Το έλλειμμα εμβολιασμού δεν το λύνει

η υποχρεωτικότητα,

αλλά η σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης και οι πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης της συλλογικής ευαισθητοποίησης απέναντι στο πρόβλημα.

 

 

 

Ναι στο εμβόλιο,
όχι στην υποχρεωτικότητα και το διχασμό

 

Η σημερινή επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η έκρηξη κρουσμάτων πιστοποιεί την συνολική αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να θωρακίσει ούτε την δημόσια υγεία, ούτε την τουριστική οικονομία. Η απόκλιση από τον στόχο του 70% πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στις αρχές του καλοκαιριού, είναι τραγικά μεγάλη.

Η κυβέρνηση δημιούργησε, για λόγους πολιτικής εκμετάλλευσης, ένα κλίμα εφησυχασμού στην κοινωνία για την πορεία της πανδημίας. Το μήνυμα ότι με τον εμβολιασμό ξεμπερδεύουμε με τον κίνδυνο μόλυνσης και επανέρχεται η κανονικότητα στη ζωή μας χωρίς περιορισμούς, ήταν λάθος και μεταξύ άλλων, έχει ενισχύσει τον σκεπτικισμό για τα εμβόλια. Είναι προφανές πως το εμβόλιο αποτελεί το σημαντικότερο όπλο προστασίας από τον κορονοϊό. Όμως δεν είναι το μοναδικό και στον πόλεμο πάμε με όλα τα όπλα που έχουμε. Η κυβέρνηση υποτίμησε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, δεν στήριξε την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, την πρόληψη και την ιχνηλάτηση, τη διάθεση όλων των προστατευτικών μέσων και των Δωρεάν ΤΕΣΤ στους πολίτες. Υποτίμησε το όπλο των φαρμάκων για τη θεραπεία από τον κόβιντ και την επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ όταν χρειάστηκε. Την αποσυμφόρηση από χώρους συνωστισμού την εφάρμοσε μόνο στην εστίαση και τον πολιτισμό, αφήνοντας ανεξέλεγκτα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Το έλλειμμα εμβολιασμού δεν το λύνει η υποχρεωτικότητα, αλλά η σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης και οι πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης της συλλογικής ευαισθητοποίησης απέναντι στο πρόβλημα. Αντίθετα ο καταναγκασμός στον εμβολιασμό με ποινές, όπως η περικοπή μισθού ή η απόλυση, θέτουν σε κίνδυνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και την ίδια την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για μαζικά πογκρόμ απολύσεων με κάθε αιτία και αφορμή, που θα χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση «αντικοινωνική συμπεριφορά». Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ ότι δήθεν εξάντλησε τα μέτρα ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας, ενώ η αλήθεια είναι ότι σε ελάχιστες μονάδες έγινε προσπάθεια ενημέρωσης για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και απαντήθηκαν τυχόν απορίες, ή ενδοιασμοί.

Αντί για ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και πρόνοιας με επείγουσες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενοχοποιούνται οι εργαζόμενοι που για 17 ολόκληρους μήνες -μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες- δίνουν την μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Με την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν οι τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες για την εξάπλωση του 4ου κύματος, αφού, για άλλη μια φορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα προσαρμόστηκαν στα συμφέροντα των τουριστικών, ναυτιλιακών και μεταφορικών ομίλων. Για να κρύψουν αυτό που έχουν ήδη ομολογήσει ότι, δηλαδή, βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ο επικίνδυνος συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών.
Άλλη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθεια να αποποιηθεί των ευθυνών της, διχάζει την Ελληνική κοινωνία και στοχοποιεί τους εργαζόμενους στην υγεία.

Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία να εμβολιαστούν, προστατεύοντας τους ίδιους και συμβάλλοντας στον αγώνα για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού. Αυτή είναι στάση ευθύνης, απέναντι στην κυβερνητική ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό.

Καστόρης Αστέριος π. βουλευτής
Μέλος Τμήματος Υγείας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

 

Το άρθρο αποτελεί προσωπική αρθρογραφία του π. βουλευτή Καστόρη Αστέριου και μέλος του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ.