“Άκρως ερασιτεχνικό έως προσβλητικό

κείμενο για την ορειβασία"

“Και υγιής ανάπτυξη γίνεται με αγάπη για το βουνό και ανιδιοτελής εθελοντική προσφορά, αποδεδειγμένη στην πράξη και όχι με αστυνόμευση και εισιτήρια. Είναι θέμα αρχής.”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της πρότασης/απόφασης ΚΥΑ που αφορά στην επιβολή εισιτηρίου στον Όλυμπο και στον έλεγχο του Εθνικού Δρυμού από ιδιώτες, οι ορειβατικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης ΕΟΣ, ΣΕΟ και ΟΑΛΘ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον της ορειβασίας και των αθλημάτων του βουνού.
Μόνο σαν κακό «πρωταπριλιάτικο αστείο» θα μπορούσε να ακουστεί στους ορειβάτες, ότι για να επισκεφθούν το αγαπημένο τους βουνό θα πρέπει να πληρώσουν αδρά, τόσο για τους ίδιους, όσο και για το αυτοκίνητό τους.
Ακόμη και με την πρώτη ανάγνωση της ΚΥΑ, είναι έκδηλη η προχειρότητα της απόφασης, με πλήρη ασάφεια του διαχειριστικού μοντέλου.
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πως προβλέπεται να υλοποιηθεί η απόφαση διαχείρισης του βουνού;
-Θα γίνεται χάραξη και συντήρηση μονοπατιών;
-Το κάνουμε εθελοντικά οι ορειβάτες!
-Θα γίνουν μονάδες διάσωσης;
-Υπάρχουν ήδη και συμβάλλουν πάντα και τα μέλη μας, όπως και τα καταφύγιά μας.
-Θα γίνει ιατρείο;
Υπάρχει ήδη ιατρική υποστήριξη από το Λιτόχωρο.
-Θα γίνει υπηρεσία αεροδιάσωσης αποκλειστικά για τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου με κάποιο ελικόπτερο;
Αυτό είναι εντελώς ανεξάρτητο από εισιτήρια, γίνεται με ένα μικρό ασφάλιστρο όσων θέλουν να το πληρώνουν.
-Τι θα προβλέπεται για τους χειμερινούς μήνες;
-Θα υπάρχει πρόσβαση χωρίς το αυτοκίνητο;
-Προβλέπεται διαφορετική οικονομική πολιτική για τους μεμονωμένους ορειβάτες μέλη της ΕΟΟΑ και εξαίρεση των ορειβατικών σωματείων που δραστηριοποιούνται με σχολές βουνού, αγώνες ορεινού τρεξίματος, ορειβατικές αναβάσεις των μελών τους για συντήρηση των μονοπατιών, αναβάσεις εκπαιδευτικές στο χειμερινό πεδίο, που δεν κάνουν τουρισμό, αλλά αθλούνται τακτικότατα στο βουνό;
-Θα υπάρχει μέριμνα για φοιτητές, ανέργους, οικογενειακό εισιτήριο κ.ά. ;
Τίποτα από όλα αυτά…
Είναι χαρακτηριστική η παντελής έλλειψη δέσμευσης του φορέα διαχείρισης, με μόνη γενική αναφορά τη διάθεση των πόρων στο λεγόμενο «πράσινο ταμείο».
Στις δύσκολες εποχές που διανύει η χώρα μας, τα 36 Eυρώ εισόδου που απαιτούνται ημερησίως για μια τετραμελή οικογένεια με αυτοκίνητο, για να επισκεφθεί τον Όλυμπο, είναι παρανοϊκά υψηλό κόστος, σαφώς απαγορευτικό και μάλιστα χωρίς να υπολογισθούν τα άλλα έξοδα μετακίνησης, διατροφής και πιθανώς διαμονής σε κάποιο καταφύγιο. Η αρνητική επίπτωση στην οικονομία της περιοχής είναι βέβαιο πως θα είναι σημαντική και οι τοπικές επιχειρήσεις αλλά και τα καταφύγια θα «μαραζώσουν». Αυτονόητα οι Σύλλογοί μας θα πληγούν οικονομικά βαρύτατα, διότι με τέτοιους πόρους συντηρούμε την δραστηριότητα και προσφορά μας, καθότι ως ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία δεν έχουμε άλλα ιδιαίτερα έσοδα.
Ως σύλλογοι που αγαπούμε το βουνό και που έμπρακτα φροντίζουμε γι αυτό, είμαστε δίπλα σε κάθε προσπάθεια προστασίας και αξιοποίησής του που γίνεται με ανταποδοτικό τρόπο, κάτι όμως που κατά κανένα τρόπο δεν διαφαίνεται από το σχέδιο που ήλθε σε γνώση μας, το οποίο εισάγει σημαντικά οικονομικά εμπόδια και τελικά ως κύρια συνέπεια θα έχει την απομάκρυνση των πολιτών από τη φύση.
Τα μέλη των Συλλόγων μας συμμετέχουμε και συμβάλλουμε σε εθελοντική βάση και αφιλοκερδώς σε δράσεις προσφοράς στο βουνό, όπως διάνοιξη και συντήρηση μονοπατιών, τοποθέτηση σημάνσεων, καθαριότητα αλλά και σε οποιαδήποτε ανάγκη διασώσεως.
Θα αναμέναμε, πριν διαρρεύσει ένα άκρως ερασιτεχνικό έως προσβλητικό κείμενο για την ορειβασία, να έχει τουλάχιστον στείλει μια πρόσκληση υποβολής ιδεών και προτάσεων στους ορειβατικούς συλλόγους που συμβάλλουν ανιδιοτελώς στην προστασία του Ολύμπου με κάθε δυνατό τρόπο. Είναι βέβαιο πως τα μέλη μας θα είχαν να καταθέσουν ιδέες για την ΥΓΙΗ ανάπτυξη του Ολύμπου, πάντα με μεγάλο σεβασμό στην μοναδικότητα του βουνού αυτού. Και υγιής ανάπτυξη γίνεται με αγάπη για το βουνό και ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά, αποδεδειγμένη στην πράξη και όχι με αστυνόμευση και εισιτήρια. Είναι θέμα αρχής.
https://www.e-t-o.gr/2021/08/15/%ce%ad%cf%84%ce%bf%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%b9%cf%83%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b9%ce%bf/