Ωχχ…. “πάνε” κι οι λαϊκές…

ΣΔΙΤ-δυνατότητες και αγρότες-επαγγελματίες

το ν/σ που δεν πιστεύει κανείς ότι θα φτάσει στην Ολομέλεια, φτάνει στην Ολομέλεια

Εμείς, οι πολλοί, όλοι, όχι μόνο οι φοιτητές, οι καθηγητές και οι γονείς φοιτητών, μαθητών και καθηγητών πανεπιστημίου, ΔΕΝ αντιδράσαμε όταν -πριν λίγες μέρες- η κυβέρνηση ΄”περνούσε τραίνο” και ταχέως το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ούτε τώρα θα αντιδράσουμε -για τις λαϊκές αγορές μας που κινδυνεύουν, για τους παραγωγούς και τους αγρότες, όσους έμειναν- γιατί έχουμε πανδημία και γιατί η Βουλή δεν μπορεί να κλείσει λόγω της πανδημίας. Με κάθε τρόπο και χωρίς καμία συστολή, η κυβέρνηση προετοιμάστηκε τον πρώτο χρόνο και τώρα είναι έτοιμη και μας χορταίνει …ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. Πριν λίγο, ο πρωθυπουργός έκανε δηλώσεις με συμβουλές για το τι να κάνουμε με το χιόνι… Να ‘στε καλά.
Νίκος παπανικολάου
Πρόεδρος συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών νομού Πιερίας
σήμερα στο Fb
Έβγαλα τα μάτια μου με τα ίδια μου τα χέρια, μου είχε πει κάποτε ένας φίλος.
Αφορμή για αυτό το σχόλιο είναι το καινούργιο σχέδιο νόμο που πάει να περάσει η κυβέρνηση για τις λαϊκές αγορές, ένα νόμο έκτρωμα, έναν νόμο αντιλαϊκό, και το κυριότερο έναν νόμο φωτογραφικό.
Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν έχουν μπει στη διαδικασία της λεγόμενης διαβούλευσης, όλη η διαδικασία είναι σχεδόν κατεπείγουσα εν μέσω πανδημίας, λες και το φλέγον θέμα της εποχής είναι οι λαϊκές αγορές, λύσαμε όλα τα άλλα και έμεινε αυτό.
Ο συγκεκριμένος νόμος καταργεί το βιοπορίζεσται δίνοντας το δικαίωμα σε εταιρείες να παίρνουν θέση στις λαϊκές, και έναν νταβατζή που θα βάζει στη διαδικασία πλειοδότησης τον θέσων.
Δεν λαμβάνει υπόψιν καθόλου τις επενδύσεις και το κεφάλαιο που έχει στρώσει όλος αυτός ο πληθυσμός πάνω στη δουλειά του ο καθένας και στην ουσία στέλνει χιλιάδες οικογένειες σε αναζήτηση εργασίας.
Μετά από 10 χρόνια κρίσης και ένα χρόνο πανδημίας καλούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες και εμείς συγκεκριμένα να είμαστε ταμειακά ενήμεροι με εφορία ασφαλιστικά ταμεία Δήμους και ότι άλλο
Έχει σχέση με δημόσιο ταμείο, ειδάλλως χάνουμε το δικαίωμα της παρουσίας στις λαϊκές, δηλαδή τεχνικη αποβολή.
Αναφέρεται και σε άλλα πράγματα μείζονος σημασίας απαράδεκτα δεν το συζητάμε , θέλω να δηλώσω όσο πιο δυνατά και επίσημα γίνεται ότι δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, η αντίδραση θα είναι τεράστια, γιατί τίθεται θέμα καθαρά επιβίωσης.
θέλω να επιστήσω την προσοχή στους κυβερνητικούς βουλευτές και πολιτευτές,
Η αντίδρασή σας κύριοι πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική, κινηθείτε όσο είναι καιρός ενοχλείστε αυτούς που ξέρετε γυρίστε για καμιά καρέκλα ανάποδα από κανένα υπουργείο δεν πειράζει, αυτός ο κόσμος σας έδωσε αυτή τη δύναμη και σύντομα θα την ξανά ζητήσεται.
Εάν περάσει έστω και το μισό από αυτό το σχέδιο νόμου τότε θα ισχύει αυτό που είπα στον πρόλογο, και άνετα θα μπορούσε να ονομαστεί ΠΡΟΔΟΣΊΑ.
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:
Ο λύκος και αν εγέρασε. Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές   
Παρά την επίπονη, προσπάθεια των κυβερνητικών ΜΜΕ, να εμφανίσουν την κυβέρνηση στο πλευρό του λαού και τον πρωθυπουργό ως τον σωτήρα της χώρας σε καιρό πανδημίας, η πραγματικότητα δεν μπορεί πια να κρυφτεί.

Μια πραγματικότητα που φωνάζει πως, εργαλειοποιώντας την πανδημία αποδιοργανώνουν τις εργασιακές σχέσεις, φτωχοποιούν τους μικρομεσαίους αγρότες και εμπόρους και ξεπουλάνε ότι μπορούν στους ιδιώτες.
Μετά την ουσιαστική άρνηση στήριξης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές – 7 στους 10 δεν έλαβαν καμία ενίσχυση- έρχεται η εκχώρηση των λαϊκών αγορών στους ιδιώτες.

Σύσσωμες οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι αγροτών λαϊκών αγορών αντιτίθενται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, καταθέτοντας μάλιστα τη δική τους αντιπρόταση. Ένα σχέδιο νόμου που προχωράει στην παραχώρηση της διαχείρισης των λαϊκών αγορών σε ιδιώτες μέσω ΣΔΙΤ και δυσχεραίνει την συμμετοχή πραγματικών αγροτών στις λαϊκές με επιπτώσεις όχι μόνο στους ίδιους αλλά και σε εκατομμύρια καταναλωτές.

Το σχέδιο τους δεν σταματά, όμως, εκεί. Όποιος αγρότης την γλυτώσει και μπορέσει να αποκτήσει, μέσω του πλειστηριασμού που ετοιμάζουν, θέση σε λαϊκή, του φτιάχνουν μια διάταξη παγίδα. Θα μπορεί λέει να μετατρέπει την άδεια παραγωγού σε επαγγελματία.

Γιατί άραγε;

Για να φορολογείται ως επαγγελματίας και όχι ως αγρότης; Για να αλλάξει ασφαλιστική κατηγορία; Για να μην μπορεί να συμμετέχει στα προγράμματα του πυλώνα ΙΙ του ΠΑΑ;

Σίγουρα γιατί δεν τους ενδιαφέρει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα με τη μορφή που έχει σήμερα. Δεν θέλουν μικρές εκμεταλλεύσεις και οικογενειακές επιχειρήσεις. Σχεδιάζουν και υλοποιούν τη συγκέντρωση γης σε λίγα χέρια και τη μετατροπή των πραγματικών αγροτών, στους κολίγους του 21ου αιώνα.

Στα σχέδια αυτά θα μας βρουν απέναντι, όπως θα βρουν και την πλειοψηφία των αγροτών που άρχισε να κατανοεί την κοροϊδία και αντιδρά.