Έκτακτο δελτίο …νερού

και σχετικών με το νερό

ύδρευσης, άρδευσης, προβλημάτων και πρακτικών που τελειώνουν μαζί του

 

 

 

 

Το Λιτόχωρο συνεχίζει να ζει την πρώτη σοβαρή παρατεταμένη λειψυδρία και η δημοτική ντουντούκα συνεχίζει να απευθύνει την προειδοποίηση για οικονομία και αποφυγή της σπατάλης του νερού ύδρευσης σε λιτοχωρίτικα χόμπυ και συνήθειες του ένδοξου ένυδρου παρελθόντος του. Η τελευταία βροχόπτωση, αν και σημαντική, δεν άλλαξε παρά ελάχιστα το ισοζύγιο και το πρόβλημα θα συντροφεύει το Λιτόχωρο, ως να μπει για τα καλά ο χειμώνας. Το πρόβλημα δεν θα λυθεί από τα φυσικά φαινόμενα. Οι χειμώνες μας έχουν πια υψηλότερες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχές και δραματικά λιγότερα χιόνια, ενώ οι ανάγκες πόσιμου νερού-ύδρευσης αυξάνονται από τους καύσωνες και θα αυξάνονται. Ήτοι, η δημαρχία έχει μπροστά της λιγότερους από οκτώ μήνες για να περάσουμε το επόμενο καλοκαίρι χωρίς σημαντικά προβλήματα.

 

 

 

Στην ΔΕ Δίου, ο πόλεμος για το νερό -της άρδευσης- συνεχίζει να μαίνεται, παρά τις δημαρχιακές προσπάθειες να μείνει ο πόλεμος αυτός άγνωστος στους υπόλοιπους δημότες. Και στους αντιπάλους. Επιβεβαιώνοντας μόνιμα ότι -και πριν ενταχθεί στην ομάδα διοίκησης Γερολιόλιου-, ο αναπληρωτής του είχε εξασφαλίσει το προνόμιο να κατέχει και να διακινεί και την δική του ατζέντα, με τις ιδιότητές του του “Αντιδημάρχου Άρδευσης Δήμου Δίου-Ολύμπου” και του αντιδημάρχου Άρδευσης ΔΕ Δίου, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί δύο ιδιωτικές εταιρείες “για την δωρεάν χρήση των γεωτρήσεων τους στην άρδευση της ΔΕ Δίου αυτήν την περίοδο”.  Πιθανώς, υπάρχουν και ιδιώτες που αρνούνται την δωρεάν χρήση των  γεωτρήσεων τους και μάλλον η αδειοδότηση γεώτρησης είναι συνώνυμη με την κατοχή, την ιδιοκτησία του δημόσιου αγαθού που αντλούν, οπότε ο Δήμος δεν έχει πια κανένα δικαίωμα διαχείρισης. Ούτε σε καταστάσεις λειψυδρίας.

 

 

Λιτόχωρο,  10/08/2021

 

«ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΔΕ ΔΙΟΥ κ. ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΛΑΪΤΖΗ»

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω την εταιρεία PROTO ΦΡΟΥΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΟΥΣΗ Α.Ε. και τους αδελφούς Διονύση και Νικόλαο Γιώτσα, ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ GIOTSAS, για την δωρεάν χρήση των γεωτρήσεων τους στην άρδευση της ΔΕ Δίου αυτήν την περίοδο. Όλοι μας καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες της φετινής περιόδου. Έντονη λειψυδρία και παρατεταμένος καύσωνας απειλούν τις παραγωγές και τις σοδειές των αγροτών μας.

Η ανιδιοτελής αυτή πράξη προσφέρει σημαντική βοήθεια και δείχνει το δρόμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Τους ευχαριστώ από καρδιάς.

Αθανάσιος Καλαϊτζής

Αντιδήμαρχος Άρδευσης Δήμου Δίου-Ολύμπου

 

Ένας άλλος ιδιώτης και -κατά δήλωσή του- πασίγνωστος υποστηρικτής του Βαγγέλη Γερολιόλιου, ανακοίνωσε από το Fb, ότι δεν θα συνεχίσει να προσφέρει τον ιδιόκτητο εξοπλισμό του προκειμένου να βοηθήσει κι αυτός να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα “αυτής της περιόδου”, γιατί …οι κακές οι γλώσσες θεωρούν ότι η προσφορά του αυτή υποκρύπτει κάποια άδηλη συναλλαγή… Θα συνεχίσει βέβαια να υποστηρίζει τον δήμαρχο και την προσπάθειά του να αρδεύσει την ταχέως αφυδατούμενη ΔΕ Δίου, αφού προηγουμένως συνάψει σύμβαση σε τιμή κόστους …για να μη λένε οι κακές οι γλώσσες. Όπως πάντως του επισήμανε φίλος του -στο Fb πάντα- θα μπορούσε να ανακοινώσει την παροχή βοήθειας και “να κάνει κι ένα χαρτί” πριν την ανυστερόβουλη παροχή βοήθειας και να αναγκάσει τις κακές τις γλώσσες να δαγκώνονται ως να βρέξει…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο μικρό “Ντουμπάϊ” μας, νερό υπάρχει… και όταν δεν είναι γλυφό -κατά περιοχάς-, όταν δεν είναι εμφανώς ανάμικτο με διάφορες ακατάλληλες ουσίες, είναι … λασπώδες. Οι αναρτήσεις των κατοίκων και των παρεπιδημούντων της κοινότητας-εμιράτου ενημερώνουν ότι καταναλώνουν πόσιμο εμφιαλωμένο νερό για να καλύπτουν τις ανάγκες τους, ενώ όσοι επέλεξαν την λύση των φίλτρων αντιμετωπίζουν συχνά την πλέον αδιάψευστη εικόνα της πραγματικότητας που …ρέει στο δίκτυό τους.
Ο δε εμίρης του μικρού μας “Ντουμπάϊ”, μόνο τον εαυτό του δεν έχει καταγγείλει και δεν έχει απειλήσει, στα δυο χρόνια της θητείας του, από τους αιρετούς του Δήμου μας, λες και το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της κοινότητας της οποίας είναι πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου…

 

 

 

 

Τι κάνει ο Δήμος κι ο δήμαρχος

Γενικώς… είναι καλά. Αμφότεροι. Κι όταν εμφανιστεί δημοσίως να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα, ίσως μάθουμε περισσότερα. Η μόνη εναλλακτική -ενημέρωσης- είναι ο πιθανός απολογισμός-συνέντευξη Τύπου, αν γίνει… Πάντως, η τελευταία επίσκεψη του δημάρχου στην Αθήνα έγινε προκειμένου να διεκδικήσει, πιθανώς δυναμικά και από κοινού με την κα Μαυρίδου -την αντιπεριφερειάρχη μας-, την επαναχάραξη της παραλιακής ζώνης της Λεπτοκαρυάς, από Ευαγγελικά ως Σκοτίνα, αίτημα -παλλαϊκό- που μεταφέρθηκε στον αρμόδιο υπουργό κο Βεζυρόπουλο και που λένε ότι το έκανε δεκτό. Μετά τις πυρκαγιές και με τον καύσωνα σε αποδρομή, η κα Μαυρίδου ξανάπιασε σήμερα τις ανακοινώσεις για τις αγαπημένες της ασφαλτοστρώσεις. Έργο και υλικό που -ως γνωστόν- μάχονται την κλιματική αλλαγή και κρίση και συμβάλλει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση νερού και στις γεωργικές περιοχές που κι αυτές ασφαλτοστρώνονται.

Εμφανίσεις σε ΜΜΕ αποφεύγονται γενικώς, ακόμη και σ’ αυτά των επί 30 χρόνια φίλων του δημάρχου και άλλων μόνιμων υποστηρικτών που το παράκαναν και “καρφώθηκαν” πλήρως με το να ντελαλούν, μέρα-νύχτα, για δήθεν επιτυχίες και σωτήριες πράξεις της διοίκησης, προβολή που τελικά εξέθεσε την δημαρχία πολύ περισσότερο.

Έτσι κυλά το καλοκαίρι του 2021 που τελειώνει σε λίγο, σε ότι αφορά το νερό κάτω από τον Όλυμπο. Για όλα τα παραπάνω, από τα αφ’ ενός φαιδρά ως και τα αφ’ ετέρου σοβαρότατα, καμία σοβαρή συζήτηση δεν υπάρχει για το μέγα θέμα και πρόβλημα, γιατί το καλοκαίρι η -όποια- δημοτική αντιπολίτευση δεν υπάρχει ακόμη περισσότερο κι απ’ το χειμώνα… Ευτυχώς με την κλιματική κρίση, εκλείπει ταχέως και η αδιαφορία του κόσμου που επανακάμπτει όχι ως πολιτικό ενδιαφέρον και ενασχόληση με τα κοινά, αλλά ως επιτακτική ανάγκη ικανοποίησης των βασικότερων αναγκών του…

Καλό χειμώνα.
Και πάντα και τώρα, ο χειμώνας είναι καλός αν η συγκομιδή είναι καλή.
Θα είναι; Για όλους;