Μάνη: άρτιο και επιστημονικά δομημένο

Σκούφα: να αποσυρθεί

για το ν/σ που απέρριψε όλη η αντιπολίτευση και δύο βουλευτές της ΝΔ

 

 

 

Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
Υπερψηφίστηκε το σημαντικό νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο, με κεντρική εισηγήτρια την κυρία Μάνη

      «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας καλώ να υπερψηφίσετε τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όχι μόνο ως Εισηγήτρια της πλειοψηφίας, αλλά κυρίως ως μητέρα, που έχω μεγαλώσει δύο παιδιά και πιστεύω ακράδαντα ότι ένα παιδί μεγαλώνει πιο σωστά, πιο ισορροπημένα, όταν έχει στη ζωή του την παρουσία, τη φροντίδα και την αγάπη και των δύο γονέων του.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι το παρόν και το μέλλον μας, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε οι γονείς, η κοινωνία, η πατρίδα μας. Το επαναλαμβάνω. Και κλείνω με αυτό που είπε ο νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης :  «Μετρημένο τόπο έχουν οι σοφοί και στα παιδιά δοσμένος είναι ο ίδιος αλλ’ Απέραντος!»

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την τοποθέτησή της η κυρία Μάνη, ως κεντρική εισηγήτρια, στο νομοσχέδιο τομή του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δίνει λύση σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα.

Η Βουλευτής τόνισε ότι ένα νομοσχέδιο όσο άρτιο και επιστημονικά δομημένο και αν είναι, δεν μπορεί να διαμορφώσει εκ των προτέρων το πως θα διαχειριστούν το χωρισμό τους οι γονείς.

Αυτό που κάνει το παρόν σχέδιο νόμου είναι να καλλιεργεί μία κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης μεταξύ των χωρισμένων γονέων, ώστε να αποφεύγονται οι έντονες συγκρούσεις και οι ανηλεείς διαμάχες, στις οποίες πολλές φορές θύματα είναι τα ίδια τα παιδιά.

 

 

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Μπ. Σκούφα :
«Ο νόμος της κυβέρνησης για το οικογενειακό δίκαιο απορυθμίζει την ισορροπία στις σχέσεις γονέων και τέκνων και δεν εξασφαλίζει την ψυχική υγεία και ασφάλεια των παιδιών».

Μία νομοθετική πρωτοβουλία που έχει ξεσηκώσει θύελλες!

Να αποσύρει το νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο κάλεσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα στην ομιλία της για την ψήφιση του σχεδίου νόμου «Μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου» την Πέμπτη 20/5.

Όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να κληθούν όλοι οι φορείς, οι γυναικείες οργανώσεις, όλα τα κόμματα, προκειμένου με βαθιά και ευρεία κοινωνική συναίνεση να βρεθεί λύση στο θέμα της επιμέλειας των παιδιών διαζευγμένων γονέων. Η βουλεύτρια Πιερίας, τόνισε χαρακτηριστικά πως κανείς δεν αμφισβητεί ότι υφίσταται κοινωνικό ζήτημα, ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις πρώην οικογενειών και νυν διαζευγμένων γονέων οι οποίοι δεν συναντούν, δεν επικοινωνούν με τα παιδιά τους όσο συχνά το επιθυμούν κι όσο συχνά απαιτείται, όμως ο ρόλος των νομοσχεδίων είναι να επιλύουν προβλήματα και όχι να δημιουργούν περισσότερα όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Χωρίς στοιχεία για το μέγεθος του κοινωνικού ζητήματος

Βασική έλλειψη του νομοσχεδίου, είναι, όπως επεσήμανε η κα Σκούφα, η απουσία συγκεκριμένων ποσοστιαίων στοιχείων, έτσι ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα ως προς το μέγεθος του προβλήματος στην κοινωνία. «Επικαλεστήκατε αρχικώς και είπατε ότι το νομοσχέδιο θα λύσει το 90% της προβληματικής επικοινωνιακής σχέσης και γονεϊκής μέριμνας. Ποιο 90% τη στιγμή που ευτυχώς τα σύγχρονα νεοελληνικά ζευγάρια σε ποσοστό 86% χωρίζουν συναινετικά; Δηλαδή οι δύο γονείς έρχονται σε πλήρη και λεπτομερειακή τις περισσότερες φορές συμφωνία σε θέματα που αφορούν την καθημερινή επιμέλεια και τη φροντίδα του τέκνου τους. Αυτό είναι θετικότατο γεγονός. Άρα ισχυρίζεστε ότι το νομοθέτημα επιλύει τα προβλήματα που προκύπτουν στο 14%, στα λεγόμενα κατ’ αντιδικία διαζύγια» υπογράμμισε η βουλεύτρια απευθυνόμενη στον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Νομοσχέδιο με προβληματικά σημεία και σημαντικές ελλείψεις

Όπως επεσήμανε η κ. Σκούφα, σύμφωνα και με εκτιμήσεις καθηγητών Δικαίου, το πρόβλημα της επιμέλειας τέκνων διαζευγμένων γονέων, δεν έχει να κάνει τόσο με το ισχύονμέχρι πρότινος νομοθετικό πλαίσιο. Το οποίο βέβαια ψηφίστηκε το 1983, για την εποχή του όμως, και όσον αφορά και πολλά άρθρα του ακόμη και σήμερα, είναι πρωτοποριακό και εγκαθιδρύει πράγματι την επιμέλεια του τέκνου με βάση το συμφέρον του ίδιου του παιδιού.

Το πρόβλημα προκύπτει κυρίως κατά την εφαρμογή του μέχρι πρότινος ισχύοντος οικογενειακού δικαίου. Άρα οι παρεμβάσεις θα έπρεπε να αφορούν την ίδια τη νομολογία, και όχι τους κώδικες οικογενειακού δικαίου.

Επιπλέον το νομοσχέδιο, νόμος πια, της Κυβέρνησης, δεν αντιμετωπίζει επ’ ουδενί, την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου υποστηρικτικού, συμβουλευτικού δικτύου κοινωνικών και ειδικών επιστημόνων και υπηρεσιών, οι οποίες είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιες για τη διερεύνηση πλήθους σημαντικών παραγόντων που αφορούν την πρώην οικογένεια και τον τρόπο διαβίωσης των γονέων, τον τρόπο διαβίωσης των παιδιών. Διερευνούν δηλαδή πλήθος ψυχοκοινωνικοοικονομικών συνθηκών και προβλημάτων που προκύπτουν μετά από ένα διαζύγιο. Αυτές οι υπηρεσίες και επιτροπέςπρέπει να συνδράμουν σε κάθε περίπτωση την κρίση του δικαστή.

Επιτακτική ανάγκη να ιδρυθούν Οικογενειακά Δικαστήρια

«Μιλούμε για την επιτακτική ανάγκη επιτέλους στην Ελλάδα του 2021 να ιδρυθούν οικογενειακά δικαστήρια. Δεν επιτρέπεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης να νίπτει τα χείρας του και να λέει ότι τα οικογενειακά δικαστήρια στην Ελλάδα του 2021 δεν μπορούν να ιδρυθούν. Δεν μας έχετε πείσει για τους λόγους που δεν μπορούν να ιδρυθούν. Ίσα-ίσα πιστεύουμε ότι είναι μία ικανή και αποτελεσματική πρόταση για την αντιμετώπιση του θέματος της επιμέλειας παιδιών διαζευγμένων γονέων» επεσήμανε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας.

Οριζόντια νομοθέτηση αντίθετα στα δικαιώματα του παιδιού

Πρόκειται για ένα προβληματικό νομοσχέδιο που νομοθετεί οριζόντια, και στην πράξη αντιβαίνει ακόμη και στην επιταγή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, η οποία υπαγορεύει ότι το συμφέρον του παιδιού πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση.

«Δεν μπορείτε να λέτε ότι γενικά και σε όλες τις περιπτώσεις το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου είναι να έχει επαφή και με τους δύο γονείς . Σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είναι κατάλληλοι και οι δυο γονείς, για να έχουν συνεχή επαφή και καθημερινή επικοινωνία με το τέκνο. Πότε συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση του κακοποιητικού γονέα, συμβαίνει δηλαδή στην περίπτωση που ο (συνηθέστερα) ή η σύζυγος απλώνει χέρι, προπηλακίζει, υποβιβάζει την προσωπικότητα του έτερου γονέα και καθιστά το παιδί θεατή ατελείωτων σκηνών ενδοοικογενειακής βίας. Καθίστασθε ηθικά υπεύθυνος για το γεγονός ότι εκθέτετε τα θύματα, το παιδί και το ένα μέλος της γονεϊκής σχέσης, εξαναγκάζετε τα θύματα να είναι σε καθημερινή επικοινωνία και σε καθημερινή σχέση με τον κακοποιητή θύτη για τουλάχιστον 5 χρόνια και μέχρι να εκδοθεί η οριστική δικαστική απόφαση» τόνισε η κα Σκούφα.