Αξιοσημείωτη πρόοδο

των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

(που σημαίνει ….ότι έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας, κα Μάνη, σωστά;;;)

 

 

 

 

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2021

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Συμμετοχή στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την πρώτη ετήσια έκθεση για το Κράτους Δικαίου στην Ευρωπαϊκή  Ένωση

 

        Η Βουλευτής συμμετείχε στην κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών για την πρώτη ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή  Ένωση, παρουσία του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για θέματα Δικαιοσύνης, κ. Didier Reynders και του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα.

       Στην έκθεση παρουσιάστηκαν οι θετικές και οι αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προκλήσεις, καθώς και οι ορθές πρακτικές σε τέσσερις πυλώνες:

– Τα εθνικά συστήματα δικαιοσύνης

– Το πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς

– Την πολυφωνία και την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης

– Το σύστημα θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών στο πλαίσιο μιας αποτελεσματικής δημοκρατικής διακυβέρνησης

     Για τη χώρα μας, η έκθεση επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει αξιοσημείωτη πρόοδο στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που συμβάλλουν στην εμπέδωση του κράτους δικαίου. Όπως επίσης και ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή τελείται με γοργούς ρυθμούς, που εντάθηκαν ακόμη περισσότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα.

    Σε κάθε περίπτωση η ετήσια έκθεση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της κοινής αντίληψης για το Κράτος Δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.