριος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος