Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις

του Δήμου μας;

κοντεύει ένας μήνας απραξίας από την μέρα που ο δήμαρχος ενημέρωσε -μόνο- για το θέμα και ο τοπικός πρόεδρος πρότεινε κινητοποίηση και κατά της γενεσιουργού αιτίας

 

 

 

 

 

Στη συνεδρίαση της 29ης.1.2021, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Βαγγέλης Γερολιόλιος, ενημερώνει για το θέμα της δημιουργίας πάρκου φωτοβολταϊκών, στην περιοχή “Γουμαριά” Λιτοχώρου και την δέσμευση έκτασης από την εταιρεία-υποψήφιο παραγωγό. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Σαμαράς, διορθώνει τον δήμαρχο και συνιστά το “δεσμεύσεις”, αντί του δεσμεύσεις, ενώ γνωρίζει ότι οι δεσμεύσεις και η συγκεκριμένη δέσμευση είναι νόμιμη και νομότυπη και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “δέσμευση”.

Ο εταίρος της διοίκησης Γερολιόλιου, Στέργιος Φαρμάκης, επισημαίνει ότι πίσω από την δέσμευση κρύβεται πρόθεση κάποιων για “άλλες αξιοποιήσεις”, πρόθεση που αφορά και μέρος  του δημοτικού Κτήματος 3.

Η Κατερίνα Κουρίτα προτείνει επαδραστηριοποίηση της παλιάς Επιτροπής για τις δημοτικές γαίες του Δήμου Λιτοχώρου.

Από τα στοιχεία που παραθέτει προς ενημέρωση ο δήμαρχος προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:

  • πότε ανακάλυψε ο Δήμος την δέσμευση;
  • πότε κατέθεσε την ένστασή του;
  • γιατί επίλεξε μόνο να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο και -αφού είχε ήδη καταθέσει ένσταση- δεν επίλεξε να ζητήσει μια απόφαση του σώματος κατά της δέσμευσης και της δημιουργίας πάρκου φωτοβολταϊκών στην “Γουμαριά” που θα ενίσχυε την ένσταση;

 

Στις 10.2.2021, ο δήμαρχος Βαγγέλης Γερολιόλιος δίνει συνέντευξη στην συνδιαχειριστή του site που (μαζί με το blog lefteria) έφερε το θέμα στο προσκήνιο. Ο εντοπισμός του θέματος -κατά το site- ο εντοπισμός του θέματος έγινε από την …δύναμη του Διαδικτύου και ένα τοπικό δικηγορικό γραφείο, όπως δημοσίευσε το site της. Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο δήμαρχος δηλώνει ότι ο Δήμος εντόπισε το θέμα από την ανάρτηση του καταλόγου των αιτήσεων ρος την ΡΑΕ, στις 15.1.2021. Η Ελίνα Διαμαντοπούλου αν και δεν γνωρίζει για την ιδιοκτησία της έκτασης, αλλά “φαντάζεται ότι έχει παραπάνω από έναν ιδιοκτήτες” και ρωτά σχετικά, οπότε ο δήμαρχος απαντά ότι η έκταση είναι στους δασικούς χάρτες χαρακτηρισμένη ως “εν γένει δασική”, αλλά δεν προσθέτει το παραμικρό για την ιδιοκτησία της. Δημοσιογράφος και δήμαρχος συμφωνούν ότι ως τέτοια (δασική) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φωτοβολταϊκό πάρκο(;;;;;;). Ο δήμαρχος αποφεύγει να συνταχθεί με την άποψη του προέδρου της κοινότητας Λιτοχώρου για το μέγεθος της αιτούσας εταιρείας και το πως δρα, αλλά και να δηλώσει αυτό που ζητάει η οικοδεσπότης του: ότι ο Δήμος δεν θα επιτρέψει μια τέτοια επένδυση. Οι δε όποιες αντιρρήσεις του Δήμου θα είναι “στα πλαίσια του νόμου).

Μεταξύ των όσων δηλώνει ο δήμαρχος, διευκρινίζει ότι η δεσμευμένη έκταση δεν είναι μια δημοτική έκταση, χωρίς να ενημερώνει τι έκταση είναι τελικά. Την ίδια ακριβώς ώρα, στο Fb, ο εταίρος του Στέργος Φαρμάκης -και ως σέλεχος του ΠΟΛΙΣ) ενημερώνει τους …επενδυτές ότι τα 850 στρέμματα της συνολικής έκτασης είναι δημοτική έκταση, χορτολιβαδική και εν μέρει δασική. Στην ίδια ανάρτηση κάνει λόγο για “λαθροχειρίες”.

Στα ερωτηματικά που προκύπτουν από την μέχρι τώρα δημόσια πορεία του θέματος και τέθηκαν παραπάνω, πρέπει να προστεθεί και ένα ακόμη: γιατί η ένσταση που κατέθεσε στην ΡΑΕ ο Δήμος μας, δεν έγινε ποτέ ως τώρα γνωστή;

Και φυσικά, αν ο δήμαρχος θεωρεί ότι οι όποιες αντιρρήσεις και αντιδράσεις “στα όρια του νόμου” θα αποτρέψουν την επένδυση. Όσο για το αν είναι δυνατή η χωροθέτηση επενδύσεων παραγωγής ΡΑΕ σε …δάσος, μπορεί να επισκεφθεί την Μηλιά και τους Πέντε Πύργους. Παρέα με όσους ανέδειξαν το θέμα (sites και δικηγορικό γραφείο), τον κο Φαρμάκη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανηφορίζοντας, μπορούν -και πρέπει- επιτέλους να διαβάσουν τον 4685/2020.

 

 

Ιδού ο καταστροφικός νόμος,