Ποια απαγόρευση

ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΟΛΥΜΠΟ;;;

όταν η κυβέρνηση μη μπορώντας να εκπληρώσει τα καθήκοντά της απαγορεύει τυφλά και δεν μπορεί ούτε καν να εφαρμόσει την παράλογη απαγόρευση…

 

 

 

 

Η απαγόρευση πρόσβασης στα δάση της χώρας μας ήρθε αργά και -“… φυσώντας και το γιαούρτι”- η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την αρχική περίοδο για μία ακόμα βδομάδα, ως τις 20 Αυγούστου 2021. Παράταση που προκάλεσε από την πρώτη μέρα την αντίδραση των επαγγελματιών του βουνού, στον Όλυμπο και τα Πιέρια, αλλά και των ορειβατικών συλλόγων της Πιερίας, αμέσως μετά. Αυτό που δεν εντόπισε κανείς -εκτός απ΄ την Ε τ Ο- είναι το αν, πόσο και από ποιους η απαγόρευση υλοποιήθηκε και υλοποιείται στην Πιερία και πόσο θα υλοποιηθεί και στη συνέχεια .

Η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα δάση, δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές, ακόμη και άλση, μόνο αφού οι πυρκαγιές έκαψαν -για μέρες- εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα ζωτικού δάσους και ο καύσωνας απειλούσε να αυξήσει τις πυρκαγιές αυτές και σε άλλα σημεία της Ελλάδας. Πολύ καθυστερημένα, η απόφαση αυτή έθεσε και τον Όλυμπο σε καθεστώς πυροπροστασίας και πρόληψης, απαραίτητο για ένα βουνό χωρίς εύκολη πρόσβαση και με ελάχιστες αντιπυρικές ζώνες. Η Αντιπεριφέρεια Πιερίας ανακοίνωσε την εφαρμογή της σχετικής ΠΝΠ και έδωσε την ίδια στιγμή συγχαρητήρια σ’ αυτούς που θα την υλοποιήσουν. Με δεδομένα τα καθήκοντα και τις δυνατότητες Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, ήταν αναμενόμενο η ΠΝΠ να εφαρμοστεί περισσότερο από τους όποιους εθελοντές, παρά τους ένστολους εκπροσώπους του Νόμου. Κι έτσι ακριβώς συνέβη. Και πολύ γρήγορα διαφάνηκε ότι όπου οι εθελοντές δεν μπορούσαν να επανδρώσουν τα σημεία ελέγχου, ειδικά τις νυχτερινές ώρες, πολλά έμεναν μόνο ως επιβεβαίωση της απροθυμίας των αρχών να υλοποιήσουν την απαγόρευση.

Ως να λήξει η περίοδος της απαγόρευσης, τέλειωσε κι ο καύσωνας. Αλλά η απαγόρευση παρέμεινε και επεκτάθηκε. Ο κίνδυνος να ξεσπάσουν πυρκαγιές και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και να παραταθεί μια περίοδος εντονότατης κριτικής με στόχο την κυβέρνηση, την έπεισε να διατηρήσει την απαγόρευση. Με την ανακοίνωσή της, τα παράπονα εμφανίστηκαν και σκίασαν την φώτο-παρουσία πολιτικών και πολιτευτών και άλλων υποψήφιων παραγόντων που διαβεβαίωναν για την ανάγκη προστασίας και πρόληψης μέσω της απαγόρευσης.

Πρώτος δημοσιοποίησε την θέση του κατά της απαγόρευσης ο ΕΟΣ Λιτοχώρου, ενώ ο -νεοδημοκρατικότερος- ΕΟΣ Βροντούς, σχεδόν ταυτόχρονα, ανακοίνωσε την συνέχιση της εθελοντικής εφαρμογής της ΠΝΠ, θέση που μετέβαλε λίγο αργότερα, ευθυγραμμιζόμενος με τον ΕΟΣ Κατερίνης και άλλες οργανώσεις που λάμβαναν θέση για το θέμα. Πιο ισορροπημένη άποψη ήταν αυτή που δημοσιεύσε ο ΦΣΛιτοχώρου, λαμβάνοντας θέση κατά της “καραντίνας”, αλλά δηλώνοντας ότι θα υπακούσει στην ΠΝΠ. Τελικά, ορειβάτες και άλλοι φυσιολάτρες κατέληξαν σε κοινή ανακοίνωση κατά της παράτασης της “καραντίνας”, με τους οδηγούς βουνού να συμπληρώνουν το σύνολο όσων τάχθηκαν κατά.

Αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστο αν η απαγόρευση ισχύει και με ποιον τρόπο και σε ποιον Όλυμπο. Γιατί στον από δω Όλυμπο, τον γνωστό, αυτόν που η ανθρωπότητα και οι ορειβάτες θεωρούν άξιο να προστατευτεί η πρόσβαση -έστω και με δυσκολίες- απαγορεύεται …ενώ στον άλλο Όλυμπο, τον θεσσαλικό,… το “καταφύγιο” Χρηστάκη αντιμετωπίζει πρόβλημα …πάρκινγκ… Γεγονός που θέτει και πάλι ουσιαστικά ερωτήματα και για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και για το Δασαρχείο Ελασσόνας και -φυσικά- για τους εισαγγελείς που ελέγχουν διακριτές περιπτώσεις μη εφαρμογής του Νόμου από δημόσιες αρχές.

Κατηγορηματική για την ανικανότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει το Περιβάλλον και τις ευθύνες της έναντι και όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον Όλυμπο και όλα τα βουνά της Ελλάδας, είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ), στην ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα. Στην ανακοίνωση γίνεται έντονη κριτική στην ευκολία με την οποία αποφασίστηκε η καθολική απαγόρευση, αλλά και η παράτασή της, ενώ ο κίνδυνος πραγιάς μειώθηκε και λόγω του καιρού και η Ομοσπονδία ζητά την άρση της παράλογης “καραντίνας”.

Και η τραγικότερη λεπτομέρεια: πολιτικοί, πολιτευτές και διάφοροι άλλοι τοπικοί παράγοντες και “εθελοντές” παράγοντες που υπερφωτογραφήθηκαν να εφαρμόζουν την ΠΝΠ τις πρώτες μέρες της όποιας εφαρμογής της… δεν έχουν πάρει και δεν αναμένεται να πάρουν δημόσια θέση για το θέμα….

 

 

 

Παρατηρήσεις για την Απαγόρευση Κίνησης και Δραστηριοτήτων στους Εθνικούς Δρυμούς

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) αντιλαμβάνεται την απαγόρευση και την επιβολή των οριζόντιων μέτρων που ελήφθησαν σύμφωνα με την από 5 Αυγ. 2021 ΠΝΠ (ΦΕΚ A’ 138/05.08.2021) και η οποία απέκλειε την πρόσβαση όχι μόνο στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, αλλά και στους άλλους Δρυμούς και τα βουνά μέχρι το Σαββατοκύριακο 6-8 Αυγούστου και την επέκταση τους μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου για εργασία,
αναψυχή ή εκτέλεση ορεινών δραστηριοτήτων υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν, εκείνες τις δύσκολες ώρες.
Η επέκταση όμως των απαγορευτικών μέτρων μέχρι την 20η Αυγούστου θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι όχι μόνο άχρηστη, καταχρηστική και επικίνδυνη όσο και οικονομικά επώδυνη για όλο τον κόσμο που συνδέεται με τον ορεινό τουρισμό και αθλητισμό, δεδομένου ότι ο Αύγουστος είναι πάντα ο μήνας που περιμένει όλος αυτός ο κόσμος για να δουλέψει, όταν μάλιστα υπάρχει και το προηγούμενο των περιοριστικών μέτρων λόγω covid- 19.

Θεωρούμε ότι η πολιτεία λανθασμένα επέλεξε ως την πλέον κατάλληλη λύση για να εμποδίσει τυχόν εμπρηστές, το να αποκλείσει από τα βουνά τους ορειβάτες, οι οποίοι είναι ΑΚΡΙΒΩΣ αυτοί που τα προστατεύουν αφού η εμπειρία της πολυετούς επαφής τους με την ορεινή φύση μόνο κακό δεν μπορεί να προκαλέσει. Είναι γνωστό ότι κάθε καλοκαίρι ο κίνδυνος πυρκαϊών είναι ορατός. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν έτσι προγραμματίζεται να «προστατεύονται» από τούδε και στο εξής τα βουνά μας, τους επικίνδυνους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο!!
Επί πλέον θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες όπου έχει βρέξει σε πολλές περιοχές πολλά από τα βουνά μας έχουν αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία έχει μειωθεί, σε σχέση με τον καύσωνα των προηγουμένων ημερών. Ποιο το νόημα της απαγορεύσεως, υπό αυτές τις συνθήκες πλέον; Αν η πολιτεία έχει στοιχεία για κινδύνους σε κάποιες περιοχές, ας λάβει μέτρα για τις περιοχές αυτές. Η ΕΟΟΑ, θεωρώντας ότι δεν νοείται πλέον γενική απαγόρευση, υπό της παρούσες συνθήκες, ζητά την άρση της συγκεκριμένης απόφασης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Ορειβατικοί-Φυσιολατρικοί Σύλλογοι της Πιερίας εκφράζουν την αντίθεση τους με τη συνέχιση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς και δασικές περιοχές, μετά την 13/08/2021.

Αναλογιζόμαστε και σεβόμαστε πλήρως την κρισιμότητα της κατάστασης και για το λόγο αυτό συμβάλλαμε όσο μπορούσαμε, με τη βοήθεια δεκάδων εθελοντών, στην πυροφύλαξη του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και των Πιερίων, όπως κάναμε αμέτρητες φορές στο παρελθόν, συνεπικουρώντας το έργο των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

Σαν μέλη και εκπρόσωποι της ορειβατικής κοινότητας της περιοχής, η οποία διαχρονικά σέβεται και φροντίζει τα βουνά μας, διαφωνούμε απόλυτα με την απαγόρευση πρόσβασης σε αυτά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Δεν γίνεται να αντικαθίσταται η υποχρέωση της πολιτείας για πρόληψη και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων με μέτρα καταστολής και απαγόρευσης. Εξάλλου, η φύλαξη των εισόδων πρόσβασης σε δάση και βουνά είναι πλημμελής και χωρίς την παρουσία των πεζοπόρων και ορειβατών εκεί, μάλλον αυξάνεται ο κίνδυνος εμπρησμών παρά μειώνεται.

Επιπλέον, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι στην περιοχή μας, όπως και σε άλλες περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα δραστηριότητες ορεινού τουρισμού, η συνέχιση της απαγόρευσης θα είναι σοβαρό πλήγμα για τις τοπικές οικονομίες, οι οποίες ήδη δοκιμάζονται από πέρυσι λόγω πανδημίας.

Τέλος,  οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον πολύ διαφορετικές με αυτές που επικρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες.  Συγκεκριμένα στην περιοχή της Πιερίας έχει ήδη βρέξει καταρρακτωδώς δύο φορές.

Καλούμε την Κυβέρνηση  να λάβει υπόψη τα παραπάνω και να επανεξετάσει το μέτρο της παράτασης απαγόρευσης κυκλοφορίας σε εθνικούς δρυμούς, δάση, άλση και γενικά δασικές περιοχές.

ΕΟΣ Λιτοχώρου, ΕΟΣ Κατερίνης, Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου, ΣΕΟ Κατερίνης, Φυσιολατρικός Λιτοχώρου, Φίλοι Περιβάλλοντος Πιερίας, ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, ΕΟΣ Βροντούς, ΕΟΣ Αγ.Σπυρίδωνα.

 

 

Επιστολή των Συνοδών Βουνού του νομού Πιερίας
Οι απόφοιτοι του τμήματος ΣΥΝΟΔΩΝ ΒΟΥΝΟΥ του Δ.ΙΕΚ. Κατερίνης και οι καθηγητές τους εκφράζουμε την αντίθεση μας στην απόφαση παράτασης της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, εθνικούς δρυμούς, άλση και γενικά δασικές περιοχές ως 20/08/2021. 
Θεωρούμε ότι η υποχρέωση του κράτους για πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κατασταλτικά μέτρα και απαγορεύσεις. Η ορειβατική κοινότητα διαχρονικά προστατεύει το βουνό είτε με την συνεχή παρουσία σε αυτό, είτε μαζεύοντας απορρίμματα που ασυνείδητοι πετούν (ευτυχώς ελάχιστοι), είτε ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας συνεχώς τα νέα μέλη της, είτε συμμετέχοντας εθελοντικά σε ανάλογες δράσεις. 
Επιπλέον, οι επαγγελματίες του βουνού, οδηγοί, συνοδοί, διαχειριστές ορεινών καταφυγίων κ.α., αλλά και οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τουρισμό, ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν μια μικρότερη τουριστική σεζόν και γενικά τις επιπτώσεις της πανδημίας στα εισοδήματα τους, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ας αναλογιστούμε ακόμα τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται από όλες τις γωνιές του κόσμου για να ανέβουν στον Όλυμπο, για να ανακαλύψουν, κατόπιν εορτής, ότι απαγορεύεται η πρόσβαση, λόγω ανεπάρκειας των κρατικών μηχανισμών. Αλήθεια, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που είχαν κράτηση σε καταφύγια, πού ακριβώς θα διανυκτερεύσουν εν μέσω υψηλής σεζόν; Και ποια ακριβώς εντύπωση θα σχηματίσουν για τη χώρα μας μετά από όλη αυτή την εμπειρία;
Με δεδομένα τα παραπάνω αλλά και του γεγονότος ότι οι συνθήκες επικινδυνότητας πυρκαγιάς είναι πολύ φυσιολογικές για την εποχή, καλούμε την πολιτεία να επανεξετάσει τα απαγορευτικά μέτρα και να επιτρέψει την πρόσβαση σε δασικές και εν γένει ορεινές περιοχές. Όλοι εμείς, οι άνθρωποι των βουνών, θα συνεχίσουμε να πράττουμε όπως πάντα, προστατεύοντας αυτό που αγαπάμε πιο πολύ.
Οι Συνοδοί βουνού του νομού Πιερίας

Σημ: Η επιστολή έχει ήδη προωθηθεί σε βουλευτές του νομού Πιερίας, στο Υπουργείο τουρισμού, στο Υπουργείο Εργασίας, στην Αντιπεριφερειάρχη του νομού Πιερίας και στην Αντιδημαρχια Τουρισμού Κατερίνης