Για Μάξιμο και Αμυρά, υπάρχει

για Αμυρά και Μάνη... ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!

το θέμα του εισιτηρίου στον Όλυμπο – αλλά υπάρχει το ΠΔ που όπου να ‘ναι υπογράφεται κτλ κτλ κτλ κτλ – Φαρμάκης: το ΠΔ περιέχει πολλές “αμαρτίες” κι όταν υπογραφεί θα ΄ναι αργά

 

 

 

 

 

Παρά την προσπάθεια αιρετών -και μη- παραγόντων της Πιερίας να υποβαθμίσουν και το θέμα του εισιτηρίου -που αποκάλυψε με αποκλειστικό της δημοσίευμα η Ε τ Ο- και τις αντιδράσεις -στην Πιερία και την Ελλάδα- που προκάλεσε το περιεχόμενο του σχεδίου ΚΥΑ και την εμπλοκή της όμορης και επίσης παρολύμπιας Λάρισας σε ότι αφορά τον Όλυμπο, η Λάρισα συνεχίζει να προηγείται και -σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο- να πρωταγωνιστεί.

Στις άτυπες και δια του Fb διαβεβαιώσεις του -βουλευτή που πρώτος έκανε δημόσια λόγο για το εισιτήριο και το συμπεριέλαβε και σε προτάσεις που έστειλε στον πρωθυπουργό- Φώντα Μπαραλιάκου ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για εισιτήριο, ο συνάδελτός του της Λάρισας και της ΝΔ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος, αντιπαραβάλει δια ζώσης συνάντησή του με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά. Στη διάρκεια της συνάντησης-συνεργασίας ο κος Αμυράς διαβεβαίωσε τον Λαρισαίο βουλευτή ότι “Εντελώς άκαιρη είναι η συζήτηση για την θέσπιση εισιτηρίου για την επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, όπως συμβαίνει με προστατευόμενες περιοχές στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας στο φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι της τάξης των 6 ευρώ. Αντιθέτως, εκείνο που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η κατάθεση φακέλου για την εγγραφή της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.” Σε χθεσινό δελτίο Τύπου του, ο κος Χαρακόπουλος συνεισφέρει κι αυτός στην συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης και των πλήρως εξαρτημένων σ΄ αυτήν αυτοδιοικητικών και καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μεταθέσει την συζήτηση στο θέμα του Προεδρικού Διατάγματος και την υποψηφιότητα του Ολύμπου για έναν ακόμη κατάλογο της UNESCO. Στην προσπάθεια να ξεχάσουμε το εισιτήριο, επιστρατεύεται και η δημοσιοποίηση λεπτομερειών του ΠΔ που -με κάποιο τρόπο- ο κος Χαρακόπουλος γνωρίζει ήδη ότι αυτό θα περιέχει…

Μία μέρα μετά την συνεργασία Αμυρά-Χαρακόπουλου και το δελτίο Τύπου του δεύτερου, συνάντηση –προγραμματισμένη– με τον και οικολόγο υπουργό είχε και η βουλευτής Πιερίας, Άννα Μάνη. Και φυσικά δημοσίευσε και αυτή το σχετικό με τη συνάντηση δελτίο Τύπου. Η κα Μάνη επέλεξε μια τρίτη, πιθανώς -πολιτικά και επικοινωνιακά- σοφότερη συνταγή και από το δελτίο Τύπου της προκύπτει ότι συζήτησε με τον κο Αμυρά όλα τα τρέχοντα του Ολύμπου (Προεδρικό Διάταγμα, υποψηφιότητα για τον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, δασικοί χάρτες, ως και την υπαγωγή των Διευθύνσεων Δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), ΑΛΛΑ… κουβέντα δεν έκαναν για το θέμα του εισιτηρίου…

Αντιθέτως, κουβέντα συγκεκριμένη για ένα δεδομένο χαρακτηριστικό του οσονούπω υπογραφόμενου Προεδρικού Διατάγματος έκανε, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο συγκυβερνών με τον Βαγγέλη Γερολιόλιο, Στέργιος Φαρμάκης, θυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο εκκρεμεί και “μαγειρεύεται” από το 2010 και κανείς ως τώρα Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έφτασε να το υπογράψει και όταν αυτό που υπογράφεται οσονούπω φτάσει να υπογραφεί θα είναι αργά για τις όποιες διορθώσεις. Ο κος Φαρμάκης εκκινεί από την άποψή του περί απαράδεκτων περιορισμών που θα φέρει το ΠΔ, ειδικά στο χτίσιμο και τις … αναπτυξιακές δομές και είναι γνωστό ότι επιθυμεί και τελεφερίκ και χιονοδρομικό κέντρο και πολλά άλλα. Συνολικό ρεπορτάζ για το θέμα του εισιτηρίου στον Όλυμπο και ότι σχετικό κατατέθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε λίγο.

 

 

 


ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Βουλευτής Λαρίσης-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2021

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

 Ένταξη Ολύμπου στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO 

  • Άκαιρη η συζήτηση για εισιτήριο στον Όλυμπο

 

Εντελώς άκαιρη είναι η συζήτηση για την θέσπιση εισιτηρίου για την επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, όπως συμβαίνει με προστατευόμενες περιοχές στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας στο φαράγγι της Σαμαριάς, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι της τάξης των 6 ευρώ. Αντιθέτως, εκείνο που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του Προεδρικού Διατάγματος για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά και η κατάθεση φακέλου για την εγγραφή της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τα παραπάνω προέκυψαν από την ενημέρωση του είχε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις πληροφορίες περί επικείμενης έκδοσης Υπουργικής Απόφασης που καθιερώνει τέλος εισόδου 6 ευρώ στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, είχε συνεργασία με τον αρμόδιο υφυπουργό, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι είναι πρόωρη η όποια συζήτηση για την πρόταση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που εισηγείται τη θέσπιση εισιτηρίου στον Όλυμπο. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σαφές ότι στόχος είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους επισκέπτες του Εθνικού Δρυμού και ότι τυχόν επιβολή τέλους δεν θα αφορά στους μόνιμους κατοίκους, ενώ για τους επισκέπτες θα είναι υποπολλαπλάσιο αυτού που είδε το φως της δημοσιότητας.

Υπεραξία το brand name Όλυμπος 

Ο κ. Αμυράς παρουσίασε στον Μάξιμο Χαρακόπουλο τα βήματα που έχουν γίνει με συστηματικό τρόπο σε συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος καθώς και του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο φάκελος, που εκπονείται σύμφωνα με τις Επιχειρησιακές Οδηγίες της UNESCO, εκτιμάται ότι θα υποβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, με την απάντηση να αναμένεται τον Ιανουάριο του 2023. Η υποψηφιότητα του Ολύμπου είχε «κατέβει» στην επιτροπή της UNESCO από το 2014 αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ο φάκελος έτσι ώστε αυτός να κριθεί. Γι’ αυτό, κι ο Όλυμπος βρίσκεται στον ενδεικτικό κατάλογο μνημείων της χώρας, ως ένα μείγμα υπεραξίας φυσικού πλούτου και άυλης κληρονομιάς.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά, με Προεδρικό Διάταγμα ορίζονται οι χρήσεις γης στον Όλυμπο και την περιοχή πέριξ αυτού, μια έκταση συνολικά 366.000 στρεμμάτων, προστατεύοντας τον εθνικό δρυμό. Εθνικό πάρκο ορίζεται η χερσαία και υδάτινη περιοχή του Ολύμπου που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών προ του 1923 και κάτω των 2.000 κατοίκων των δήμων:

α) Δίου Ολύμπου του Νομού Πιερίας

β) Ελασσόνας του Νομού Λάρισας

γ) Κατερίνης του Νομού Πιερίας

Ενώ παράλληλα, εντός του Εθνικού Πάρκου οριοθετείται η Περιφερειακή Ζώνη αυτού που περιλαμβάνει τον Δήμο Ελασσόνας.

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα ορίζει τις χρήσεις γης, καθώς και την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης, του τοπίου ως φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και πολύτιμου φυσικού πόρου σε χερσαία και υδάτινα τμήματα της περιοχής του Ολύμπου, που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, ιστορική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και παιδαγωγική τους αξία.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος «το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, με υψόμετρο 2.918 στην κορυφή του, τον Μύτικα, που είναι παγκοσμίως γνωστό ως το βουνό των Θεών, θα λάβει την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει ενώ το brand name, Όλυμπος θα δώσει υπεραξία στη χώρα μας διεθνώς».

 

 

 

Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021

Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου:
Προς υπογραφή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο

Στο επίκεντρο της προγραμματισμένης συζήτησης που είχε η Βουλευτής με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, ήταν η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο, το οποίο αφού ελέγχθηκε από το αρμόδιο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, βρίσκεται στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς υπογραφή. Ένα διαχρονικό αίτημα οδεύει επιτέλους προς τη λύση του.

Παράλληλα, συζήτησαν για το σπουδαίο ζήτημα της σύνταξης του φακέλου υποψηφιότητας από την αρμόδια επιτροπή των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, ούτως ώστε να συμπεριληφθεί η ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου στον Κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όσον αφορά τους δασικούς χάρτες, η Βουλευτής ενημερώθηκε ότι συνεχίζονται οι διορθώσεις των σφαλμάτων και θα κατατεθεί προσεχώς σχετικό νομοσχέδιο, με στόχο να λυθούν χρόνια και δυσεπίλυτα προβλήματα, πάντα σε συμφωνία με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και με γνώμονα να στηριχτούν οι άνθρωποι της υπαίθρου.

Τέλος, συζητήθηκε και η υπαγωγή των διευθύνσεων δασών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απόφαση που βρίσκει όλους σύμφωνους.