Η επί της αρχής και επί των άρθρων

εισήγηση της Άννας Μάνη,

κεντρικής εισηγήτριας στο νομοσχέδιο του  Υπουργείου Δικαιοσύνης “Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα Οικογενειακού Δικαίου”

 

 

 

 

 

Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Κεντρική εισηγήτρια στο νομοσχέδιο του  Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου»

 

       Η Βουλευτής, ως κεντρική εισηγήτρια, επισήμανε στην αρχική της τοποθέτηση ότι το με το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίνεται λύση σε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που απασχολούσε επί δεκαετίες χιλιάδες γονείς και κυρίως αφορούσε τη ζωή χιλιάδων παιδιών.

      «​Και αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, γιατί σε ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα, η Κυβέρνηση πράττει το αυτονόητο, αυτό που ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».​

       Εισάγοντας ένα γενναίο και συνάμα δίκαιο νομοσχέδιο, το οποίο κινείται ισόρροπα μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων μητέρας και πατέρα, έχοντας στο επίκεντρό του το πραγματικό, το βέλτιστο συμφέρον των παιδιών.

       Ένα νομοσχέδιο για τα παιδιά, για ό,τι πολυτιμότερο έχουμε στη ζωή μας, δεν μπορεί, δεν πρέπει και πιστεύω ότι δεν θα έχει κομματικό πρόσημο. Για το λόγο αυτό καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υπερψηφίσουν το παρόν νομοσχέδιο. Για το καλό των παιδιών μας, για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας, τόνισε χαρακτηριστικά κλείνοντας την εισήγησή της η κυρία Μάνη.

 

 

 

 

Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:

Κεντρική εισηγήτρια στο νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο

Στόχος μας λιγότερες διενέξεις, λιγότερες συγκρούσεις, λιγότερα πληγωμένα παιδιά

 

         Η Βουλευτής, στην επί των άρθρων εισήγησή της, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δε δίστασε ποτέ να φέρει στην επιφάνεια ζητήματα που πολλά χρόνια έμπαιναν κάτω από το χαλί, που απασχολούσαν την κοινωνία και την καθημερινότητα αλλά ποτέ το δημόσιο διάλογο. Μία τέτοια πρωτοβουλία είναι και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου.

       Στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι άλλος, από το να καλλιεργήσει μια κουλτούρα συνεννόησης, ώστε οι γονείς να αντιληφθούν ότι αυτοί κατά βάση πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν για το καλό των παιδιών τους.

        Για το λόγο αυτό προβλέπει εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των διαφορών, αρχικά από τους ίδιους τους γονείς συναινετικά, δεύτερο βήμα σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία, μέσω της  προσφυγής σε εξειδικευμένο διαμεσολαβητή και τρίτο βήμα και έσχατη λύση αν δεν επιτευχθούν τα δύο πρώτα, η προσφυγή στο δικαστήριο.

       Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κυρία Μάνη κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν σ’ αυτό το μείζον κοινωνικό πρόβλημα. «Με στόχο το αδιαπραγμάτευτο κριτήριο για όλους μας, το καλύτερο αποτέλεσμα για το συμφέρον του παιδιού. Με στόχο όσο το δυνατόν λιγότερες ακρότητες, όσο το δυνατόν λιγότερες συγκρούσεις, όσο το δυνατόν λιγότερα πληγωμένα παιδιά».