102 χρόνια μετά την Γενοκτονία

η αναγνώριση αργεί

αλλά θα ‘ρθει

 

 

 

 

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα
για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

19/05/2021

«Οφειλόμενο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», επισημαίνει στο μήνυμά του για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα τιμήσει και φέτος την 19η Μαΐου, με τις καθιερωμένες εκδηλώσεις την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαΐου στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας και στο Μνημείο της Γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Σήμερα, ανήμερα της Ημέρας Τιμής της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο κ. Τζιτζικώστας συμμετέχει στις εκδηλώσεις των φορέων που εκπροσωπούν τον Ποντιακό Ελληνισμό και προέβη στο ακόλουθο μήνυμα:

«Συμπληρώσαμε σήμερα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αποτίουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων μιας ανείπωτης τραγωδίας, με μια υπόσχεση για το μέλλον: Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβεί ανάλογη θηριωδία. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μας διδάσκει ότι οφείλουμε πάντα να είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση του Ελληνισμού. Η μεγαλύτερη τιμή στα θύματα, αλλά και σε όσους βίωσαν την απάνθρωπη και μισαλλόδοξη συμπεριφορά και ταυτόχρονα το οφειλόμενο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας. Ήρθε η ώρα επιτέλους η Τουρκία να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της και να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία. Όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κάθε χρόνο. Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά καθήκοντος και ευθύνης. Μιας ευθύνης που βαραίνει όλους τους Έλληνες και με υπερηφάνεια την αναλαμβάνουμε».

 

 

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021

Η μεθοδευμένη εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί ημέρα θλιβερής μνήμης για όλο τον ελληνισμό. Οι συστηματικοί και οργανωμένοι διωγμοί, οι εξαντλητικές πορείες εξόντωσης και οι εγκλεισμοί σε τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, ζωντανεύουν μία από τις πιο απάνθρωπες και αποτρόπαιες σελίδες της Ιστορίας.

Λεηλασίες, βιαιότητες, βιασμοί και σφαγές σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, του άμαχου πληθυσμού και του ελληνικού στοιχείου εν γένει, αμαυρώνουν τη μνήμη και την καρδιά. Το ελληνικό κράτος αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού καθιέρωσε το 1994 την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης.

Καθήκον όλων συνιστά η απότιση φόρου τιμής στα θύματα της γενοκτονίας και η αναγνώριση της αξίας της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, ώστε να αποτραπούν παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον και να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια.

 

19η Μαΐου : Θλιβερή «επέτειος» μιας πανανθρώπινης τραγωδίας

 Φέτος τιμούμε τα 102 χρόνια ως «επέτειο» μιας από τις πιο μαύρες σελίδες της Ανθρωπότητας, της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η 19ηΜαϊου, ως ημέρα μνήμης κι απόδοσης τιμής, προκαλεί σε όλο τον Ελληνισμό αδιακρίτως, αισθήματα πόνου και οδύνης.

 Δεν ξεχνάμε τις αδικοχαμένες 353.000 ψυχές που υπήρξαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας και εθνικισμού.

 Δεν λησμονούμε ένα από τα περισσότερο φρικτά και προμελετημένα εγκλήματα που έφερε σε πέρας η κυβέρνηση των Νεότουρκων με πρακτικές απάνθρωπες που ακόμη και σήμερα δεν χωρά ανθρώπινος νους…

Διωγμοί, βασανιστήρια, σφαγές, δολοφονίες…

Εκατοντάδες χιλιάδες οι νεκροί… Αίμα και ξεριζωμός…

Προσφυγιά για τους εναπομείναντες.

Χρέος όλων μας και φόρος τιμής είναι η άσβεστη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Υποχρέωσή μας ο έμπρακτος αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας. Ένας αγώνας για την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας.

 Όραμά μας η δημιουργία ενός κόσμου ειρηνικού και αλληλέγγυου για όλους τους ανθρώπους αυτού του πλανήτη.

Ευθύνη μας να αποτρέψουμε παρόμοια εγκλήματα στο μέλλον και να συνδράμουμε στην διασφάλισητης αρμονικής συνύπαρξης και δημιουργικής συνεργασίας όλων των λαών με πλήρη σεβασμό των κανόνων Διεθνούς Δικαίου.

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Βουλευτής Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)

 

 

Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα θλίψης και μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ημέρα μνήμης και περισυλλογής για τον απανταχού Ελληνισμό και για την ανθρωπότητα αλλά και επέτειος στοχασμού πάνω στα ιστορικά διδάγματα.

 Όσα χρόνια και αν περάσουν δε σβήνει από τη μνήμη μας η «μαύρη» αυτή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Η Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία έχει διαπιστωμένα πάνω από 353.000 θύματα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ου αιώνα και δεν μπορεί να λησμονείται. Πρέπει να αφυπνίζει την παγκόσμια συνείδηση και να οδηγεί σ’ ένα κόσμο καλύτερο, ειρηνικό και δίκαιο με πανανθρώπινες αξίες.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός, όλα αυτά τα χρόνια, παρά την προσφυγιά του, κατάφερε και έμεινε ενωμένος, ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και με αξιοπρέπεια, εργατικότητα και δύναμη ψυχής, διατήρησε άσβεστη την παράδοση, τη γλώσσα και την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά.

Μετά από δέκα περίπου δεκαετίες, που κύλησαν από τον ξεριζωμό των προγόνων μας Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες,  οφείλουμε να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και τον πρέποντα σεβασμό  στους μάρτυρες  του Ποντιακού Ελληνισμού.

Παράλληλα, έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τα μηνύματα της αναγέννησης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας, που πηγάζουν από τη «διαδρομή επιβίωσης» των Ελλήνων του Πόντου διότι σύμφωνα και με το γνωστό στίχο Δημοτικού  του Πόντου «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».

 

«Πανό Μνήμης» για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Δημαρχείο Κατερίνης
Κώστας Κουκοδήμος:
«[…] διαρκής αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου»

Γιγαντιαίων διαστάσεων πανό, παρουσία του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου, αναρτήθηκε από τον Δήμο Κατερίνης, στην πρόσοψη του Δημαρχείου, στη μνήμη των 353000 Ποντίων αδελφών μας – τραγικών θυμάτων της τουρκικής βαρβαρότητας και θηριωδίας. Ειδικότερα, «19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου – ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» είναι το μήνυμα που αναγράφεται στο πανό Μνήμης & Τιμής.

Παράλληλα,  ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος αναφερόμενος στην ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντουτονίζει:

«Ο Δήμος Κατερίνης εκπληρώνοντας στοιχειώδες χρέος απέναντι στην ιστορία μας, τιμά τη Μνήμη των 353000 τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Οι αλησμόνητες πατρίδες μας υπέστησαν τις τουρκικές φρικαλεότητες και βίωσαν τον ξεριζωμό και τον αφανισμό κάθε ελληνοχριστιανικού στοιχείου.

Οι αδελφοί μας, ακολούθησαν με οδύνη τον δρόμο της προσφυγιάς. Μεταλαμπάδευσαν όμως στις νεότερες γενιές την άσβεστη φλόγα για τον Πόντο, για τις ιερές παραδόσεις και τον πολιτισμό. Παράλληλα, προσέδωσαν και στον τόπο μας νέα δυναμική στην οικονομία, τις επιστήμες, την πνευματική και κοινωνική ζωή  της Κατερίνης.

Σήμερα, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνει το δρόμο του καθήκοντος και του αδιάλειπτου αγώνα, προκειμένου να ενισχύσουμε την ιστορική μνήμη και να αποτρέψουμε στο μέλλον, εγκλήματα που θέτουν σε κίνδυνο, την ίδια την πορεία της ανθρωπότητας.

Ο αγώνας αυτός, θέτει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη για τη διεθνή αναγνώριση της ιστορικής πραγματικότητας, που συνιστά η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Έως ότου ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης, οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε με απόλυτο σεβασμό, προσήλωση και με κάθε τρόπο, σε αυτό τον μεγάλο εθνικό στόχο».

 


353.000 ψυχές Ελλήνων του Πόντου ζητούν δικαίωση. Υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και κρατάμε ζωντανή την ιστορία μας!

Δημοτική Παράταξη
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ


 

Μήνυμα Δ.Ε.Ε.Π. ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Πιερίας για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Κατερίνη, 17 Μάιου 2021

 Εκατόν δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.  Στην επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, αλλά απευθύνουμε προσκλητήριο αγώνα απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, της βαρβαρότητας και της κτηνωδίας. Αποτίουμε φόρο τιμής στους 353.000 και πλέον Ελληνοποντίους που εξοντώθηκαν από το Κεμαλικό καθεστώς.

Εκατόν δυο χρόνια μετά, η μνήμη παραμένει ζωντανή, όπως και ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι Πόντιοι συνέχισαν να ζουν στα βόρεια της Μικράς Ασίας, τον Πόντο. Αν και αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό, το φρόνημα και η ελληνική τους συνείδηση παρέμειναν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων, ακόμη και μετά την Άλωση της Τραπεζούνας το 1461 από τους Οθωμανούς. Ως εκλεκτό τμήμα του ελληνισμού, κυριάρχησαν οικονομικά και πνευματικά στην περιοχή, αν και αριθμητικά ήταν μειονότητα. Ως επακόλουθο επήλθε μία δημογραφική “έκρηξη”, εφόσον ο αριθμός τους υπολογίζεται ότι από 265.000 μετά τα μέσα του 17ου αιώνα, ξεπέρασε τις 700.000 στις αρχές του 20ου. Διέθεταν σχολεία, μεταξύ των οποίων το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, εφημερίδες, περιοδικά, θέατρα και λέσχες

Κι όμως, χρειάστηκαν λίγα μόνο χρόνια ώστε να γίνει εφικτό αυτό που οι Οθωμανοί δεν είχαν κατορθώσει  επί αιώνες. Να σβήσουν το ελληνικό στοιχείο. Με πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακόμη πιο στυγνή μεθοδικότητα και σχεδιασμό, οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να αφανίσουν τον ποντιακό ελληνισμό από την περιοχή.

Το κλίμα τρομοκρατίας, τα εργατικά τάγματα, οι εξορίες, οι πυρπολήσεις χωριών, οι δολοφονίες, οι βιασμοί κατά του ελληνικού στοιχείου του Πόντου, οδήγησαν γρήγορα στα περιβόητα «έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας» που αφάνισαν στις κρεμάλες της Αμάσειας, όλη την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού, σημαίνοντας την αρχή του τέλους για την εκρίζωση χιλιάδων γηγενών Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες.

Μπορεί αριθμητικά οι Νεότουρκοι να κατάφεραν την εξόντωση του ελληνικού στοιχείου , απέτυχαν παταγωδώς ωστόσο να “σβήσουν” την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, που σήμερα 19 Μαΐου παραμένει πιο ζωντανή και επίκαιρη από ποτέ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την Ιστορία τους και η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων. Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν, όπου και αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Ας μην λησμονούμε πως εκείνη την φοβερή ημέρα ο Ελληνισμός του Πόντου με πόνο βαθύ άφηνε πίσω του την ιστορία αιώνων. Άφηνε πίσω του ότι αγάπησε, κυνηγημένος να σωθεί, διότι δεν θέλησε να προδώσει την πίστη του, τον Ελληνισμό του.

Η Γενοκτονία των Ποντίων φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η σωστή ανάγνωση της ιστορίας και η απόδοση τιμής και αναγνώρισης στα θύματα των γενοκτονιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε μπροστά στην προσπάθειά μας να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα αυτό.

Για τη ΔΕΕΠ Πιερίας

    Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ

Χαράλαμπος Μπρουσκέλης                                                                   Ο Γραμματέας

                                                                                                                      Νικόλαος Ντούλας

 

 

Η 19 Μαΐου είναι μια πολύ σπουδαία ημέρα για τον Ελληνισμό συνολικά, όχι μόνο για τον ποντιακό Ελληνισμό. Είναι μια ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Είναι ημέρα τιμής στην ηρωική αντίσταση των ανταρτών του Πόντου που με σκληρό αγώνα ενάντια στον Κεμαλικό εθνικισμό μπόρεσαν να σώσουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες από την σφαγή.
Είναι καθήκον μας να τιμούμε τα θύματα, αλλά κυρίως είναι καθήκον μας να μετατρέπουμε τη μνήμη και τη γνώση της Ιστορίας σε προωθητική δύναμη για το μέλλον.
Για τη διατήρηση της μνήμης να δημιουργηθούν δύο μουσεία του Ποντιακού Ελληνισμού, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα. Επίσης να αναδειχθεί ο χώρος των Απολυμαντηρίων, στην Αρετσού της Καλαμαριάς, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 20.000 Πόντιοι πρόσφυγες και να στηθεί ένα μνημείο.
Να στηριχθεί η Έδρα Ποντιακών Σπουδών που λειτουργεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το συλλογικό αίτημα των προσφυγικών οργανώσεων (ποντιακών και μικρασιατικών) για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων (Ελλήνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, Αρμενίων και Ασσυρίων) σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ποτέ πια γενοκτονίες.
ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ν.Ε Πιερίας

 

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε ομόφωνα την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης των 353.000 αθώων θυμάτων και μισού εκατομμυρίου Ελλήνων που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες από τους Νεότουρκους σε μιά θηριώδη μανία εθνοκάθαρσης από το 1916 έως το 1923.

Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα απόδοσης τιμής στο πιο ζωντανό κύτταρο της οικουμενικότητας του Ελληνισμού το οποίο προσπάθησαν να αφανίσουν οι Κεμαλικοί με εκτοπισμούς και σφαγές.

Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα απόδοσης σεβασμού στα θύματα και στα πάθη όσων ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους με μόνο τους αμάρτημα την εθνικότητά και τη θρησκεία τους.

Η 19η Μαΐου είναι υπενθύμιση του χρέους που έχουμε να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια,

του χρέους που έχουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον εθνικισμό και ρατσισμό καθώς και για διαρκή απαίτηση για παγκόσμια ειρήνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο την αποτροπή παρόμοιων εγκληματικών πράξεων,

του χρέους που έχουμε να διεκδικήσουμε την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

 

Για την Νομαρχιακή Επιτροπή

Κωνσταντίνος Κιτιξής
Γραμματέας ΝΕ
Κινήματος Αλλαγής Πιερίας

 

 Μήνυμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων

102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

102 χρόνια θρήνου και δακρύων. 102 χρόνια από τότε που ο ποντιακός Ελληνισμός ξεριζώθηκε από τη γη του, αφήνοντας πίσω του πατρογονικές εστίες, σπίτια, εκκλησίες, τάφους προγόνων.

 Άφησε πίσω του ιστορία αιώνων.

Άφησε πίσω του τη γη του, τις μνήμες του, ο,τι αγάπησε, κυνηγημένος για να σωθεί.

 Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από την τουρκική θηριωδία, έφυγαν και πήραν μόνο τις ψυχές τους! Όμως δεν τα κατάφεραν όλοι.

353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση. Χρέος μας, να μην επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να ξεχάσει, γιατί κανείς δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα να αγνοήσει τις φωνές των νεκρών μας.

Σπύρος Κουλκουδίνας
Φαρμακοποιός MSc -Πολιτευτής Ν.Δ.