“Δεν τα ΄βρήκα’ με τον Κουκοδήμο”

"πρόθεσή μας η συνεννόηση με τον αντίπαλο"

Σάββας Χιονίδης με αφορμή το θέμα των δύο “φιλέτων” – την Παρασκευή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα – ήξεις/αφήξεις από το τοπικό ΚΙΝΑΛ

Απαντώντας σε ερωτήσεις της Ε τ Ο, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο βουλευτής Πιερίας της ΝΔ και επί σειρά ετών δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, διευκρίνισε ότι έχει κάνει τα διαβήματα που θεωρούσε απαραίτητα για το θέμα των δύο παραλιακών “φιλέτων” της Καλλιθέας και προς την διοίκηση του ΕΤΑΔ, αλλά δεν μπορεί να γνωρίζει το αποτέλεσμα των διαβημάτων αυτών. Επανέλαβε την θέση του -ως βουλευτής, πρώην δημάρχος και αρχηγός της δημοτικής αξιωματικής αντιπολίτευσης- για εξαίρεση  των δύο οικοπέδων από τον διαγωνισμό εκμίσθωσης και ξεκαθάρισε ότι “δεν τα έχει βρει με τον Κώστα Κουκοδήμο”, η αντιπαράθεσή τους υπάρχει όπου προέκυψε και προκύπτει, αλλά επιλογή της παράταξής του είναι η συνεννόηση δυνάμεων με διαφορετικές απόψεις, για το καλό του Δήμου. Υπενθύμισε τις αιτιάσεις της δημοτικής αντιπολίτευσης για καθυστέρηση στη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και την πρωτοβουλία της να ζητήσει την συνεδρίαση αυτή. “Είμαστε εκεί” (στο Δημοτικό Συμβούλιο), υπογράμμισε, ολοκληρώνοντας μια συνέντευξη που είχε ως δεύτερο θέμα, τις μελέτες για τον οικισμό των Ρομά, τις οποίες οι “Πολίτες σε Δράση” θεωρούν αχρείαστες, αδιευκρίνιστες και εξαιρετικά κοστοβόρες.

Σήμερα, ο Δήμος Κατερίνης δημοσίευσε την πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 23 Απριλίου 2021, στις 6μμ, με αποκλειστικό θέμα την “Συζήτηση και λήψη απόφασης για την δημοπράτηση των α) με ΑΒΚ 338 Πιερίας και με AM Ακινήτου 32658 ακίνητο – παραθαλάσσια έκταση 5.494 τ.μ. με τιμή εκκίνησης 20.000C και β) το με ΑΒΚ 339 Πιερίας και με AM Ακινήτου 32659 ακίνητο – παραθαλάσσια έκταση 43.482,18 τ., με τιμή εκκίνησης 30.000C που βρίσκονται στην κτηματική περιοχή Καλλιθέας και συγκεκριμενοποίηση των ενεργειών στις οποίες θα προβεί ο Δήμος Κατερίνης προκειμένου αυτά τα ακίνητα να μην εκχωρηθούν σε τρίτους αλλά να παραμείνουν επ’ ωφελεία των δημοτών του Δήμου Κατερίνης και των επισκεπτών του παραλιακού μετώπου.”

 

Το βίντεο της συνέντευξης

Το δελτίο Τύπου
Ο συνδυασμός μας, ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ και ο επικεφαλής  του  Σάββας Χιονίδης, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου με τηλεδιάσκεψη.
Στην εισήγηση του ο Σάββας Χιονίδης αλλά και  απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ξεκαθάρισε την πάγια θέση του συνδυασμού σχετικά με τις παραλιακές εκτάσεις.  Όπως, ως Δήμαρχος ο ίδιος τότε, έτσι και σήμερα, εξέφρασε την διαφωνία του για τον διαγωνισμό εκμίσθωσης που τρέχει,  πιστεύοντας ότι το Δημόσιο Συμφέρον δεν μπορεί να αφίσταται του συμφέροντος του Δήμου και των δημοτών  μας αλλά  πρέπει να αντιμετωπίζονται συνδυαστικά. Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας αλλά  με την παραπάνω  βασική προυπόθεση.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και θα πρέπει όλοι οι φορείς να εκφράσουν την άποψη τους και να λάβουν θέση, γιατί το δημόσιο συμφέρον άπτεται  και των τοπικών συμφερόντων.
Είμαστε σε αναμονή μετά από το αίτημα μας μαζί με τις δημοτικές παρατάξεις του κ. Λιακόπουλου και κ. Τσουπέη για σύγκληση δημοτικού συμβουλίου, να ενημερωθούμε στο συμβούλιο για τη θέση του Δημάρχου κ. Κουκουδήμου.
Το δεύτερο θέμα που τόνισε ο κ. Χιονίδης, ήταν η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης να εγκρίνει την σύνταξη μελετών προυπολογισμού  540.000€ για την διαμόρφωση κατοικιών και  χώρου  μετεγκατάστασης των Ρομά. Ένα εγκεκριμένο επιδοτούμενο έργο από την δική μας διοίκηση με ΦΕΚ, με έτοιμες μελέτες  και για το οποίο δεν απαιτούνται σε καμία περίπτωση μελέτες πόσο δε μάλλον εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι οποίες μάλιστα δεν προσδιορίζεται αν είναι απαραίτητες και γιατί,  τί αφορούν και πόσο κοστίζει η καθεμία.  Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση να έρχονται ποσά προς ψήφιση, και μάλιστα τόσο μεγάλα χωρίς να υπαρχει αιτιολογημένη και προσδιορισμένη κοστολόγηση και στόχευση.
Τέλος, ο επικεφαλής μας, Σάββας  Χιονίδης εξέφρασε την απορία του για τις «φήμες» και τα  πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τον ίδιο να έχει έρθει σε κάποια συμφωνία με τον κύριο Κουκοδήμο. Τόνισε με έμφαση ότι «ούτε τα βρήκαμε, ούτε θα τα βρούμε ποτέ. Για εμάς δεν υπάρχει «τα βρήκαμε», υπάρχει το συνεννοούμαστε ως δημοτικές παρατάξεις για το καλό του δήμου μας και θα τιμήσουμε την ψήφο των Δημοτών μας με τον θεσμικό ρόλο  που μας ανέθεσαν».
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ
Την άποψή του για το θέμα των δύο “φιλέτων” της Καλλιθέας δημοσιοποίησε σήμερα και το ΚΙΝΑΛ Πιερίας, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν τάσσεται υπέρ της εξαίρεσης τους από τον διαγωνισμό του ΕΤΑΔ και την χρήση τους από τους δημότες.


ΤΟΜΕΑΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στο Κίνημα Αλλαγής Πιερίας παρακολουθούμε με προσοχή το ζήτημα της εκποίησης παραλιακής έκτασης στην Καλλιθέα που πρόκειται να γίνει εντός του Μαΐου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).

Όπως είναι γνωστό, είναι η δεύτερη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο, αφού η πρώτη ναυάγησε μέσα σε ένα κλίμα αδιαφάνειας, καταγγελιών και αντιπαραθέσεων μεταξύ τοπικών παραγόντων.

Προφανώς η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ως εργαλείο στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκεται.Αυτό όμως πρέπει να  γίνεται με σχέδιο και πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Θεωρούμε αυτονόητο, ότι σε τέτοιου είδους ευαίσθητες περιπτώσεις, θα πρέπει απαραίτητα να διασφαλίζονται:

  • Πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες, δίκαιοι όροι και δεσμεύσεις που πρέπει να τηρούνται.
  • Βιωσιμότητα και αειφορεία, τόσο στο περιβαλλοντικό όσο και στο οικονομικό πλαίσιο.
  • Ανταποδοτικότητα και αναπτυξιακή προοπτική για την τοπική κοινωνία.
  • Η ελεύθερη πρόσβασης των δημοτών και των επισκεπτών στις ακτές.

Η παραλιακή ζώνη του Δήμου Κατερίνης και του Νομού μας συνολικά αποτελεί για τις τοπικές μας κοινωνίες πόρο πλουτοπαραγωγικό. Και είναι πάγια θέση μας ότι η αξιοποίηση του κάθε πόρου πρέπει να γίνεται με την συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.

Εκεί άλλωστε συντείνουν και οι προσπάθειες που έχουμε κάνει διαχρονικά ως παράταξη για την μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στα επίπεδα εκείνα της διοίκησης που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για ένα τέτοιο σχέδιο, δεν μπορεί παρά να είναι η διαφάνεια και η επαρκής παρουσίασή του, ώστε η κοινωνία να γνωρίζει και να κρίνει.

Η επιβολή “Άνωθεν”, τα τετελεσμένα και οι μεθοδεύσεις με στόχο να αγνοηθεί, ή να παρακαμφθεί η τοπική κοινωνία, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά.