Κι ακαρτέρει-κι ακαρτέρει…

η θητεία πέρασε

κι ο κανονισμός δεν άλλαξε – άλλα τα καθήκοντά σου, άλλες οι εξαγγελίες σου και όχι αλλωνών οι ευθύνες για τον κανονισμό που εσύ πρώτος αποφάσισες ν΄αλλάξεις και ΔΕΝ άλλαξες – σωστά?

 

 

 

 

Με χαρακτηριστική άνεση δημοκράτη αιρετού το ανακοίνωσες, αλλά κοντεύουν δύο χρόνια διοίκησης Γερολιόλιου και προεδρίας σου στο Δημοτικού Συμβούλιο και νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου δεν είδαμε, ούτε καν ως προσχέδιο και πρόταση.

Και η μεγαλύτερη περίοδος αυτών των δύο χρόνων ήταν και είναι πανδημική περίοδος που πιθανώς διευκόλυνε τα καθήκοντα και ελάττωσε το έργο του προέδρου του σώματος. Χρόνο να μαζεύεις λάστιχα, να παρίστασαι σε ασφαλτοστρώσεις, να ελέγχεις και να καταργείς ανύπαρκτες τηλεφωνικές γραμμές είχες άφθονο. Με την δε …αποστροφή προς την δημοσιότητα και τις ενέργειες άλλων -συ δεν έχεις ούτε Fb, άρα ούτε εκεί σπαταλάς χρόνο- αναλαμβάνουν άλλοι να προβάλλουν το έργο σου, αλλά το συγκεκριμένο που ανέλαβες αυτοβούλως, δεν το βλέπουμε να προχωρά. Ήδη “έβγαλες” την μισή θητεία της δημαρχίας Γερολιόλιου με έναν Κανονισμό Δημοτικού Συμβουλίου που ΚΑΙ εσύ, πλαγίως, θεωρείς καταπιεστικό ή τουλάχιστον απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό, στα 2021. Αντί να απολογείσαι σε κάθε συνεδρίαση γιατί ακόμα δεν ολοκλήρωσες το πλέον προεδροπαγές των έργων, όλο και συχνότερα αμολάς ex cathedra ένα “εσείς τον ψηφίσατε” και θεωρείς ότι ‘βγαίνεις κι από πάνω”.

Ας δούμε το θέμα σε αριθμούς, παράμετρο που εμπιστεύεται και ο δήμαρχος και όλοι σας οι εκπαιδευτικοί, διοίκησης και αντιπολίτευσης, αλλά και ο λογιστής του σώματος, Στέργιος Φαρμάκης:

από τους 26 που ψήφισαν στις 30 Μαίου 2011 για τον ισχύοντα και σήμερα Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μας, 12 τουλάχιστον βρίσκονται και σήμερα στα δημοτικά έδρανα. Αν μάλιστα δεχτούμε την προεκλογική θέση του κου Φαρμάκη, ότι η παράταξή του είναι συνέχεια της παράταξης της συζύγου του και του αείμνηστου Γιώργου Φαρμάκη, οι 12 αυξάνονται σε 13. Ήτοι, οι

Τσιμήτρη – Λιόλιου Μαρία
Δημόπουλος Κωνσταντίνος

Κεχαγιάς Γεώργιος
Μυλωνέρος Δημήτριος

Κιάφας Πέτρος
Τζίκας Θεόδωρος
Νούλα Σοφία

Ζουρζούρα–Παύλου Σοφία
Καλαϊτζής Αθανάσιος
Λαμπονίκος Νικόλαος
Βροχαρίδης Βασίλειος
Στέργιος Φαρμάκης

και

Κουρίτα Αικατερίνη (η οποία ΔΕΝ ψήφισε τότε τον ισχύοντα Κανονισμό).

ΑΡΑ, τραγικά αργοπορημένε στο θέμα της αλλαγής του κανονισμού του σώματος στο οποίο προεδρεύεις κε πρόεδρε, η καθαρή πλειοψηφία όσων ψήφισαν τότε τον κανονισμό και εξακολουθούν να κάθονται σε δημοτικά έδρανα είναι δική σας, της σημερινής διοίκησης συν Φαρμάκη. Και το σωστό και το δίκαιο θα ήταν, κάθε φορά που αισθάνεσαι την ανάγκη να δικαιολογήσεις καταστάσεις και να παραπέμψεις σε ευθύνες, να έλεγες, όχι “εσείς τον ψηφίσατε”, αλλά “ΕΜΕΙΣ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΜΕ”…. Εσείς. Εσείς που σήμερα τον εφαρμόζετε κατά γράμμα και τον επιβάλλετε μέχρι κλεισίματος μικροφώνων, δηλαδή κανονικής, φανερής και απόλυτης φίμωσης αιρετών εκπροσώπων του δήμου (δήμος, οι δημότες, ο λαός).

Αλλά ας δούμε και αν πράγματι τον εφαρμόζετε κατά γράμμα κι αν οι “ομορφιές” σας οφείλονται στον κανονισμό ή στην παραπομπή σε ανύπαρκτες πρόνοιες, προβλέψεις και σε αυθαίρετη επιβολή.

Άρθρο 4 του Κανονισμού

“… Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος εφόσον παρίσταται στη συνεδρίαση, μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση ή πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετά το Δήμαρχο, εκφράζουν τις απόψεις τους κατά προτεραιότητα έναντι των λοιπών δημοτικών συμβούλων οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, σύμφωνα με τη σειρά του αριθμού των εδρών που διαθέτει κάθε παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια λαμβάνουν το λόγο οι λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι και οι συμμετέχοντες πρόεδροι των Δημοτικών ή Τοπικών κοινοτήτων ή Εκπρόσωποι Τοπικής Κοινότητας (όταν συζητούνται θέματα της αντίστοιχης Δημοτικής ή Τοπικής κοινότητας), προκειμένου να προβούν σε ανακοινώσεις ή προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή να απευθύνουν ερωτήσεις ή να ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία, χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων τους από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, την Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ακολουθεί η διαδικασία των απαντήσεων, χωρίς διάλογο, με τη δυνατότητα και υποχρέωση του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων για παροχή στοιχείων και πληροφοριών εντός ενός μηνός. Ο χρόνος για κάθε ανακοίνωση, πρόταση, ερώτηση, αναζήτηση στοιχείων ή απάντηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο λεπτά.”

Όπως προκύπτει και όπως εύκολα και σεις μπορείτε να κατανοήσετε, κε πρόεδρε, ούτε ο χρόνος της ενημέρωσης του σώματος από τον δήμαρχο, ούτε ο χρόνος των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσουν ενημέρωση και απαντήσεις, να θέσουν θέματα και προτάσεις, καθορίζονται συγκεκριμένα. Δεν υπάρχει δηλαδή όριο χρονικό. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, καθορίζεται πολύ συγκεκριμένα ο χρόνος των απαντήσεων -χωρίς διάλογο- του δημάρχου ανά θέμα, ερώτηση, κτλ στα δύο -2- λεπτά (της ώρας, σίγουρα). Πότε εφαρμόστηκαν αυτά; Μετρήσατε πόσο διαρκεί η αρχική ενημέρωση από τον δήμαρχο/διοίκηση, πόσο χρόνο δίνετε στους δημοτικούς συμβούλους να απευθυνθούν στο δήμαρχο/διοίκηση και στο σώμα και πόσο χρόνο δίνετε στον δήμαρχο να απαντήσει; Κάνατε ποτέ τον κόπο να δείτε ξανά τις απαντήσεις του δημάρχου που συχνά-πυκνά ξεπερνούν και τα πέντε -5- και τα δέκα -10- λεπτά;;; Τα βίντεο υπάρχουν. Και της τρέχουσας περιόδου και της προηγούμενης. Πότε προέκυψε συμφωνία του σώματος για χρόνο τριών -3- λεπτών για τις ερωτήσεις -συνολικά των δημοτικών συμβούλων;;;

Για τον …διάλογο και τις δευτερολογίες, προβλέπει κάτι ο Κανονισμός, κε πρόεδρε; Για την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση ή για την συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης;

Πότε τηρήθηκε η πρόβλεψη του Κανονισμού -που υπάρχει στο ίδιο άρθρο- “Ο χρόνος για τη συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τη μία ώρα.”;;; Αν τελικά διαρκεί 90 ή και 100 λεπτά ή και 110 λεπτά της ώρας, κάνατε ποτέ τον κόπο να μετρήσετε πόσα λεπτά καταναλώνει ο δήμαρχος με την αρχική ενημέρωση και τις απαντήσεις και πόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι/αντιπολίτευση;;;

Επίσης, σύμφωνα με τον κανονισμό “ο Γραμματέας εκφωνεί τον κατάλογο των παρόντων, καταγράφει τους απόντες από τη συνεδρίαση και σημειώνει αν η απουσία τους είναι δικαιολογημένη ή όχι. Ποτέ δεν ακούσαμε αν οι απόντες απουσιάζουν δικαιολογημένα ή όχι.

Τέλος, επειδή πολλοί συνδημότες μας δεν το γνωρίζουν, μπορούν να επιβάλλουν την συζήτηση θέματος/πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με 25 υπογραφές.

Άρθρο 5, παράγραφος 6

Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ’ αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.

 

Σε 31 μέρες, η διοίκηση Γερολιόλιου και η προεδρία σας συμπληρώνουν δύο χρόνια. Και η τρίτη χρονιά θα περάσει με σας να παρερμηνεύετε και να επιβάλλετε έναν Κανονισμό που κι ο ίδιος θεωρείτε τουλάχιστον παρωχημένο και μη δημοκρατικό. Ενώ σεις πήρατε την πρωτοβουλία να ανακοινώσετε ότι θα εργαστείτε να τον αλλάξετε.

Σίγουρα θα αποδώσετε την καθυστέρηση και τελικά την μη αλλαγή του, στην απροθυμία της αντιπολίτευσης να καταθέσει προτάσεις. Όπως σας βλέπω και με βλέπετε.

Και από δω παν΄ κι οι άλλοι…