Για να υπηρετήσουν συμφέροντα,

όχι την ενημέρωση

απάντηση Κιάφα σε δημοσίευμα για την αργία δύο δημοτικών συμβούλων

 

 

 

                                                                       Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

 

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε στον ηλεκτρονικό τύπο της Πιερίας  άρθρο που αφορούσε την αργία δύο εν ενεργεία δημοτικών συμβούλων του δήμου Δίου Ολύμπου. Διαβάζοντας κανείς το άρθρο όντας άσχετος με την υπόθεση, διαμορφώνει άποψη που στηρίζεται σε ελλιπή δεδομένα σπιλώνει όμως την υπόληψη των συμβούλων.

Η δημοσιογραφική δεοντολογία απαιτεί ολόπλευρη και αντικειμενική κάλυψη του ζητήματος που στη συγκεκριμένη περίπτωση απουσιάζει παντελώς.

Ο συντάκτης του άρθρου σπεύδει να ενημερώσει τους πολίτες ότι οι δύο εν ενεργεία σύμβουλοι παραπέμπονται για κακουργηματική πράξη χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο κατηγορητήριο γιατί στόχος ήταν να δημιουργήσει εντυπώσεις ορμώμενος από εμπάθεια και σε καμιά περίπτωση από δίψα για ενημέρωση.

Αφού ο δημοσιογράφος δεν έκανε τη δουλειά του θα την κάνουμε εμείς.

Πρώτον, και αυτό του διέφυγε σκοπίμως γιατί στο κατηγορητήριο αναφέρεται ρητά ότι κατηγορούμενοι είναι όλοι όσοι αποτελούσαν το τότε ΔΣ της επιχείρησης, δηλαδή άτομα που ανήκαν στη συμπολίτευση αλλά και την αντιπολίτευση. Μεταξύ αυτών και ο τελευταίος δήμαρχος του Λιτοχώρου που είχε μεγάλη πείρα αφού είχε διατελέσει και πρόεδρος της επιχείρησης επί της  δημαρχιακής θητείας του.

Αυτοί, λοιπόν, οι άνθρωποι κατηγορούνται ότι προχώρησαν στην αγορά ερπυστριοφόρου εκσκαφέα έναντι 177.000€+ Φ.Π.Α ενώ θα μπορούσαν να το αγοράσουν με λιγότερα χρήματα αν γινόταν μέσω διαγωνισμού.( Την ίδια περίοδο ο δήμος αγόρασε αντίστοιχο μηχάνημα με διαγωνισμό με 150.000€ +ΦΠΑ)

Σαφέστατα πρόκειται για λανθασμένη απόφαση από την οποία προκύπτει μια διαφορά στην αγορά του μηχανήματος που όμως δεν έγινε με δόλο καθώς ποιος πιστεύει ότι 10 άνθρωποι προερχόμενοι από διαφορετικές παρατάξεις και απλοί πολίτες θα συνωμοτούσαν εκθέτοντας τον εαυτό τους και την υπόληψη τους για 50.000€ συνολικά.

Ας μάθει ο κόσμος, επίσης, αφού αυτός ήταν ο σκοπός του άρθρου ότι η άλλη κατηγορία που τους βαραίνει αφορά τη μισθοδοσία του ενός από τους 2 διευθυντές. Η ΔΕΑΔΟ προέκυψε από τη συγχώνευση των ομοειδών επιχειρήσεων που διέθετε τόσο ο παλιός δήμος Λιτοχώρου όσο και ο πρώην δήμος Δίου. Η διοίκηση Παπαθανασίου- Φαρμάκη, όπως την αποκαλεί το άρθρο, διατήρησε και τους δύο διευθυντές στη νέα επιχείρηση.

Κατηγορείται το τότε ΔΣ ότι κακώς συνέχισε να πληρώνει τον ένα διευθυντή καθώς υπήρχε πρόβλημα στη σύμβαση του η οποία όμως θεωρήθηκε άκυρη στην έναρξη της δηλαδή όταν υπεγράφη επί δημαρχίας Τσιφοδήμου – Γερολιόλιου.

 Το ΔΣ του 2011 ουσιαστικά κατηγορείται γιατί δεν έλεγξε ξανά τη σύμβαση ( δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει αφού η μέχρι τότε συνεργασία με τον εν λόγω διευθυντή ήταν άψογη). Ας σημειωθεί εδώ ότι ο διευθυντής έχει ήδη δικαιωθεί δικαστικά στο σημείο που αφορά τη σύμβαση.

Οι όροι “εγκληματική πράξη” προκαλούν αλγεινή εντύπωση αλλά καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα παραβατικών συμπεριφορών που επισύρουν σαφώς διαφορετικές ποινές.

Το άρθρο σε καμία περίπτωση δε γράφτηκε για να υπηρετήσει την ενημέρωση αλλά αντίθετα για να υπηρετήσει συμφέροντα. Αν ο συντάκτης ήταν αντικειμενικός θα φρόντιζε να ενημερώσει και για την ουσία.

Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να αποφανθεί και τότε θα τα ξαναπούμε.

Το δελτίο τύπου θα σταλεί και στο αρμόδιο όργανο των δημοσιογράφων, στη Θεσσαλονίκη.

Το παρόν δελτίο αποτελεί απόδειξη της στήριξης μας στον σύμβουλο της παράταξης μας Τζίκα Θεόδωρο.

 

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής του Συνδυασμού
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για τον Δήμο-τη