Μηνιαία οικονομική στήριξη

για τους χωρίς τραπεζάκια έξω

ζήτησαν από την κυβέρνηση Σκούφα, Νοτοπούλου και 44 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

 


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία)
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ε. Σκούφα :
Κραυγή αγωνίας από το 20% των Επιχειρήσεων Εστίασης
που είναι κλειστές και δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους!

 

Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις της Εστίασης που δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ασφυκτιούν και αργοπεθαίνουν, επειδή παραμένουν κλειστές, ενώ έως ένα βαθμό η εμπορική ζωή έχει επιστρέψει. Το φλέγον ζήτημα της στήριξης των χιλιάδων αυτών επιχειρήσεων και κατ΄ επέκταση των εργαζομένων σε αυτές, αναδεικνύει με ερώτησή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφουν η τομεάρχης τουρισμού Κατερίνα Νοτοπούλου κι ακόμη 44 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, από τα πανελλαδικώς 100.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το 20% στερείται εξωτερικών, ανοικτών, υπαιθρίων χώρων. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνον εστιατόρια, αλλά και πλείστα καφέ, στα οποία εργαζόταν πολλαπλάσιος αριθμός, νέων στην πλειοψηφία τους συμπολιτών μας. Μόνο στην Πιερία, παραμένουν κλειστές πλέον των 300 επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ολοκληρωτική καταστροφή για τα κλειστά καταστήματα

Ενώ η εστίαση «αναζητά τον βηματισμό» της μετά τη μερική άρση των περιορισμών για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ήδη πτώση του τζίρου όλων αδιακρίτως των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης κατά 59,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το (σχετικά, συγκριτικά υγιές) πρώτο τρίμηνο 2020.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι η ολοκληρωτική καταστροφή φέτος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παραμένουν σφραγισμένα, επειδή στερούνται εξωτερικών χώρων για τη νόμιμη λειτουργία τους,

Έκτακτη και μηνιαία οικονομική στήριξη

Όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, πρέπει να υπάρξει πρόνοια έκτακτης ή τακτικής, μηνιαίας οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παραμένουν σφραγισμένα εκ του νόμου και θα παραμείνουν -ως φαίνεται- κλειστά καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, όπου όπως αναμενόταν, θα επανακινούσε η λειτουργία τους.

Στην ερώτηση ζητείται ενημέρωση από τους συναρμόδιους υπουργούς για το εάν πραγματικά γνωρίζουν την πνιγηρή κατάσταση των περίπου 30.000 επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και με βάση αυτά τα δεδομένα ερωτώνται ποιες είναι οι προθέσεις τους ως προς την στήριξή τους με αποτελεσματικά οικονομικά μέτρα.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: «ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ»

Με την υπ’ Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 27683/29.04.2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’1814), μετά από πολύμηνο, ψυχολογικά – οικονομικά εξαντλητικό και ατελέσφορο -όπως δυστυχώς αποδείχθηκε από τους 12.000 νεκρούς- «κλείσιμο» της εμπορικής ζωής (λοκ-ντάουν) στη χώρα μας, ήδη από τις πρώτες ημέρες του μηνός Μαΐου, «άνοιξε» και πάλι η εστίαση.

Μία εκ των προϋποθέσεων της επαναλειτουργίας της (σελ. 32 κ.επ. της άνω ΚΥΑ) είναι η παροχή των υπηρεσιών εστίασης στον εξωτερικό μόνον χώρο του εκάστοτε καταστήματος. Εύλογο και θεμιτό. Βοηθά πλέον και το κλίμα της πατρίδας μας. Τι γίνεται όμως με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που στερούνται εξωτερικού χώρου; Αυτά, με ερμηνεία εκ του αντιστρόφου, αποκλείονται από την επαναλειτουργία και παραμένουν σφραγισμένα.

Εκτιμάται ότι από τα πανελλαδικώς 100.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 30.000 εξ αυτών στερούνται εξωτερικών, ανοικτών, υπαιθρίων χώρων! Γίνεται μνεία, ότι σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μόνον εστιατόρια αλλά και πλείστα καφέ, στα οποία εργαζόταν πολλαπλάσιος αριθμός, νέων στην πλειοψηφία τους συμπολιτών μας. Μόνο στην πατρίδα μου την Πιερία, παραμένουν κλειστές πλέον των 300 επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επειδή η εστίαση «αναζητά τον βηματισμό» της μετά τη μερική άρση των περιορισμών και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Επειδή τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ήδη πτώση του τζίρου όλων αδιακρίτως (οριζοντίως) των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης κατά 59,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2021, σε σχέση με το (σχετικά, συγκριτικά υγιές) πρώτο τρίμηνο 2020.

Επειδή η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική φέτος για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παραμένουν σφραγισμένα επειδή στερούνται εξωτερικού χώρου για τη νόμιμη λειτουργία τους,

Επειδή πρέπει να υπάρξει πρόνοια έκτακτης και τακτικής, μηνιαίας οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που παραμένουν σφραγισμένα εκ του νόμου και θα παραμείνουν -ως φαίνεται- κλειστά καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο, όπου κάπως θα αναβίωσε η εργασία τους.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

1. Τελείτε εν γνώση της παραπάνω πραγματικής, πνιγηρής κατάστασης για περίπου 30.000 επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος;
2. Σκοπεύει η Κυβέρνησή σας, σκοπεύετε ως συναρμόδιοι υπουργοί να λάβετε κάποιο μέτρο οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων αυτών;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Νοτοπούλου Αικατερίνη

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσης – Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη ( Νίνα )
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδωνας
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)
Ξανθός Ανδρέας
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πέρκα Θεοπίστη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος