Σχέδιο χωρίς όραμα,

χωρίς διαβούλευση

και αβέβαιων προθέσεων για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Κυβέρνησης

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μπ. Σκούφα: Σχέδιο χωρίς όραμα, χωρίς διαβούλευση και αβέβαιων προθέσεων για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Κυβέρνησης

 

Σε βασικές παραλείψεις και κενά που εντοπίζονται στο περιβόητο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Βουλής, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, του  Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης,  καθώς και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Σειρά ερωτημάτων προκύπτουν όπως ανέφερε η βουλεύτρια Πιερίας, τόσο για τους πραγματικούς σκοπούς του Εθνικού Σχεδίου – που σημειωτέον θα έχει διάρκεια μέχρι το  2026 -μετά δηλαδή τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και για τους αποσπασματικούς τρόπους με τους οποίους αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη, με το βλέμμα στραμμένο στην ιδιωτικοποίηση ακόμη και βασικών υποδομών, προωθώντας συνέργειες μέσω ΣΔΙΤ. «Ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ κ. Παπαδημούλης, ανέφερε ότι στις Βρυξέλλες έχει καταθέσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα εκτενέστερο σχέδιο, εμείς για ποια εκδοχή συζητάμε, αναρωτήθηκε η κα Σκούφα, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτόματα μιλάμε για  υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όταν οι βουλευτές δεν έχουν πλήρη εικόνα με όλο το σχέδιο”.

Χωρίς διαβούλευση ούτε με τους κοινωνικούς εταίρους ούτε με τους βουλευτές

Όσον αφορά τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, που  δυστυχώς, ενώ θα έπρεπε να έχουν πρωτεύοντα ρόλο στον συν-καθορισμό και συν-σχεδίαση ενός τόσο σημαντικού σχεδίου για την ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας, είχαν στα χέρια τους μια ακόμη πιο στενή περιγραφή του εθνικού σχεδίου, της τάξης των 70 σελίδων. «Δεν  μπορεί να ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, ότι έγινε πραγματική διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Και φυσικά, δεν έγινε καμία διαβούλευση με τα κόμματα της Βουλής, τη στιγμή που το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, εκτείνεται μέχρι το 2026, άρα, επεκτείνεται πολύ περαιτέρω από την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική και κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε η κα Σκούφα.

Οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού και η αλήθεια

Η βουλεύτρια Πιερίας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που αυτό παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό, ο οποίος θριαμβολογώντας έκανε λόγο για την δημιουργία 200.000 θέσεων εργασίας, χωρίς να είναι  ξεκάθαρος τελικά ο ακριβής αριθμός. «Ακόμη και αυτή η μη λεπτομερής πρόβλεψη για τις νέες θέσεις εργασίας, υποδεικνύει ότι, μάλλον, πρόκειται για μία έωλη πρόβλεψη, η οποία, βέβαια, σημειωτέον, δεν φαίνεται να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους, ότι αυτές οι νέες θέσεις εργασίας θα είναι και πλήρους απασχόλησης. Και περιττό να τονιστεί, ότι, ήδη, ο αριθμός των ανέργων, της επίσημης ανεργίας στη χώρα μας, ανέρχεται στο 1.150.000 συμπολίτες μας. Άρα, επειδή εδώ μιλάμε για 180.000 νέες θέσεις εργασίας, μικρότερο καλάθι θα πρέπει να κρατούμε και να μην παρουσιάζουμε το εθνικό σχέδιο σαν κάτι εξαιρετικά πρωτοπόρο, εξαιρετικά καινοτόμο, εξαιρετικά αναπτυξιακό και φιλοεργατικό» υπογράμμισε.

Ο εκσυγχρονισμός που οδηγεί σε καταβαράθρωση του εισοδήματος των εργαζομένων

Όπως επεσήμανε η κα Σκούφα, στο εθνικό σχέδιο, γίνεται ξεκάθαρα λόγος για τον “εκσυγχρονισμό του πλαισίου του ατομικού εργατικού δικαίου”. Πράγμα, που συνδέεται, ασφαλώς, με το νέο νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, στο οποίο γίνεται λόγος για ατομικές συμβάσεις και όχι για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για κατάργηση του 8ωρου, για απλήρωτες υπερωρίες και φυσικά, για καταβαράθρωση του εισοδήματος των εργαζομένων, άρα, για κοινωνική ζούγκλα.

Καμία αναφορά στην περιφερειακή κατανομή των κονδυλίων

Επιπλέον, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην περιφερειακή κατανομή των κονδυλίων. «Εμβληματικά έργα που προβλέπονται στο εθνικό σχέδιο,  όπως για παράδειγμα, τα αντιπλημμυρικά και τα αρδευτικά, δεν γνωρίζουμε πώς θα κατανεμηθούν στις περιφέρειες και πολύ περισσότερο, στις περιφερειακές ενότητες. Κι αυτό σε μια χώρα, στην Ελλάδα, στην οποία έχουμε τεράστιες περιφερειακές κι ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Για παράδειγμα: σε αυτά τα κονδύλια, θα συμπεριληφθεί, επιτέλους, ο συνολικός αντιπλημμυρικός σχεδιασμός και πολύ περισσότερο, η κατασκευή συνολικού αντιπλημμυρικού έργου για το νομό στον οποίο εκλέγομαι και, επίσης, θα συμπεριληφθεί ο νομός στον οποίο κατοικώ και από τον οποίο κατάγομαι, η Πιερία, στα αρδευτικά έργα; Παρεμπιπτόντως, όσον αφορά τα αρδευτικά έργα, έχουμε ξεκάθαρη πρόβλεψη για σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, άρα για κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ. Φαντάζομαι όλοι καταλαβαίνουμε, ότι αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση ή μερική ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών και φυσικά, αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, η οποία θα επέλθει μέσα από την αύξηση της τιμής του νερού».

Μόνο δυο προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του Εθνικού Σχεδίου που εκπόνησε η κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν προβλέπεται καμία ουσιαστική ενίσχυση. Συμπεριλαμβάνονται μόνο σε δύο από τα 190 έργα και δράσεις, συγκεκριμένα, στη δράση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το «Εξοικονομώ». «Πιστεύετε σοβαρά ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή, η ραχοκοκαλιά της εθνικής μας οικονομίας, θα μπορέσουν να στηριχθούν, πραγματικά, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και μέσα από το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ»; Δεν αντιλαμβάνεστε, αλήθεια, ότι το πρόβλημα της υπερδιόγκωσης του ιδιωτικού χρέους, είναι αρκετά σοβαρότερο και αφορά άμεσα την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Πότε και πώς θα αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία το πρόβλημα της υπερχρέωσης, της υπερσυσσώρευσης ιδιωτικού χρέους; Μήπως το μοναδικό σχέδιο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είναι οι “συνεργασίες, οι συγχωνεύσεις και η εξαγορά” μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Χρησιμοποιώ τρεις όρους, που καταγράφονται μέσα στο εθνικό σχέδιο και φυσικά, στο σχέδιο Πισσαρίδη. Tο εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη κάνει λόγο για “συνέργειες” και του μικρομεσαίου αγροτικού κλήρου» σημείωσε η κα Σκούφα.

Καμία πρόβλεψη για σχεδιασμό ανά κλάδο

Τέλος αναφέρθηκε και στην απουσία πρόβλεψης και πρόνοιας για ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη ανά κλάδο και ανά οικονομικό τομέα. «Χωρίς αυτή την πρόβλεψη και χωρίς αυτό τον εθνικό σχεδιασμό-  δεν το λένε μόνο οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το λέει, για παράδειγμα, και η μελέτη της ΙΝΕ ΓΣΕΕ – δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», κατέληξε η κα Σκούφα.