Πρώτα οι υποδομές

και μετά το εισιτήριο

Άρης Νίκας, πρόεδρος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

 

Προχθές, κατέθεσε την άποψή του σε τηλεοπτική συνέντευξη TV100 που σίγουρα ήταν τόσο σύντομη ώστε να μην του δώσει το χρονικό περιθώριο να καταθέσει την άποψή του για το θέμα του εισιτηρίου στον Όλυμπο και -όπως αποδεικνύεται ήδη- και σε άλλα βουνά και δρυμούς της Ελλάδας. Σήμερα, δημοσιεύει την άποψή του στον άνετο χώρο του Fb,και επισημαίνει ότι πρέπει επιτελούς ο Όλυμπος να προστατευτεί με κανόνες και υποδομές και οι υποδομές πρέπει σίγουρα να προηγηθούν του εισιτηρίου. Το post του Άρη Νίκα ήδη προκαλεί ζωηρό ενδιαφέρον και σχόλια, μεταξύ των οποίων και της Θώμης Σολδάτου, γγ του ΕΟΣ Λιτοχώρου.

Aris Nikas

Favourites 2 h 

Πως θέλουμε τον Όλυμπο;

Τις τελευταίες ημέρες έχουν γραφεί πολλά γύρω από το ενδεχόμενο καθιέρωσης εισιτηρίου στον Όλυμπο. Θα πρέπει να απορρίψουμε εξ αρχής την ιδέα και την συζήτηση πάνω σ’αυτή, ή μήπως πρέπει να κάνουμε μία δεύτερη σκέψη για τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν;
Όσοι επισκέπτονται τον Όλυμπο θα έχουν σίγουρα διαπιστώσει τα σοβαρά προβλήματα όπως :
1. Το παρκάρισμα στα πριόνια έχει γίνει πάρα πολύ δύσκολο με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να ταλαιπωρούνται, να μπλοκάρει η κυκλοφορία και καποιοι απ’αυτούς να πρέπει να διανύσουν μία μεγάλη απόσταση μέχρι να φτάσουν στο εστιατόριο.
2. Ο δρόμος μέχρι τα Πριόνια έχει γίνει ένας σκουπιδότοπος μήκους 15 χιλιομέτρων από τα σκουπίδια που πετιούνται από τα αυτοκίνητα που ανεβαίνουν.
3. Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί και η περιοχή της Γκορτσιάς όπου παρκαρουν τα αυτοκίνητα για να ξεκινήσουν για Πετρόστρουγκα και οροπέδιο.
4. Τα μονοπάτια (όχι όλα) συντηρούνται και καθαρίζονται εξαιτίας του πατριωτισμού κάποιων ορειβατικών συλλόγων και κάποιων διοργανωτών αγώνων ορεινού τρεξίματος
5. Κατά μήκος του Ενιπέα από το Άγιο Σπήλαιο μέχρι τα Πριόνια έχει δημιουργηθεί χώρος ελεύθερου κάμπινγκ με εκατοντάδες κατασκηνωτές να κολυμπούν και να πλένουν στον Ενιπέα, να αφήνουν τα σκουπίδια εκεί (σε σημείο που δεν φτάνει αυτοκίνητο) και εν τέλει να υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μιας πυρκαγιάς, αφού όλοι αυτοί ανάβουν φωτιές για να ψήσουν. Αυτό το μαρτυρά και το πλήθος παλιών εστιών φωτιάς που συναντάει κανείς στη διαδρομή αυτή.
6. Το κατέβασμα των σκουπιδιών από τα Πριόνια επαφίεται στον πατριωτισμό του Δήμητρη Κυρίτση. Το καθάρισμα των τουαλετών στα Πριόνια επίσης
7. Το καθάρισμα των σκουπιδιών γύρω από τον δρόμο, από την Γκορτσιά και από το Μοναστήρι δεν γίνεται από κανέναν, παρά μόνο όταν οργανώνεται κάποια εθελοντική πρωτοβουλία.
8. Η χωρητικότητα των καταφυγίων στο οροπέδιο αρχίζει να δείχνει μικρή σε σχέση με τον αριθμό των επισκεπτών που δέχονται
9. Η φύλαξη του Ολύμπου είναι ανύπαρκτη αφού οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου δεν έχουν αρμοδιότητα να κάνουν καταγγελία. Από την άλλη οι φύλακες της δασικής υπηρεσίας που έχουν την αρμοδιότητα αυτή δεν επαρκούν για να κάνουν φύλαξη στην περιοχή ευθύνης τους.
10. Δεν υπάρχει σε λειτουργία μηχανισμός περιορισμού της ρύπανσης και του κίνδυνου πυρκαγιάς. Όταν με την πρόσφατη απαγόρευση κυκλοφορίας στις προστατευόμενες περιοχές, η αστυνομία με την πυροσβεστική προσπάθησαν να απομακρύνουν από το μοναστήρι τους κατασκηνωτές, συνάντησαν πολύ σθεναρή αντίσταση.
11. Το τραγικότερο δε που δείχνει ότι ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει είναι ότι πέραν των εποχιακών κατασκηνωτών υπάρχει άνθρωπος που εγκατέστησε καλύβα μέσα στον Εθνικό δρυμό και το δήλωσε σαν φορολογική του έδρα.
12. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν έντονα το μείζον πρόβλημα : Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ.
Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω και άλλα προβλήματα, όπως ασφάλεια, πρόληψη και αντιμετώπιση ατυχημάτων, ευρωπαϊκή θεσμοθέτηση των επαγγελματιών οδηγών και συνοδών βουνού κλπ.
Θα περιοριστώ όμως σ’αυτά που έγραψα παραπάνω και επιφυλάσσομαι για τα υπόλοιπα.
Έχοντας επισκεφτεί πολλά βουνά του εξωτερικού και έχοντας δει πολλά βιώσιμα μοντέλα διαχείρισης εθνικών πάρκων, προβληματίστηκα γιατί ο Όλυμπος να συνεχίζει να λειτουργεί σε συνθήκες άλλων εποχών.
Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για το πως θα θέλαμε να λειτουργεί η διαχείριση των επισκεπτών στον Όλυμπο. Θεωρώ πως η κατάλληλη στιγμή είναι τώρα. Και στη συνέχεια τα αποτελέσματα του διαλόγου να αρχίσουν να υλοποιούνται.
Οι βασικοί άξονες που θα πρότεινα να έχει ο σχεδιασμός είναι :
1. Προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει οι επισκέπτες στον Όλυμπο να αφήνουν κατά το δυνατόν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα.
2. Ανάδειξη. Πρέπει να αναπτυχθούν μηχανισμοί ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών.
3. Ανάπτυξη. Πρέπει με τις ελάχιστες δυνατές παρεμβάσεις να γίνει ανάπτυξη που θα αποφέρει πόρους στην τοπική κοινωνία και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Η καθιέρωση του εσιτηρίου θα μπορούσε να δημιουργήσει πόρους ώστε να :
1. Γίνεται η μεταφορά των επισκεπτών ελεγχόμενα με μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία.
2. Να αποζημιώνονται όσοι συντηρούν τα μονοπάτια
3. Να απομακρύνονται τακτικά τα σκουπίδια.
4. Να εκσυγχρονιστούν οι τουαλέτες και να καθαρίζονται καθημερινά.
5. Να εκσυγχρονιστεί ο χώρος πληροφοριών και ενημέρωσης των επισκεπτών
6. Να προσληφθούν φύλακες που θα κινούνται συνεχώς στα πολυσύχναστα μονοπάτια
7. Να καταστούν λειτουργικά τα ερειπωμένα κτίσματα που υπάρχουν στον Όλυμπο.
8. Να εκσυγχρονιστούν τα υπάρχοντα καταφύγια.
9. Να γίνουν ελεγχόμενες ορεινές κατασκηνωσεις.
Το εισιτήριο αν μπει σήμερα χωρίς να αλλάξει κάτι, προφανώς αποτελεί ένα εισπρακτικό μέτρο με το οποίο είμαστε όλοι αντίθετοι.
Αν όμως συνδυαστεί με τις δράσεις που ανέφερα παραπάνω τότε μπορεί να αποτελέσει την αρχή για να αλλάξει κάτι επιτέλους στον Όλυμπο.
Εκτός αν μας ικανοποιεί η σημερινή κατάσταση. Οπότε πριν κάνουμε την κριτική στα όσα έχουν γραφεί ας απαντήσουμε πρώτα στο εαυτό μας : Πως θέλουμε τον Όλυμπο;

16 comments

Thomi Soldatou

Τους κατασκηνωτές ας πάει η αστυνομία 2-3 φορές να τους γράψει, όπως κάνει σε ένα σωρό μέρη ελεύθερου κάμπινγκ και θα δεις για πότε εξαφανίζονται.
Συγκοινωνία ας βάλει ο δήμος και ας παίρνει τα έσοδα. Πυρασφάλεια, φύλαξη και μάζεμα των σκουπιδιών ας κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που τις πληρώνουμε ούτως η άλλως απ’ τους φόρους μας για να κάνουν αυτές τις δουλειές. Όχι να ξαναπληρωνουμε για τα ίδια που εχουμε πληρωμένα και να κονομάνε και ιδιώτες από πάνω.

Μιμή Μανώλη

Ακριβώς έτσι τον θέλουμε τον Όλυμπο ΑΛΛΑ με ΥΠΕΥΘΥΝΗ διασφάλιση και εξ ολοκλήρου των πόρων για την τοπική κοινωνία. Όταν ξεπουλιούνται Υγεία, Παιδεία, Αεροδρόμια, Λιμάνια πως να μην υπάρξει έδαφος για καχυποψία με ότι ανασταλτικό αυτή συνεπάγεται! Στον Όλυμπο θα κολώσουν! Η τοπική λοιπόν κοινωνία των πολιτών μέσα από τα θεσμικά πλαίσια, κοινωνική δράση και έλεγχο και κανένα ιδιωτικό συμφέρον είναι αυτοί που αγαπούν πραγματικά τον Όλυμπο και μπορούν να τον μετατρέψουν έτσι όπως τον περιγράφεις Άρη! Εμπρός!!!

Giannis Harizanis

Πολύ ωραία όλα αυτά που περιγράφεις αλλά θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από την Αστυνομία, το Δήμο και το Δασαρχείο. Η απόλαυση του δάσους, του βουνού, της φύσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε φορολογούμενου Έλληνα πολίτη, βάζοντας λοιπόν εισιτήριο στερούμε από την μέση ελληνική οικογένεια άλλη μια διέξοδο στη φύση. Γιατί δε πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που αμείβετε με τους σημερινούς μισθούς και θα διέθετε 36Ε για μια βόλτα στο βουνό. Πάλι λοιπόν χαράτσια, είμαστε μαθημένοι άλλωστε, πάλι για τους έχοντες και κατέχοντες που δεν τους ενδιαφέρει όσο υψηλό και αν είναι το εισιτήριο. Τι Όλυμπο λοιπόν θέλουμε έναν Όλυμπο με λίγους ξένους τουρίστες – ορειβάτες ή έναν Όλυμπο που θα μπορεί να απολαμβάνει η ελληνική οικογένεια

Lazaros Rigos

Άρη καλά όλα αυτά που αναφέρεις και ξέρεις (και ξέρω κι εγώ) ότι ήμουν ο πρώτος που επικρότησε αυτές τις απόψεις όταν κατ’ ιδίαν μου τις ανέλυσες!
Όμως φίλε, φτάσαμε στο σημείο να δει το φως της μέρας ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης, στο οποίο η μόνη ανταποδοτικότητα που εμφανίζεται είναι ότι οι εισπράξεις θα κατευθύνονται στον Φορέα για “…τις αυξημένες ανάγκες που αφορούν τον έλεγχο και τη διαχείριση της επισκεψιμότητας…” εμένα αυτό μου λέει ότι η ανταποδοτικότητα για τον επισκέπτη περιορίζεται στην αστυνόμευση της περιοχής και μόνον! Πες μου εσύ, γιατί δεν αναφέρεται έστω και σε μια πρόταση με πέντε λέξεις, μια ανταποδοτικότητα με συντήρηση μονοπατιών, διευθέτηση χώρων, καθαριότητα, πυρασφάλεια. Μια πρόταση μόνο, μια ρημαδοπρόταση! Ζητάμε πολλά όμως από ότι φαίνεται…
Όσο για τις εξαιρέσεις, είναι προφανές ότι όταν κάποιος έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι, κόβει όπως θέλει!
Κλείνω λέγοντας ότι τα 6 ευρώ είναι πολλά, δεν είχα αυτό στο μυαλό μου!
ΥΓ. Οι διαβουλεύσεις ξεκινάνε με λευκό χαρτί, άγραφο, όχι με αποφάσεις τελεσίδικες εν δυνάμει, από τις οποίες το μόνο που λείπει είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου, η ημερομηνία και η υπογραφή υπουργού! Μιλάμε για εμπαιγμό! Λάθος το κάνατε και τώρα -δικαίως- το πληρώνετε

Μαίρη Ολυμπία

Οι Έλληνες πληρώνουμε υπέρογκους φόρους άμεσους κι έμμεσους.
Που πηγαίνουν όλα αυτά τα χρήματα όταν δεν υπάρχει καμμία ανταποδοτικοτητα;
Τι κάνει το δασαρχείο;;
Ποιες είναι οι αρμοδιότητες του φορέα διαχείρισης Εθνικού Δρυμού;;
Γιατί κανείς δεν εργάζεται για το βουνό;
Ας αναλάβουν λοιπόν όλοι τους κάποιες εργασίες.
Δεν γίνετε να πληρώνει ο Έλληνας πολίτης τα πάντα.
Αρμόδια είναι η πολιτεία για όλα αυτά
ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ .

Dimitrios Triadafillidis

Απλά : πρώτα υποδομές και υπηρεσίες και μετά χαράτσι

Μαίρη Ολυμπία

Dimitrios Triadafillidis Κανένα επιπλέον χαράτσι.
Πληρώνουμε ήδη πολλά και υποδομές δεν υπάρχουν πουθενά.
Είναι υποχρέωση της πολιτείας να συντηρεί τα βουνά , εθνικούς δρυμούς κλπ…

Dimitrios Triadafillidis

Μαίρη Ολυμπία αυτό λέω αλλά υπάρχουν παραπάνω υπηρεσίες που μπορούν να πουληθούν στους χρήστες

Μαίρη Ολυμπία

Dimitrios Triadafillidis Ας κάνει η πολιτεία αυτά που πρέπει…δεν χρειάζεται να πουλήσουμε το βουνό σε ιδιώτες.
Είναι εθνική περιουσία.

Dimitrios Triadafillidis

Μαίρη Ολυμπία άσχετη απάντηση !!! Ποτε δεν είπα κάτι τέτοιο

Asterios Kartsiotis

ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ!
Κρίμα που νηφάλιες και μεστές απόψεις όπως η δική σου, δεν υιοθετούνται από τους “κοτσαμπάσιδες” που μας κυβερνούν και έχουν στο νου τους μόνο πως να βάλουν το χέρι τους στην τσέπη μας!!!

Xristos Balabanis

Είναι περίεργο τό ότι ξυπνήσαμε ένα πρωί και διαβάσαμε ένα σχεδόν τετελεσμένο σχέδιο που ξεκάθαρα έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα. Ακόμα πιο περίεργη η ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ (ιδιωτικής εταιρείας) για συζήτηση μέ τοπικούς φορείς που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ορειβατικοί συλλόγοι χωρίς να έχουν ενημερωθεί, δημοτικά συμβούλια τό ίδιο..Μέ ποιόν διάολο συζητάνε..? Είναι ένα σχέδιο που πάει να περάσει αβαβα και αυτό από μόνο του λέει πολλά.
ΚΑΝΕΝΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ.

Apostolis Gasdogas

Aris Nikas συμφωνώ με όλες τις προτάσεις στην βάση τους, θα συμφωνήσω όμως και με τον Λαζαρο. Ήταν φάουλ το προσχέδιο αυτό που δημοσιεύτηκε με λεπτομέρειες στα εισιτήρια και όχι στην ανταποδοτικότητα. Σε χθεσινή ψιλή κουβέντα με υποστηρικτές της ελεύθερης πρόσβασης απάντησα υπερβάλωντας ότι το εισιτήριο πρέπει να είναι 20€ και όχι 6€… κουραστήκαμε να βλέπουμε εκδρομοκεφτεδες να κάνουν το κομμάτι τους στο βουνό. Σε τελική ανάλυση θεωρώ ότι τα δεδομένα της επισκεψιμότητας και της μορφής της υπάρχουν και με βάση αυτά θα πρέπει να καταρτιστεί ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης, το οποίο θα έχει το ανάλογο κόστος και να ξέρουμε πως προκύπτει το όποιο αντίτιμο… και το σημαντικότερο για μένα θεωρώ πως είναι το στήσιμο όλου αυτού του μηχανισμού και έπειτα η κατοχύρωση του όποιου εισιτηρίου.
Σε απάντηση των υπολοίπων θα πω απλά ότι οι απολαύσεις πληρώνονται, αν πηγαινα διακοπές στις Άλπεις θα τα πλήρωνα όλα και θα γυρνούσα με τις καλύτερες των εντυπώσεων… εδώ όμως είμαι ελληναρας;; Όχι, δεν πάει έτσι… και κάτι τελευταίο, ο εθελοντισμός δεν είναι λύση, δεν θα περιμένουμε έναν τρελαμένο Λάζαρο Ρηγο να ανοίγει μονοπάτια και τους εθελοντές των αγώνων να τα διατηρούν σε άριστη κατάσταση. Πρέπει και οι κόποι αυτών των ανθρώπων να ανταμειφθουν βλέποντας την δουλειά τους να εξελίσσεται.

Lazaros Rigos

Πόσο προσωπικό απασχολεί ο Φορέας? Ποια είναι η μηνιαία ή ετήσια μισθοδοσία όλων αυτών? Ποια είναι τα καθήκοντά τους? Πώς τεκμαίρεται η παρουσία και η ανάγκη απασχόλησης του συγκεκριμένου αριθμού? Ποιο είναι το έργο που παρήγαγε ο Φορέας την τελευταία 10ετία? Γιατί δεν υπάρχει μια ετήσια έκθεση πεπραγμένων του Φορέα, από τη στιγμή που το κόστος λειτουργίας του καλύπτεται από εθνικό & κοινοτικό χρήμα? Προσφέρει το προσωπικό του Φορέα εξειδικευμένες υπηρεσίες, που δεν υποκαθίστανται από την εθελοντική προσφορά των πολιτών?
Πότε θα μπορούσαμε να έχουμε απαντήσεις για όλα αυτά?
ΥΓ: να επισημάνω για όσους δεν γνωρίζουν, ότι η θέση του προέδρου και των μελών του ΔΣ είναι άμισθες! Από “πατριωτισμό” βρίσκονται εκεί. Ωστόσο, κάποιοι από το μόνιμο προσωπικό πληρώνονται αδρά και είναι ανύπαρκτοι! Κύριε Παππά με λαμβάνεις?

Xristos Balabanis

Lazaros Rigos Εγώ μια φορά στά 35 χρόνια που τριγυρνάω στο βουνό φορέα ακούω φορέα δεν βλέπω.. Υπάρχει όντως ?

Allexandros Styllas

Σίγουρα ο Όλυμπος θέλει υποδομές κ όχι να είναι ξέφραγο αμπέλι….
Φυσικά με ανταποδοτικά μέτρα προς τον επισκέπτη!..

Πως θέλουμε τον Όλυμπο;