Απογυμνώσατε πλήρως το Ε.Σ.Υ.,

και στέλνετε ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα

εξαιτίας των μετατροπών των Νοσοκομείων σε μονάδες φροντίδας αποκλειστικά ασθενών covid19 – ερώτηση Σκούφα + 33 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μπ. Σκούφα:
«Aποτύχατε πανηγυρικά στη διαχείριση της πανδημίας»

Εκτός περίθαλψης χιλιάδες άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες
λόγω μετατροπής των νοσοκομείων σε
covid19

 

Οι ατυχείς χειρισμοί της Κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αποκαλύπτονται μέρα με τη  μέρα, μέσα από περιστατικά και παραμέτρους, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί είτε να καλύψει, είτε να υποβαθμίσει. Το δύσκολο διάστημα που η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με την Covid19, έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν άλλες ασθένειες. Καρκινοπαθείς, διαβητικοί, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, αλλά και οροθετικοί, με ερυθηματώδη λύκο, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες ανίατες ασθένειες που χρήζουν επισταμένης και τακτικής παρακολούθησης, έχουν αποκλειστεί από τις υπηρεσίες Υγείας, εξαιτίας των μετατροπών των Νοσοκομείων σε μονάδες φροντίδας αποκλειστικά ασθενών covid19. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα, αναδεικνύει με ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, προς τον υπουργό Υγείας. Την ερώτηση συνυπογράφουν 33 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Η διασπορά του ιού και η αδράνεια της κυβέρνησης

Όπως επισημαίνει η βουλεύτρια Πιερίας, η εξέλιξη της πανδημίας της COVID-19 γνώρισε πρωτοφανή  έκταση και πληθυσμιακή διασπορά, με αποτέλεσμα πάρα πολλά νοσοκομεία να μετατραπούν σε μονοθεματικά, στερώντας όμως από τους υπόλοιπους ασθενείς την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη που χρειάζονται. Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας δήλωνε σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2020 πως «κανείς δεν θα μείνει χωρίς φροντίδα» και πως «αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό, ταυτόχρονα με τροχαία, εμφράγματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, βαριές ασθένειες», η πραγματικότητα τον διέψευσε οικτρά. Έτσι, και ενώ ο υπουργός, προνοητικώς δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο των μονοθεματικών νοσοκομείων, «αν η επιδημία ξέφευγε αριθμητικά», όπως είχε αναφέρει, η διασπορά και η εξέλιξη ήταν τόσο μεγάλη που από τα μέσα Νοεμβρίου του 2020, πολλά νοσοκομεία στη χώρα και κυρίως στη Β. Ελλάδα είχαν μετατραπεί σε νοσοκομεία μόνο για ασθενείς covid19.

Την ίδια περίοδο σε συνέντευξή του ο κ. Χρήστος Παπαστεργίου, ακτινολόγος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας δήλωνε: «Έχω περιστατικό γνωστού, που πάσχει από καρκίνο του προστάτη, ευτυχώς όχι σοβαρού σταδίου αλλά είναι καρκίνος και ψάχνει ο άνθρωπος να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο και δεν μπορεί να βρει στη Βόρεια Ελλάδα. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται πια σε μονοθεματικά. Εξυπηρετούνται οι ογκολογικοί ασθενείς, που χρειάζονται χημειοθεραπείες, που είναι σε εξέλιξη η θεραπεία τους αλλά δυστυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας που τώρα διαγιγνώσκονται με καρκίνο. Αυτοί; Πως θα αντιμετωπιστούν;».

Η αγωνία των εργαζομένων

Ενδεικτικό της  κατάστασης που επικρατεί και  στην πρωτεύουσα, είναι ότι από  17 Μαρτίου το «Σισμανόγλειο», ένα μεγάλο και εξειδικευμένο νοσοκομείο που κάλυπτε κρίσιμες υγειονομικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, είχε ήδη απολέσει την πολλαπλών ειδικοτήτων φυσιογνωμία του και νοσηλεύει πλέον αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19, περί τους 250. Η εικόνα που μετέφεραν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στους Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Υγείας και Εσωτερικών, κ. Ανδρέα Ξάνθο και κ. Κώστα Ζαχαριάδη αντίστοιχα, ήταν δραματική. Ζητούσαν με αγωνία την δραστική ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και την αναβάθμιση των υποδομών του, για να συνεχίσει τόσο στη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του.

Ογκολόγοι για εφημερίες σε μονάδες θεραπείας Covid-19

Εξίσου τραγική είναι η κατάσταση και στην περιφέρεια. Για παράδειγμα στην Πιερία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας  κ. Γεώργιο Καπετανάκη, επειδή τα νοσοκομεία έπρεπε να εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα ασθενείς με Covid-19, στην πράξη καταργήθηκαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Σε πολλά νοσοκομεία μειώθηκε ο αριθμός των εξεταζόμενων πολιτών κατά 40% για πιθανές διαγνώσεις σε αρχικό στάδιο καρκίνου, για εξετάσεις πρόληψης και προσυμπτωματικούς ελέγχους και περιορίστηκε και η δυνατότητα πρόσβασης στις δομές υγείας για επαναληπτικούς ελέγχους, σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται από τα σχετικά πρωτόκολλα, για τους ασθενείς που έχουν περατώσει τη θεραπεία τους. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε πως θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προσλήψεις για τις ανάγκες τις πανδημίας, καθώς οι ελλείψεις στελέχωσης είχαν ως αποτέλεσμα να καλούνται ογκολόγοι για εφημερίες σε μονάδες θεραπείας COVID-19, αντί να παραμένουν στις θέσεις τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη ειδικότητά τους, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των ασθενών με καρκίνο. Επίσης υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αναβολές σε προγραμματισμένα χειρουργεία, ενώ η κάλυψη περιστατικών με διαδικασία του επείγοντος δεν κάλυψε τις ανάγκες στον απαιτούμενο βαθμό.

Εκτός περίθαλψης και οι διαβητικοί

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας κ. Σωτηρία Ουσταμπασίδου, το Νοσοκομείο της Κατερίνης μετατράπηκε σε «μονοθεματικό», λειτουργεί δηλαδή αποκλειστικά ως κέντρο αναφοράς COVID-19, στερούμενο πάντως εξ αρχής των αναγκαίων προς τούτο υποδομών. Έτσι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά κορωνοϊού, σταμάτησαν τη λειτουργία τους όλα τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία για τις λοιπές ασθένειες, οι δε διαβητικοί ασθενείς δεν μπορούν πλέον να απευθύνονται για εξυπηρέτηση  στο νοσοκομείο τους και στερούνται και τις απαραίτητες διαγνώσεις και αγωγές αντιμετώπισης της ασθένειάς τους. Μάλιστα, η μόνη εξειδικευμένη διαβητολόγος ιατρός του ΚΥ Κατερίνης, είναι επιφορτισμένη με τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού και δεν παρέχει πλέον ΠΦΥ, σε μια ΠΕ όπου περίπου το 10% του πληθυσμού ασθενεί από σακχαρώδη διαβήτη! Ο έτερος και έσχατος ειδικός διαβητολόγος του Ε.Σ.Υ. Πιερίας είναι επίσης απασχολημένος σε άλλα επείγοντα καθήκοντα. Βέβαια, ούτε οι δύο (2) ειδικοί διαβητολόγοι μπορεί να θεωρηθούν επαρκής στελέχωση του Ε.Σ.Υ. στην Πιερία, δηλαδή η έλευση της πανδημίας βρήκε το Ε.Σ.Υ. ήδη απροετοίμαστο και ουσιαστικά αθωράκιστο από το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με συνέπεια τον αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε ευπαθή ομάδα, όπως των διαβητικών, αυτών με καρδιακή ανεπάρκεια και έκπτωση νεφρών, στους οποίους επιβάλλεται τακτικός, τριμηνιαίος έλεγχος, για την αποτροπή των πολλαπλών πιθανών επιπλοκών που δημιουργούν οι νόσοι αυτές.

Θλίψη και οργή από τους πολίτες

«Οι πολίτες εισπράττουν πλέον με θλίψη και οργή την ανυπαρξία παροχών υγείας, από τις απλές προληπτικές εξετάσεις μέχρι το πιο επείγον και σύνθετο χειρουργείο, για οτιδήποτε δεν είναι COVID-19» αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Σκούφα, προσθέτοντας ότι για να εμβολιασθούν οι ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει και να επιβιώσουν μέχρι την ώρα του εμβολιασμού τους.

«Μάλλιασε η γλώσσα» μας, για άμεσες, έκτακτες και επείγουσες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα της υγείας, που έπρεπε να έχετε τροχοδρομήσει ήδη εδώ και 13 ολόκληρους μήνες, αλλά ουδέν πράξατε και, απασχολώντας άσχετες ιατρικές ειδικότητες στις κλινικές Covid-19, απογυμνώσατε πλήρως το Ε.Σ.Υ., στερώντας του τον οριζόντιο υγειονομικό ρόλο και υποχρεώσατε άπορους συμπολίτες μας να καταφεύγουν στους ιδιώτες ιατρούς και τις ιδιωτικές κλινικές, για να εξασφαλίσουν αυτό που όφειλε να τους παρέχει δωρεάν το Ε.Σ.Υ.», υπογραμμίζει τέλος η βουλεύτρια Πιερίας.