Επιβάλλεται ως μια πράξη ανθρωπισμού

και κοινωνικής ευσυνειδησίας

ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας για τον εμβολιασμό (μας)

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του Ιατρικού  Συλλόγου Πιερίας

 

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙ COVID 19

 

Τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και συνιστούν μια από τις αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις στην προστασία της δημόσιας υγείας παγκοσμίως. Επομένως αποτελούν  αναπόσπαστο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών υγείας και αδιαμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα. Η επίτευξη της τεχνολογικής εξέλιξης και η απόκτηση της επιστημονικής γνώσης τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην παρασκευή  ασφαλών εμβολίων. Εμβόλια τα οποία μέσα από εκτεταμένες διαδικασίες ελέγχου ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας  παρέχονται στο κοινωνικό σύνολο και συγκεκριμένα στην πατρίδα μας.

 Οι θάνατοι που αποτρέπονται παγκοσμίως από την υλοποίηση των  εμβολιαστικών προγραμμάτων ανέρχονται στα 2-3 εκατομμύρια ετησίως. Επομένως,  είναι σημαντικό να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Ο εμβολιασμός προστατεύει τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και τους γύρω τους που είναι ευάλωτοι στις ασθένειες, μειώνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών μεταξύ ατόμων της κοινότητας. Όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει αποκτήσει ανοσία σε μια λοιμώδη νόσο, όπως η νόσος COVID 19, τότε είναι απίθανο να εξαπλωθεί η νόσος από άτομο σε άτομο. Αυτό είναι γνωστό ως συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης.

Τα οφέλη που απορρέουν από τον εμβολιασμό έναντι της συγκεκριμένης νόσου δεν αφορούν μόνο τον πληθυσμό που εμβολιάζεται, αλλά με τη δημιουργία  της συλλογικής ανοσίας τα οφέλη επεκτείνονται στο σύνολο του πληθυσμού, καθώς περιορίζεται η μετάδοση της νόσου και προστατεύονται ακόμα και άτομα που δεν έχουν ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Η νόσηση με COVID 19  προκαλεί συμπτώματα τα οποία εμμένουν για μακρό χρονικό διάστημα. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ακόμα και στους νέους και στα παιδιά και η επίπτωση και η διάρκεια  ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί. Σαφέστατα λοιπόν είναι προτιμητέα η απόκτηση ανοσίας από τον εμβολιασμό παρά από την έκθεση στη νόσο.

Τόσο στα εμβόλια που αφορούν την COVID 19 όσο και στο σύνολο των εμβολίων έχουν  ανακύψει ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους και δημιουργούν διστακτικότητα στον πληθυσμό ως προς την ωφελιμότητα των εμβολίων. Η επιστημονική τεκμηρίωση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων έναντι της COVID 19 έχει τεκμηριωθεί από το σύνολο των μελετών που έχουν δημοσιευτεί. Η εμβολιαστική κάλυψη  σημαντικού μέρους του πληθυσμού έχει συμβάλλει στη σχετική απελευθέρωση των δραστηριοτήτων της κοινωνίας το τελευταίο διάστημα.

Εντούτοις το τέταρτο κύμα της πανδημίας της νόσου COVID 19 βρίσκεται σε εξέλιξη ως συνέπεια της αυξημένης μεταδοτικότητας του ιού λόγω των μεταλλάξεων σε συνδυασμό με τη γενικευμένη και αναμενόμενη χαλαρότητα. Σαφέστατα το πρόβλημα θα ήταν πιο περιορισμένο σε περίπτωση επίτευξης μεγαλύτερου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μας.

Η  αξία και τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι της COVID 19 είναι αδιαμφισβήτητα και αδιαπραγμάτευτα.

Ο εμβολιασμός όλων μας επιβάλλεται ως μια πράξη ανθρωπισμού και κοινωνικής ευσυνειδησίας καθώς η άρνηση εμβολιασμού προτάσσοντας  επιχειρήματα ατομικών δικαιωμάτων και ανυπόστατων ιδεοληψιών μη στηριζόμενων σε επιστημονικά δεδομένα θέτει σε κίνδυνο τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΤΣΑΝΙΚΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ                                       ΜΠΟΣΤΑΝΙΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ