Να παραμείνουν δημόσια

και να ανεισχυθούν

Σκούφα για τα ΕΛ.ΤΑ., μετά συνάντηση με τον σύλλογο εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Πιερίας

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μπ. Σκούφα: “Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι υπηρεσία κοινής ωφέλειας. Πρέπει να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και να ενισχυθούν”.

Συνάντηση της Βουλευτή με μέλη του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛ.ΤΑ Πιερίας

 

Συνάντηση πραγματοποίησε η βουλευτής Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων στα ΕΛΤΑ Πιερίας κ. Μπελογιάννη Αθανάσιο και τον γενικό γραμματέα και μέλος της πανελλήνιας ομοσπονδίας κ. Γκούντζα Ευάγγελο την Τετάρτη 7/4.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στα μεγάλα προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και ειδικά οι διανομείς των ΕΛ.ΤΑ., μιας και έχουν απομείνει μόνο τέσσερις (4) υπάλληλοι, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν όλη την πόλη της Κατερίνης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αλληλογραφία, οι συντάξεις, οι λογαριασμοί κλπ να φτάνουν σε αρκετές περιπτώσεις με καθυστέρηση στους παραλήπτες.

Ως γνωστόν ο ταχυδρόμος ήταν και είναι η μοναδική σύνδεση των πολιτών, ειδικά των ηλικιωμένων, με την πολιτεία ακόμη και στις περισσότερο απόμακρες περιοχές.

Οι ελάχιστοι εποχικά εργαζόμενοι και ειδικά όσοι έρχονται πλέον ως ενοικιαζόμενοι, με άθλιους μισθούς και όρους εργασίας, δεν μπορούν να καλύψουν τον όγκο της αλληλογραφίας και των αναγκών που προκύπτουν.

Άρα είναι επιτακτική ανάγκη για να μπορέσουν τα ΕΛΤΑ να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο να γίνουν άμεσα μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων, μιας και επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων θα συνταξιοδοτηθεί.

Οι μισθοί των εργαζομένων στα ΕΛΤΑ είναι καθηλωμένοι και οι προτάσεις που δέχονται για εθελουσία έξοδο, στην ουσία καλύπτουν μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές ώστε να φτάσουν στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Ζήτησαν να εφαρμοστεί και στην χώρα μας το λεγόμενο Βελγικό μοντέλο στήριξης των ταχυδρομείων, μιας χώρας με τον ίδιο αριθμητικά πληθυσμό με την Ελλάδα.

Η κ. Σκούφα από την πλευρά της δήλωσε ότι η κατάσταση που περιγράφουν οι εργαζόμενοι είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που είχε συναντήσει στην τελευταία της επίσκεψη στα ΕΛΤΑ. Ξεκαθάρισε ότι και η ίδια και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛΤΑ και θεσμικά θα κάνει ό,τι μπορεί για αυτό, θυμίζοντας ότι υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας των ΕΛΤΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Τόνισε επίσης ότι η πολιτεία οφείλει δεκάδες εκατομμύρια από την λεγόμενη «επιδότηση άγονης γραμμής» που αν είχαν καταβληθεί θα είχαν λυθεί αρκετά προβλήματα. Προφανώς, όπως δήλωσε η κ. Σκούφα, «στόχος της παρούσας κυβέρνησης είναι η απαξίωση στα μάτια της κοινωνίας των ΕΛΤΑ με στόχο ή το κλείσιμο ή το ξεπούλημά τους. Θα μας βρουν όμως ως κοινωνία και εργαζόμενους απέναντι».