του Γιώργου Καραϊβάζ

(όπως παλιά...)

μακάρι να μάθουμε την αλήθεια, πρέπει να μάθουμε την αλήθεια

 

 

 

 

 

 

Συγκλονισμένο το Δ.Σ. από τη δολοφονία του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δηλώνει συγκλονισμένο από την  εκτέλεση του συναδέλφου Γιώργου Καραιβάζ. Πρόκειται για τη δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου καθώς είχε προηγηθεί το 2010 η δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου και καλεί την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν αμέσως το έγκλημα και να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τους δράστες.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει, ότι οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές και επισημαίνει ότι:

Θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεμπόδιστη εργασία των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε πίεση και απειλή, πολύ περισσότερο απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Η ΕΣΗΕΜ-Θ για την εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

Θεσσαλονίκη, 9 Απριλίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την  εκτέλεση του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ, που βυθίζει σε θλίψη τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ ενώνει τη φωνή της με το σύνολο της δημοσιογραφικής οικογένειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και καλεί την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να εξαντλήσουν κάθε μέσο ώστε να διαλευκανθεί αμέσως το έγκλημα και να παραδοθούν οι δράστες του στη Δικαιοσύνη.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

Η δολοφονία του Γιώργου του Καραϊβάζ σηκώνει τουλάχιστον παραιτήσεις. Διότι, ενώ η δήθεν αστυνόμευση αναλίσκεται στα κορονο-μέτρα, και ωραιοποιείται η κατάσταση στην ΕΛΑΣ με υπερδιαφήμιση, όπως μας «πληροφόρησε» και η συνεργάτις του Φθουριώτη, οι απανωτές δολοφονίες τα τελευταία χρόνια (και εν μέσω κορονιού) δείχνουν την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και ότι κάτι πάρα πολύ σάπιο υπάρχει στις αρμόδιες Υπηρεσίες. Ας ασχοληθεί, επιτέλους, η Βουλή με το οργανωμένο έγκλημα. Να κληθούν η ηγεσία ΠροστΠολίτη, ΕΛΑΣ και ΕΥΠ. Επίσης, και πρώην υπουργοί και αρχηγοί. Να σπάσουν τα … αποστήματα.

 

Σκότωσαν μέρα μεσημέρι, το δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, έξω από το σπίτι του. Είναι ο δεύτερος δημοσιογράφος εναντίον του οποίου έγινε απόπειρα μέσα σε ένα χρόνο, δυστυχώς επιτυχώς. Ο πρώτος ήταν ο Χίος. Το δόγμα “νόμος και τάξη” φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη σχέση με τη μαφία απ ό,τι με τη νομιμότητα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και φυσικά ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, έχουν ακέραια την ευθύνη, που η Ελλάδα, είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα όπου δολοφονούνται δημοσιογράφοι. Ο κύριος Χρυσοχοϊδης έχει προϊστορία. Επί ημερών του δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Αυτοί που δέρνουν πολίτες για να επιβάλλουν τη νομιμότητα δεν μπορούν να αποτρέψουν τους δολοφόνους, ούτε μπορούν να τους βρουν. Δεν ξέρω αν θέλουν κιόλας. Φρουρούν όμως το Φουρθιώτη.
Βρισκόμαστε στο έλεος παρακρατικής δραστηριότητας. Μην ακούτε τα αφηγήματα που θα δημιουργήσουν και τα επιχειρήματα περί του “μπλεξίματος των δημοσιογράφων”. Αν αποδεχθείτε με οποιοδήποτε τρόπο πως μπορεί κάποιος να δολοφονεί καλούς ή κακούς δημοσιογράφους, τότε το μόνο τους μέλημα θα είναι να κατασκευάσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία για να δικαιολογούν τις δολοφονίες. Μην αφήσετε να περάσει έτσι.
ΥΓ Επειδή πολλοί ρωτάτε. Όχι, η εφημερίδα Documento δεν έχει φρούρηση, παρότι εργάζονται 100 άνθρωποι που έχουν δεχθεί απειλές. Οι αστυνομικοί δεν φτάνουν, πρέπει να φρουρούν τον Μένιο Φουρθιώτη και την εφημερίδα του.
Δήλωση της Κυβερνητικής Εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη
για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

Αθήνα, 9 Απριλίου 2021

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ μας σόκαρε όλους. Οι αρχές διερευνούν ήδη την υπόθεση, προκειμένου οι δράστες να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. 

Στους οικείους του εκφράζουμε τη θλίψη μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας».

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,
για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ

Για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας μέρα μεσημέρι. Αυτή τη φορά, του γνωστού δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που έπεσε θύμα δολοφονικής ενέδρας έξω από το σπίτι του, στον Άλιμο.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, που επί των ημερών του έχουμε δει αυτή τη πρωτοφανή έκρηξη βαριάς εγκληματικότητας, οφείλει να πράξει το αυτονόητο: Να διαλευκάνει άμεσα την υπόθεση και να φέρει τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του Γιώργου Καραϊβάζ.

 

 

Η εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ αποτελεί μια αποτρόπαια πράξη, της οποίας οι δράστες και τα κίνητρα χρειάζεται άμεσα να διερευνηθούν και να αποκαλυφθούν.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του.

 

 


 

Στην αρχή οι διάλογοί μας ήταν τυπικοί.

“Κε Τσίρο, σας περνάω “αέρα”…”

Πριν βγει η βδομάδα, ήταν τόσες οι επικοινωνίες, οι τηλεφωνικές, που με την τηλεφωνήτρια του “Planet” είχαμε γίνει πιο γνωστοί κι από παλιοί γείτονες σε χωριό.

Κι επειδή η συχνότητα των τηλεφωνημάτων όλο και πύκνωνε, τόσο εμπλουτίζαμε τον διάλογο για να μην νοιώθουμε ρομποτάκια.

“Έλα… ντύσου μην κρυώσεις, “αέρα” τώρα”.

“Τσίρο, πες αλεύρι… το δελτίο σε γυρεύει και μετά πάρε την εφημερίδα, σε ψάχνουν”.

– Το Σαββατόβραδο τέλειωσε, σκλάβε… σε περνάω και είπαν μην δώσεις λιγότερο από δεκάλεπτο…
– Δεν ήπια ούτε γουλιά καφέ, γαμώτο…
– Πες ότι ήπιες… και πες και τα υπόλοιπα. Πρώτα τα επεισόδια στην Θεολογική, είπε ο ψηλός”

και μια μέρα, με γλυκιά φωνή και εντελώς παραπλανητικά:

-Έλαααα… ποιος σε πιάνει σήμερα. Έχεις ραντεβού, άτιμο αγόρι..
-Τίποτα καλό;;; Μόνο καλό θέλω…
-Το καλύτερο: ραντεβού με Καραϊβάζ. Πάμε για ρεκόρ.

Ο καιρός περνούσε, ήρθε και μια φίρμα στο σταθμό, σπαστικιά, τρελαμένη, δεν την γούσταρα καθόλου, λες και διάλεγε να βασανίζει εμένα, έφτασε να θέλει να καλύψω την Βίσση σε κεντρικό δισκοπωλείο κι εγώ έφτασα να χαλάσω ραντεβού.
-Τσίρο, σε θέλει η Λαμπερή, μετά το μονόλεπτο…
-Πάρε με όταν έχω ραντεβού με τον Καραϊβάζ.
-Θες να το πω αυτό τώρα;

Κι έτσι η προτίμησή μου καταγράφηκε στο τηλεφωνικό κέντρο, έφτασε σαν αστείο στ’ αυτιά του ψηλού και το “δούλεμα” πήγαινε σύννεφο. Σε ότι αφορά τα της δουλειάς, τον γούσταρα γιατί ήταν ήδη στην μετα-Σόμπολο εποχή και το ήθελα πολύ αυτό, να έρθει αυτή η εποχή, να μην μιλάμε σαν παλιά ΥΕΝΕΔ. Σιχαινόμουν ήδη τα παράγωγα αυτής της εποχής του αστυνομικού ρεπορτάζ που γέμιζαν τον “αέρα” με στρατόκαυλες εκφράσεις και όρους που δεν κατείχαν, αλλά τους χρησιμοποιούσαν για να καλύψουν με κενό εντυπωσιασμό, την έλλειψη πραγματικού ρεπορτάζ. Ο Καραϊβάζ δεν ήταν τέτοιος. Και λεξιλόγιο και γνώσεις είχε και σοβαρότητα τόση που να μην καταφεύγει σε στολισμένα φούμαρα παρααστυνομικής φαντασίας και σενάρια που δεν προκύπτoυν ποτέ, αλλά κανείς δεν θυμόταν πέντε λεπτά αργότερα. Και λίγα στοιχεία να είχε, δεν είχε πρόβλημα μ’ αυτά να δώσει ένα πλήρες ρεπορτάζ, χωρίς φούμαρα. Ίσως γι’ αυτό και το αστυνομικό του Planet να “πήρε κεφάλι” γρήγορα, ακόμα και σε σύγκριση με τους κυρίαρχους τότε ΣΚΑΙ, αλλά και Flash και άλλους.

Προχθές, είδα σε ρεπορτάζ για την εξάρθρωση ενός κυκλώματος που λειτουργούσε ένα κανονικό σούπερ-μάρκετ ναρκωτικών και αναβολικών, το οπλοστάσιό του. Χειροβομβίδες, πιστόλια κι ένα Scorpion. Και το μυαλό μου δεν μπορούσε να μην πάει στον συχωρεμένο τον Γκιόλια…

Εδώ και λίγη ώρα έχω μείνει παγωμένος απ’ την είδηση που δεν είναι πλούσιο ρεπορτάζ του, αλλά στο οποίο πρωταγωνιστεί, “άγαλμα” έμεινα απ΄ το μεγαλύτερο “αποκλειστικό” του.

Κρίμα.

Πολύ κρίμα.

Για όλα που ήταν ο Καραϊβάζ…

Μακάρι η εξιχνίαση της δολοφονίας του να ‘ναι πραγματική.

Σαν τα ρεπορτάζ του.

Να τον θυμόμαστε οι σύγχρονοί του και να κάνουμε όσα μπορούμε για να έχει σχέση η Δημοσιογραφία με τα scorpion, μόνο ως ευρήματα της αστυνομίας και ως ρεπορτάζ.