Τρία δελτία Τύπου

και δύο post

και φτιάξτε σενάρια ως να ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ…

 

 

Δελτίο Τύπου
(5.4.2021)

Την Κυριακή 4 Απριλίου 2021 και ώρα 11:00, στην πόλη της Κατερίνης πραγματοποιήθηκε συνάντηση-ενημέρωση εκπροσώπων των παρακάτω Πολιτιστικών Συλλόγων της Κατερίνης (με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων):

  • Ένωση Ποντίων Πιερίας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Κατερίνης Δρυάνιστα
  • Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας ”Ο Κατσαντώνης”
  • Θρακική Εστία Κατερίνης
  • Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ν. Πιερίας “Ο Όλυμπος”
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Σ.Ε.Δ.Α.Π. Κατερίνης
  • Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και Πολιτισμού Ν. Πιερίας “Το Ξαθέρι”
  • Σύλλογος Αηδημητρινών Κατερίνης
  • Χορευτικός Όμιλος Κατερίνης

Έπειτα από μια εποικοδομητική συζήτηση, οι ανωτέρω συμμετέχοντες κατέληξαν ομόφωνα στα εξής:

Το σύνολο των Πολιτιστικών Συλλόγων, από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας συστρατεύτηκε στην κοινή προσπάθεια με τεράστιο και πολυεπίπεδο κόστος, προτάσσοντας σαν κύριο μέλημα την υγεία των πολιτών, ενώ αντίστοιχα η κατανόηση και η ανταπόκριση από πλευράς της πολιτείας στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν δεν ήταν η αναμενόμενη.

Ειδικότερα, η πολύμηνη απαγόρευση λειτουργίας των Συλλόγων μας, εκτός από την ενίσχυση του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος, μας οδήγησε σε οικονομικό μαρασμό, γεγονός που εγκυμονεί αναπόφευκτα τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των Συλλόγων, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εκτός των οικονομικών αδιεξόδων και της απουσίας λύσεων από πλευράς της πολιτείας, επιπρόσθετα αναφέρουμε και τον προβληματισμό μας για την απουσία οποιασδήποτε μέριμνας για το έλλειμμα προβολής της παράδοσής μας, το οποίο διογκώνεται συνεχώς με την διαφαινόμενη παράταση της απαγόρευσης οποιασδήποτε δράσης ανάδειξης του πολιτισμού μας, όπως για παράδειγμα: πολιτιστικά δρώμενα, παραδοσιακές εκδηλώσεις και τοπικά πανηγύρια, ενώ ειδική μνεία θα πρέπει να κάνουμε για τον αποκλεισμό μας από τις επετειακές δράσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.

Τέλος, στη συνάντηση ορίστηκε Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και έκφρασης της κραυγής αγωνίας και διαμαρτυρίας των Πολιτιστικών μας Συλλόγων.

 

ΕΚ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

 

Δελτίο Τύπου
(16.4.2021)

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Πιερίας σας ενημερώνει ότι,

Tο Σάββατο 24 Απριλίου 2021 καιώρα 17:00μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης, θα πραγματοποιηθεί –με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων– ειρηνική συγκέντρωση-διαμαρτυρία για το σύνολο των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την παρατεταμένη περίοδο της πανδημίας, τα οποία αφορούν όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τόσο του νομού Πιερίας όσο και της Χώρας μας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης θα ψάλλει επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιο, για τους ηρωικώς πεσόντες κατά την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας
Γραφείο Τύπου

Κατερίνη, 15.04.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σοφία Μαυρίδου:
“Ενισχύουμε έμπρακτα τον πολιτισμό και δίνουμε βήμα και φωνή σε κάθε ενέργεια και πρωτοβουλία ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, αναλογιζόμενη αφενός την τεράστια αξία του πολιτισμού ως ανάγκης, έκφρασης και μέσου πνευματικής και ψυχικής ανάτασης, αφετέρου το ανεπανόρθωτο πλήγμα που έχει υποστεί ο πολιτισμός τον τελευταίο χρόνο, εξαιτίας της πανδημίας, απηύθυνε προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Λίνα Μενδώνη επιστολή, ζητώντας την οικονομική στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων που δραστηριοποιούνται στην Πιερία, προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δράση τους.

Λόγω, μάλιστα, και της πρόσθετης ιδιότητας της ως Αντιπροέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η Αντιπεριφερειάρχης αναγνωρίζει την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, προκειμένου να είναι σε θέση να επαναδραστηριοποιηθούν και να προγραμματίσουν τις δράσεις τους, με σκοπό να συνεχίζουν να τιμούν έμπρακτα τις βαθύτερες αξίες του πολιτισμού.

Όπως αναφέρει πολύ χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς την υπουργό η κα Σοφία Μαυρίδου: Ο Πολιτισμός σε όλες του τις εκφάνσεις, είναι πραγματική ανάγκη, είναι έκφραση, είναι πνεύμονας ζωής και γι’ αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση ενόψει της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Η σχέση των τοπικών κοινωνιών με τον Πολιτισμό  είναι ανάγκη να συνεχιστεί”.