Κάθε ώρα, κάθε μέρα, όλο το χρόνο

και σήμερα…μας ξεχάσαν όλοι, πλην ελαχίστων

 

 

 

Σε πάρα πολλές χώρες, δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την λογοκρισία, την καταπίεση, την παρενόχληση, φυλάκιση, ακόμη και τον θάνατο, απλά γιατί κάνουν την δουλειά τους. Παροτρύνω όλες τις κυβερνήσεις να εξαντλήσουν τις αρμοδιότητές τους, προκειμένου να υποστηρίξουν ελεύθερα, ανεξάρτητα και ποικιλόμορφα ΜΜΕ.

Αντόνιο Γκουτιέρεζ
ΓΓ ΟΗΕ
3 Μαίου 2021

 

 

 

Δήλωση του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριου Κάτση
και της
Αν. Τομεάρχη Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,
Αναστασίας Γκαρά,
για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Αθήνα, 03 Μαΐου 2021

Με νέες λίστες Πέτσα αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να… τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας. Αποδεικνύεται πως για κάποιους λίγους εξακολουθούν να υπάρχουν «λεφτόδεντρα» που μοιράζουν εκατομμύρια ευρώ με την έγκριση του «επιτελικού» κράτους.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο των ΜΜΕ και ποδηγέτησης της ενημέρωσης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σπατάλη δημόσιου χρήματος, πάρα τις καταδίκες και τη διεθνή κατακραυγή.

Η κρίση της αξιοπιστίας των ΜΜΕ φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις, με τη χώρα μας να κατρακυλά στην κατάταξη για την ελευθερία του Τύπου. Η μονομέρεια, το κλίμα προπαγάνδας, η αποσιώπηση και η διαστρέβλωση ειδήσεων, ο έλεγχος και οι απειλές, πλήττουν τους εργαζόμενους στα Μέσα, την κοινωνία και τη Δημοκρατία μας.

Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμελιώδη λίθο της δημοκρατίας και η προστασία της θα πρέπει να είναι αυτονόητη. Με θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας, κανόνες ισονομίας και δημόσια λογοδοσία.

 

 

Η ελευθερία του Τύπου καθορίζει την ποιότητα της Δημοκρατίας

Μήνυμα Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Μέρα Ελευθερίας του Τύπου:

Η ελευθερία του Τύπου καθορίζει την ποιότητα της δημοκρατίας. Σε καιρούς περιβαλλοντικών και οικονομικών κρίσεων, πανδημιών, γεωπολιτικών μεταβολών, τεχνολογικής αλλαγής και ανισοτήτων, η δημοσιογραφία έχει μια ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή. Καλείται να ανταπεξέλθει με περισσότερη τεκμηρίωση, έρευνα και αξιοπιστία απέναντι στον αυταρχισμό και τη φίμωση των ελευθεριών, αλλά και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα και τα fake news.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου θυμίζουμε ότι κοινό χρέος όλων μας και ιδιαίτερα των πολιτικών κομμάτων, είναι να σταθούμε δίπλα στους δημοσιογράφους,  να τους παρέχουμε την αναγκαία πληροφορία και τα μέσα για να κάνουν τη δουλειά χωρίς φόβο και δεσμεύσεις. Μόνο έτσι ανοίγουν δρόμοι ελευθερίας, κριτικής σκέψης και περισσότερης δημοκρατίας στην κοινωνία μας.

 

 

World Press Freedom Day
3 May

2021 Theme: Information as a Public Good

This year’s World Press Freedom Day theme “Information as a Public Good” serves as a call to affirm the importance of cherishing information as a public good, and exploring what can be done in the production, distribution and reception of content to strengthen journalism, and to advance transparency and empowerment while leaving no one behind. The theme is of urgent relevance to all countries across the world. It recognizes the changing communications system that is impacting on our health, our human rights, democracies and sustainable development.

To underline the importance of information within our online media environment, World Press Freedom Day 2021 will highlight three key topics:

  • Steps to ensure the economic viability of news media;
  • Mechanisms for ensuring transparency of Internet companies;
  • Enhanced Media and Information Literacy (MIL) capacities that enable people to recognize and value, as well as defend and demand, journalism as a vital part of information as a public good.

Download the concept note