Σκέψεις χωρίς κανένα εισιτήριο

για όλα αυτά γύρω μας

και ειδικά για τα βουνά, τα δάση, τους άρχοντες, τους παρατρεχάμενους, … και για το εισιτήριο

Στη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων που καίγεται η Ελλάδα -ναι, συνεχίζει να καίγεται- είδαμε πολλά και πολλούς και πληροφορηθήκαμε ακόμη περισσότερα, από το πως, σε ζωντανή σύνδεση, καιγόταν ότι κάηκε, τι έζησαν οι άτυχοι που είδαν τον κόσμο τους να καίγεται, τι για τα ζώα, τι για την αυτοθυσία και τον αγώνα των ανώνυμων, τι για την ικανότητα των διοικούντων, τι για τον αντίλογο και την κριτική. Όλα τα είδαμε και “τα είδαμε όλα”, για να ‘μαστε ακριβείς.

Και μετά ήρθε ο δήθεν καθυστερημένος απολογισμός και η χωρίς παραιτήσεις συγνώμη και η πλήρης ανατροπή των όσων διακήρυττε το 2018 ο σημερινός κυβερνήτης και η σχεδόν αμνησία του ειδικά για τα πρόσωπα του 2018 που ευθύνονται για την απώλεια περισσότερων από 103 ανθρώπινων ζωών και μια ανεπανάληπτη τραγωδία. Και ήρθε κι αυτή η στιγμή και κανείς δεν προβληματίστηκε γιατί επιλέχτηκε η συγκεκριμένη στιγμή για τον απολογισμό, ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται και στην Αττική και αλλού και παντού. Και μετά αυτόν τον πρόωρο απολογισμό και την ανύπαρκτη -με όρους 2018- συγνώμη… άλλαξε ο τρόπος που τα κανάλια και ο Τύπος καταγράφουν τα γεγονότα που συνεχίζουν να είναι το ίδιο καταστροφικά, έστω και σε μικρότερη κλίμακα. Πχ, αυτή την στιγμή καίγεται η Κερατέα (Ανατολικής Αττικής), αλλά ο κακός χαμός ΔΕΝ γίνεται στις οθόνες μας… Περισσότερο μας “καίει” η Καμπούλ και η βιογραφία των Ταλιμπάν και του Οσάμα.

Απ’ το ψηφιδωτό όλου αυτού του σκηνικού βιβλικής καταστροφής λείπουν πολλές σημαντικές ψηφίδες, η εξής μία: τα αρμόδια για το Περιβάλλον στελέχη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δια των …βασιλικών κτημάτων ενεπλάκη η κα -τσι-Μενδώνη, αλλά κανένας υπουργός αρμόδιος για το Περιβάλλον, πέραν της εμφάνισης του κου Σκρέκα, στο πλήρως ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον της ΕΡΤ, για να μας πει πως ιδιώτες θα αναδασώσουν την χώρα και άλλα ευτράπελα… Η υπουργική τριάδα, η πλήρως σχετική με το Περιβάλλον και την καταστροφή που συνεχίζεται, έμεινε και παραμένει εκτός του κάδρου. Σκρέκας, Ταγαράς και Αμυράς, δεν είχαν να πούνε το παραμικρό για τα mega fires και ό,τι αφορά την δουλειά και τα καθήκοντά τους… Λες και η καταστροφή αφορούσε, αφορά και θα αφορά την αποτυχία κάποιας διαφημιστικής εκστρατείας για τον τουρισμό μας…

Αυτή τη στιγμή κι αφού η φωτιά στην Κερατέα κάνει ότι έκαναν και οι πρόσφατες στην υπόλοιπη Αττική και τα κοντινά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας δάση (μαίνεται και καταστρέφει και απειλεί και οικισμούς και ανθρώπους και εθνικό δρυμό και αρχαιολογικούς χώρους με κυριότερο αυτόν του Σουνίου), επανήλθαν και τα κανάλια στην σύνδεση με την πραγματικότητα. Χωρίς να πούνε ότι οι φωτιές έκαιγαν και τις μέρες που τις είχαν ξεχάσει παροδικά. Και ήδη, από τα επισημότερα χείλη, το κακό αποδίδεται σε εμπρηστές.

Στον πρόωρο απολογισμό του, ο κυβερνήτης περιέγραψε τις προληπτικές αντιπυρικές ενέργειες και τον σχετικό σχεδιασμό και ποια τμήματα της συμμετείχαν και στην πρόληψη και στην επιτυχή -στο εφικτό ποσοστό- αντιμετώπιση της πύρινης καταστροφής. Το περιβαλλοντικό τμήμα της κυβέρνησης απουσίαζε και από τις δύο δράσεις και τον απολογισμό τους. Πιθανώς, πριν την καταστροφή, το τμήμα αυτό ήταν απασχολημένο με πολλά θέματα περιβαλλοντικά, αλλά όχι αντιπυρικά, ένα εκ των οποίων και το εισιτήριο στον Όλυμπο (και αμέσως μετά και στα υπόλοιπα βουνά-δρυμούς-πάρκα της χώρας) και, μετά την καταστροφή, το μόνο που βρήκε να ασχοληθεί ήταν το να εδραιώσει την βεβαιότητα ότι ιδιώτες θα γίνουν υπερευεργέτες και θα αναδασώσουν με έξοδά τους την τραγική χώρα με τους απίστευτους κυβερνήτες.

 

Στα δικά μας, η πρόταση για το εισιτήριο ήταν άγνωστη στους πολλούς ως χθες που την αποκάλυψε η Ε τ Ο. Λίγοι -και πολύ πιο ενδιαφερόμενοι από τους πολλούς- την γνώριζαν και τους απασχολούσε και τους προβλημάτιζε πλήρως, καιρό τώρα. Από τη χθεσινή αποκάλυψη της Ε τ Ο και πριν συμπληρωθούν 24 ώρες και οι πολλοί και οι λίγοι προσήλθαν σε μια συζήτηση για το εισιτήριο (και τον Όλυμπο) με την συνήθη οθωμανική μέθοδο του μπουλουκιού και των κραυγών. Όπως έχει συμβεί και στο απώτερο και στο πρόσφατο παρελθόν, οι λίγοι που ξέρουν περισσότερα απ’ τους πολλούς, είναι οι πρώτοι που προσέρχονται στην συζήτηση αυτή, όταν ανοίξει, ενώ για καιρό δεν την εκκίνησαν οι ίδιοι. Σήμερα κιόλας, οι ορειβατικοί σύλλογοι της Πιερίας θα συσκεφθούν για το θέμα. Όπως συμβαίνει σ’ όλη την Ελλάδα, έτσι και οι ορειβατικοί σύλλογοι της Πιερίας, δεν είναι οι συντροφίες ρομαντικών εραστών του βουνού και των ορειβατικών ιδεωδών, αλλά σύλλογοι-όργανα ορειβατών/ημιεπαγγελματιών ή και επιχειρηματιών. Λόγος σοβαρός για ακαριαίες και αντανακλαστικές αντιδράσεις, ειδικά αντιδράσεις που θα νομιμοποιούν τον διάλογο που ανεπίσημα “άνοιξε” και θέλει να ολοκληρώσει το περιβαλλοντικό-οικονομικό τμήμα της κυβέρνησης, ΔΕΝ υπάρχει. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και με σημερινό ρεπορτάζ της Ε τ Ο που θα δημοσιευτεί όταν ολοκληρωθεί. Τούτων…δοθέντων, η όποια πρόωρη τοποθέτηση “αρμοδίων” στο θέμα του εισιτηρίου θα είναι και ύποπτη και προσβλητική. Θα προσβάλει το σύνολο, τους πολίτες (αυτό είναι το σύνολο), τους κατοίκους και τους επισκέπτες, τους εραστές του Ολύμπου, των οποίων καμία προσπάθεια δεν έγινε και δεν θα γίνει να εκφράσουν γνώμη, ενώ η γνώμη των λίγων θα υποκαταστήσει την απουσία, θα πληρώσει το κενό αυτό. Τουλάχιστον, ας το επιλέξουν συνειδητά και αναλαμβάνοντας την ευθύνη. Αλλιώς όλοι θα γίνουμε μάρτυρες, για μία ακόμη φορά, του παράδοξου φαινομένου, οι έσχατοι να έσσονται προσωρινά πρώτοι, ενώ μονίμως οι πρώτοι είναι άλλοι. Και το μόνο καλό είναι του συνόλου και κανενός τμήματός του.-