Εργατική Πρωτομαγιά

σε Κατερίνη και Λιτόχωρο

φωτογραφίες και βίντεο

 

 

Ο σημερινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς έφερε όλα τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές ενώσεις της Πιερίας στην  Πλατεία Ελευθερίας, στην Κατερίνη, όπου συνυπήρξαν για λίγο, διαδήλωσαν κατά της κατάργησης του 8ωρου και των άλλων αλλαγών στα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και μετά τράβηξαν πάλι τους χωριστούς τους δρόμους. Στο Λιτόχωρο, τον εορτασμό τίμησαν η Ομάδα Γυναικών Λιτοχώρου και το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου.

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΕΡΙΑ

ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Με μαζικές, μαχητικές συγκεντρώσεις σε Κατερίνη και Λιτόχωρο, τίμησαν Σωματεία και φορείς την 1η Μάη,  μέρα σύμβολο των εργατικών αγώνων της εργατικής τάξης.

«Βρισκόμαστε σε θέση μάχης. Είναι στο χέρι μας ο νόμος-έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και βάζει τη συνδικαλιστική δράση στο γύψο, να μείνει στα χαρτιά», τόνισε η πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», από την απεργιακή συγκέντρωση της Κατερίνης, και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία και το λαό συνολικά να παλέψει μέσα από τα σωματεία και να γυρίσει την πλάτη στην καταπίεση, στη φτώχεια, στους πολέμους και τη δυστυχία.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιάννης Κηπόπουλος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι το συνταξιουχικό κίνημα θα είναι διαρκώς στο δρόμο του αγώνα, διεκδικώντας ζωή και δουλειά με δικαιώματα γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.

«Δε θα τους περάσει. Οι φοιτητές στο δρόμο μαζί με τους εργαζόμενους, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή. Για το μέλλον που μας αξίζει», δήλωσε από το βήμα της συγκέντρωσης η Μαρία Σβάρνα, μέλος της Επιτροπής Φοιτητών Πιερίας.

Αντίστοιχα η Ομάδα Γυναικών Λιτοχώρου (μέλος ΟΓΕ) κάλεσε τις γυναίκες εργάτριες, τις γυναίκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, να σπάσουν τις αλυσίδες του φόβου και να παλέψουνε μέσα από το οργανωμένο κίνημα για υγεία, για δουλειά με δικαιώματα για ισοτιμία.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Απαιτούμε να μας επιστραφούν όλα τα κλεμμένα. Η Πρωτομαγιά να γίνει εφαλτήριο αγώνων και διεκδικήσεων για το δίκιο όλων των λαών», δήλωσε ο Φώντας Ντιμπέλος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Λιτοχώρου.

Η μαχητική πορεία των σωματείων στην Κατερίνη έστειλε το μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν πως οι εργαζόμενοι θα επιτρέψουν να περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα. Με τα συνθήματά τους τα σωματεία κατέκλεισαν τους δρόμους της Κατερίνης, ενώ βρέθηκαν και έξω από το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών» και «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες.

Η πορεία κατέληξε στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου και κατέθεσαν στεφάνια το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», το Σωματείο Οικοδόμων Κατερίνης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Κατερίνης, το Τ.Σ Πιερίας της ΚΝΕ και η Τ.Ε Πιερίας του ΚΚΕ.

Αντίστοιχα στεφάνια κατατέθηκαν και στο Λιτόχωρο από την Ομάδα Γυναικών Λιτοχώρου και το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου.